Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ASV vs ASZ

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderator: Moderator LC Team

ASV vs ASZ

Postprzez cedox » 22 maja 2013, 10:01

Witam, mam zamiar zakupić Leona 1 w Dieslu, jednak mam pewne wątpliwości, które chciałbym abyście pomogli mi rozwiać tj.:
- czy ASZ będzie palił dużo więcej od ASV?
- czy różnica w dynamice tych silników będzie znaczna?
- który jest bardziej awaryjny?
- który jest droższy w naprawach?
- który Wy byście wybrali?
Dodam jeszcze, że jestem studentem, a samochód ten będzie jeździł głównie na trasie 2x200km co dwa tygodnie i zależy mi na tym, aby stosunkowo mało palił.
Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź.
cedox
Stella
Stella

Auto: brak
Silnik: CJSA 1.8

Reklama

Re: ASV vs ASZ

Postprzez tony065 » 22 maja 2013, 11:17

zacznijmy od tego, że jak chcesz aby auto mało paliło, znaczy chcesz mało wydawać na paliwo, to może kup benzynę z gazem. napewno wyjdzie jeszcze taniej.
ale do rzeczy czyli: spalanie jest w zasadzie takie samo. oba sa tak samo mało awaryjne, jak się umie i dba o auto. droższy w naprawach jest ASZ, bo ma pompki i większe turbo. ja bym wybrał 1.8T :mrgreen: obecnym "grzechotnikiem" pomykam juz 5 rok, więc coś wiem n/t TDI :D
tony065
Signo
Signo

Auto: Octavia I
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Krzysiek_ost » 22 maja 2013, 15:28

Jeśli diesel to ASZ. Sam go użytkuje. Nie powiem, ewentualne naprawy są dość kosztowne, ale jako świeży mgr. może powiedzieć że da się żyć. ASZ w porównaniu do ASV to przede wszystkim całkiem inna kultura pracy silnika. ASZ jest cichszy.
Porównam Ci dwa samochody które użytkowałem. Może nie do końca miarodajne, bo w porównanie z Passatem. ASV w Passacie palił więcej niż mój Leon ASZ. Ale Passat jest też trochę większy i ma 80 tys więcej przebiegu. Moc jest znacznie bardziej oddczówalna w ASZ-cie, turbo pięknie ciągnie już od 1800obr. a w Passku mi idzie dopiero od 2500 obr.
Krzysiek_ost
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez oczkolek » 22 maja 2013, 18:06

cedox, poczytaj trochę forum a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez wieszak1989 » 22 maja 2013, 19:27

To ja Ci porównam moje dwa autka. Rok temu miałem leona ALH o mocy 90 km. Żadnych problemów z nim nie miałem zresztą użytkowałem go tylko przez 8 miesięcy. Obecnie jestem posiadaczem również leona ASZ i kultura pracy silnika jest zupełnie inna. ALH to zwyczajny klekot natomiast ASZ wydaje już naprawde miłe dla ucha dźwięki. Zarówno ALH jak i ASZ spalały mi tyle samo- po mieście około 8l a na trasie około 7 (140-170km/h), jeżdzę dość agresywnie. Sam jestem studentem ( w zasadzie w czerwcu już nie będe :x )i powiem Ci że jeśli lubisz czasem sobie depnąć to wybierz ASZ bo można nim już naprawdę sprawnie się przemieszczać:) Fakt ewentualne naprawy kosztują. /Rozrząd +-1000zł/Turbina +- 3tys/sprzęgło z dwumasem +- 2tys/
Honda Civic IV 1.4 90km
Fiat 126p 24km- ale jakie to były 24 km:D
Seat Leon 1m ALH 90km
Seat Leon 1m ASZ 130km
http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=38151
wieszak1989
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ASZ
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez borowa » 22 maja 2013, 23:44

Miałem do czynienia z ASV przez 40kkm, mam teraz do czynienia z ARL, też od blisko 40kkm. ARL jest zbliżony do ASZ więc mogę jakoś porównać te auta. Eksploatacja ARL znacznie więcej mnie kosztuje niż ASV, pomimo że przebieg jest o blisko 60kkm mniejszy, miałem do zrobienia więcej rzeczy (przykład sprzęgła+dwumasu, do ASZ/ARL same graty okolice 2 tyś, do ASV możesz wrzucić sprzęgło od G60+jednomas i wyjdzie to ok 500zł +oczywiście robota). Wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz, możesz dokładać do jednego jak i do drugiego. Spalanie ASV liczyłem od tankowania do tankowania (tak bogata wersja, że nawet kompa nie miała), nogi lekkiej nie miałem, ale po trasach zawsze było 5l z haczkiem na 100km. To był wielki + tego silnika. Lepszą dynamiką oczywiście wykaże się ASZ, czy różnica będzie znaczna ciężko powiedzieć, zależy jak dla kogo, jeździłem serią ASV, ASV po sofcie, serią ASZ, ani jeden ani drugi szału nie robi, do zwykłego codziennego taczania się z pkt. A do pkt. B oba będą ok. Dużą zaletą ASZ jest skrzynia 6 biegowa. Który byśmy wybrali? Mając tylko te dwa do wyboru wybrałbym oczywiście ASZ. Większa kultura pracy, mocniejszy silnik, skrzynia szóstka, trochę lepsze hamulce itd. Silnik, wyposażenie to jedno a stan aut to drugie, kupić pewne zadbane auto jest ciężko, jeżeli nie zależy Tobie na czymś konkretnie to może warto skupić się na stanie, aby Leon był w miarę możliwości bez przygód blacharsko-lakierniczych czy z oryginalnym przebiegiem, nie takim który cieszy tylko wzrok pokazując 160kkm po 10 latach w aucie z DE. Kupując 110-tkę uważałem, że to mi wystarczy, po co mi więcej, po 3 miesiącach chciałem się go pozbyć, po 1,5 roku kupiłem ARL, teraz po blisko dwóch latach uważam, że dalej to nie jest to, obecnie gdybym szukał Leona 1M brałbym 1,8t, ale to dlatego, że zwyczajnie brakuje mi mocy.
ps. pisał student ;)
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez transit_master » 23 maja 2013, 07:56

borowa napisał(a):miałem do zrobienia więcej rzeczy (przykład sprzęgła+dwumasu, do ASZ/ARL same graty okolice 2 tyś
oczywiście części są droższe, ale nie zapomianjmy, że leon po sofcie więc sprzęgło tak jakby na własne życzenie. Weź mój przykład. Ile wpakowałem w swojego leona? Prawie nic.Stać kogoś na utrzymanie ASV to i z ASZ'tem da sobie radę. Jeśli miałbym wybrać z powyższych to wybór jest jeden. ASZ.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez borowa » 23 maja 2013, 08:40

transit_master napisał(a): borowa napisał(a):miałem do zrobienia więcej rzeczy (przykład sprzęgła+dwumasu, do ASZ/ARL same graty okolice 2 tyś

oczywiście części są droższe, ale nie zapomianjmy, że leon po sofcie więc sprzęgło tak jakby na własne życzenie. Weź mój przykład. Ile wpakowałem w swojego leona? Prawie nic.Stać kogoś na utrzymanie ASV to i z ASZ'tem da sobie radę. Jeśli miałbym wybrać z powyższych to wybór jest jeden. ASZ.

W jednym i drugim na moje życzenie, tak jak w sumie jeszcze kilka innych rzeczy, ale chodziło mi o porównanie cenowe, że w asv możesz to zrobić za 1/3 ceny :-P Ok, wiem, znam Twojego Leona równie dobrze jak swojego, ale nie zapominaj z jakim przebiegiem jego kupiłeś, po ponad 3 latach eksploatacji nie doszedłeś do przebiegu jaki mój miał w momencie zakupu przeze mnie :wink:
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wieszak1989 » 23 maja 2013, 11:48

Ale powiem Ci jedno nie skupiaj się tylko na ASZ bo nie kupisz auta nawet i za rok :-D Widzisz ja szukałem ARL/ASZ w ibizie, leonie, a3, golfie itp. Zajęło mi około 6 miesięcy jak znalazłem egzemplarz warty uwagi. Ale mając już ASZ jestem mega zadowolony z wyboru :-D
Honda Civic IV 1.4 90km
Fiat 126p 24km- ale jakie to były 24 km:D
Seat Leon 1m ALH 90km
Seat Leon 1m ASZ 130km
http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=38151
wieszak1989
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ASZ
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez transit_master » 23 maja 2013, 12:54

Ciężko znaleźć ładne i zadbane auto. Na to potrzeba czasu. I może Ci się uda wyczaić takiego za którym niemiec płakał jak sprzedawał i gonił za handlarzem jeszcze do granicy :mrgreen:
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Powrót do VAG - Techniczne Diesel