Moim zdaniem ARL nie pali wcale tak dużo.
Kiedyś Golf MKIV ARL (150PS totalna seria) palił tak samo jak teraźniejszy Leo ARL (remap 185PS) trasa spokojna 6L / duszenie 7-8-
max9L / miasto 8L to tak w skrócie i przybliżone bez spuszczania się o jakieś 0,2L.
5L na trasie się nie osiągnie i niech nikt nie płynie tutaj. Max to jakieś 5,4 za TiRem 5bieg predkość 95/100km/h tak żeby trzymać na 2000rpm.
6L na mieście też się nie osiągnie i nie ma co marzyć! Musi chłapnąć przy rozpędzaniu itd. korkach i nie ma bata.
Sprawa wygląda inaczej jak jeździmy krótkie odcinki niedogrzanym motorem. Sam wiem że jak odpalę, popyrta pod domem, ruszę nim spokojnie i pojadę w miasto gdzieś z punktu A do B i znowu go zgaszę, później odpalę i znowu pojadę kawałek itd. to spalanie na kompie 10/12 a nawet 14L. Silnik nie złapie temp roboczej itd i stąd te wyniki.
PS
na trasie 50KM na której prędkości dochodza do 200km/h, ciągłe wyprzedzanie i tasowanie aut itp itd spalanie na kompie max 8,2/8,5. To jest zły wynik? Jak dla mnie REWELACJA. Nie pierwszy ARL u mnie w domu oraz nie pierwszy rok z tym silnikiem