Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Spalanie długookresowo

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderator: Moderator LC Team

Spalanie długookresowo

Postprzez Mati791 » 4 maja 2017, 15:55

Witam wszystkich.
Jako że nie znalazłem żadnego wątku na temat spalania długookresowego Leonów 2 generacji postanowiłem go założyć.
Auto kupiłem w październiku 2016 roku i od tamtej pory zrobiłem około 4 tysięcy kilometrów.
Trafiło się auto z silnikiem 1.6TDI CAYC i skrzynią ecomotive.. Poczytałem raporty spalania itd i sobie pomyślałem że nie będę musiał go gasić.. Szybko się jednak przekonałem o tym że silnik pali prawie tyle samo co moja była Honda Civic 1.6, a przy tym nie daje tyle samo frajdy bo żadna przyjemność kręcić diesla powyżej 3 tysięcy..

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Komputer pokładowy kłamie, bo licząc z dystrybutorem i paragonem spalanie wychodziło między 6.3-6.5
Start&Stop wyłączony, a jazda w cyklu mieszanym.
Na takiej 100km trasie jadąc jak dziad licznikowe 90km/h na tempomacie nie udało mi się uzyskać mniejszego średniego odczytu jak 5.4, wyjeździłem wtedy na takich trasach prawie cały zbiornik, a z dystrybutorem i tak wyszło ponad 6.
Opony to oczywiście 205/55 r16.
Pozdrawiam i czekam na Wasze odczyty! może okaże się ze to z moim autem jest coś nie tak.. bo miał palić 4.5-5 według raportów z różnych stron :D
Mati791
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P
Silnik: CDLD 2.0

Reklama

Spalanie dlugookresowo

Postprzez Timothyswami » 29 stycznia 2019, 19:32

no wlasnie mi zanizyl o 1,6 dlatego wydaje mi sie o wiele za duzo. pozatym jedzilem wiecej trasy to spalanie 7,9 nie jest za wysokie ?
Timothyswami
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Timothyswami
Silnik: AUE 2.8

Powrót do VAG - Techniczne Diesel