Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Chemiczne czyszczenie turbiny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderator: Moderator LC Team

Chemiczne czyszczenie turbiny

Postprzez dezeus » 12 listopada 2012, 22:30

Zakładam nowy temat ponieważ nie znalazłem takiego tematu zarówno na forum naszym jak i innych , a w szczególności chodzi mi o chemicznym czyszczeniu turbiny bez wyjmowania jej z samochodu , na wstępie dodam że tego jeszcze nie robiłem i nie wiem czy jest to możliwe bez kanału którego nie posiadam .
Chodzi mi w szczególności o jeden środek jednak wiem że jest wiele innych jednak ten jest dedykowany do turbinek ze zmienną geometrią chodzi mi o : http://www.innotec-partner.pl/index.php?pid=318
Zdaje sobie sprawę że mechaniczne czyszczenie jest bardziej skuteczne , ale za to bardziej uciążliwe i pracochłonne ,a czyszczenie chemiczne może być w niektórych sytuacjach dobrą alternatywą na takie dolegliwości jak zasyfienie lub zapieczenie łopatek turbiny.
Jeżeli ktoś używał jakiegokolwiek ze środków do czyszczenia turbin proszę o opinie ewentualnie linki do stron.
TDI 1.9 ASZ 130 , jest obecnie kupiony i użytkowany w UK
TDI 1.9 ASV 110 jest w PL, nieużywany ewentualnie na sprzedaż, szkoda się pozbywać
dezeus
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDi ASV

Reklama

Re: Chemiczne czyszczenie turbiny

Postprzez elemenateur » 13 listopada 2012, 13:32

Ja używałem do AFNa środka Wynn's, aplikowałem do dolotu za przepływką, ale żadnych skutków to nie przyniosło.
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
rotinger w cenach hurtowych :)
http://www.facebook.com/ProChoiceMoto
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: CRCA
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Axee » 13 listopada 2012, 19:14

Porwierdze, tylko mechaniczne czyszczenie turbiny (moze byc wspomagane chemicznie, ale po rozbiorce na elementy) daje pozytywny i dlugotrwaly efekt. Pozdro Ax!
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez dezeus » 28 listopada 2012, 20:40

Zakupiłem środek firmy innotec do czyszczenie turbiny , ponieważ ruszając samymi łopatkami turbiny wyczułem delikatny opór troszkę to rozruszałem i podczas jazdy na 4 i 5 biegu nawet nie jest ta źle ale wiem doskonale że samo to się nie wyczyści nawet podczas ostrej jazdy więc wykorzystam ten środek wprowadzę do poprzez otwór od EGR odkręcając tuż przy kolektorze wylotowym i postaram się odkręcić rurę wydechową od turbiny i tam również zaaplikować według instrukcji leżąc pod samochodem .
Mieszkam w UK i nie mam możliwości czyszczenia mechanicznego w zakładzie.

-- 28 lis 2012, o 21:13 --

Przeprowadziłem czyszczenie za pomocą wyżej wymienionego środka jednak w inny sposób niż instrukcja oto logi
przed czyszczeniem :
Log (0 - 011) bieg -3
Log (1 - 011) bieg -4

po czyszczeniu:

Log (0 - 011) bieg -4
Log (1 - 011) bieg -3
Log (2 - 011) bieg -3

NA 4 biegu nie widać dużych różnic ,ale na 3 są różnice według mnie .

Preparat zapodałem przez rurkę EGR demontując ja i zdejmując zawleczkę z dźwigni kierownic i ruszając nimi aplikowałem preparat 1 potem preparat 2 aż znikło wyczuwalny opór na kierownicach wykorzystałem około 35 % preparatu.

Zdjęcia:
Wyjęcie rurki EGR
Obrazek
Aplikacja preparatu najpierw 1 potem 2 odstęp około 45 minut
Obrazek

Dokładne miejsce aplikacji , ruszałem rurką aby odpowiednio wstrzyknąć preparat.
Obrazek

Odzielenie sztangi od dźwigni kierownic
Obrazek
Ruszanie kierownicami podczas aplikacji.
Obrazek
TDI 1.9 ASZ 130 , jest obecnie kupiony i użytkowany w UK
TDI 1.9 ASV 110 jest w PL, nieużywany ewentualnie na sprzedaż, szkoda się pozbywać
dezeus
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDi ASV

Powrót do VAG - Techniczne Diesel