Moderator: Moderator LC Team
Leon2014 napisał(a):Dokładnie jak Dpf jest zasyfiony ponad 175ml to już można się szykować do wymiany i żadne specyfiki nie pomogą, dziś sprawdzałem u kolegi w Passacie z silnikiem 2,0 Cr CBAB i u niego już jest zapełnienie popiołem 219ml ,więc nawet nie próbowałem wypalać go VCDSem bo by to nic nie dało a i auto można puścić z dymem
untaztood napisał(a):Jak sprawdzacie VCDSem stopień zapełnienia w "ml" ?
Marcin_1p napisał(a):Leon2014 napisał(a):Dokładnie jak Dpf jest zasyfiony ponad 175ml to już można się szykować do wymiany i żadne specyfiki nie pomogą, dziś sprawdzałem u kolegi w Passacie z silnikiem 2,0 Cr CBAB i u niego już jest zapełnienie popiołem 219ml ,więc nawet nie próbowałem wypalać go VCDSem bo by to nic nie dało a i auto można puścić z dymem
A ja dalej o tym magicznym środku![]()
W testowanym aucie poziom zapełnienia wynosił 189 a po użyciu tego środka spadł do 23.
grzybek napisał(a):-arti-, pewnie ze normalne
potem bedzie coraz czesciej i czesciej mimo tras i to bardzo szybko nastąpi....
zbliza sie kres tego cuda w Twoim aucie
czapel12 napisał(a):wywal to świństwo. Ja to właśnie wywaliłem i jestem mega zadowolony ( przy okazji mały chip)
Teraz żałuje że tak długo czekałem.
untaztood napisał(a):Sprawdzałem kilka razy stan zapchania i w większości przypadków jest to 0 - 2%. Czy to możliwe?
Tomuss napisał(a):W Gdańsku cena takiego zabiegu około 1000zł na gotowo. Nie trzeba wyrzucać sanek. Wyciągasz samego dpfa, jedynie przeszkadza prawa pół oś.
czapel12 napisał(a):To podobno prawda dlatego np u mnie nie został wywalony cały środek.
KOKOdk napisał(a):Załączanie wypalanie DPF'u włącza mi się za każdym razem, zaczyna mnie to drażnic
KOKOdk napisał(a):Rozmawiając z wlascicielem w mastersie, mówił że mają wejśc przepisy w przyszłym roku o emisji spalin, i że wszyscy co wycinali będą spowrotem wstawiac,
KOKOdk napisał(a): Powiem że męczy mnie ten dpf i spadek mocy, a przy okazji chciałem wyciągnąc ładny dzwięk. Podobno stan zapylenia mam 40g a 60g to max (mogę się mylic) gosc powiedział że bywały gorsze przypadki. Leon ma 140k km i głownie jazda miejska, co robic?
-arti- napisał(a):KOKOdk napisał(a):KOKOdk napisał(a):Rozmawiając z wlascicielem w mastersie, mówił że mają wejśc przepisy w przyszłym roku o emisji spalin, i że wszyscy co wycinali będą spowrotem wstawiac,
A na jakiej podstawie na przeglądzie ,,rocznym,, fachowiec stwierdzi, że masz auto z DPF - masz to wykazane w dowodzie rejestracyjnym?...
Sprawny rozgrzany Diesel nie będzie generował chmury za sobą więc prawdopodobnie na przeglądzie przy załóżmy mierzeniu ,,spalin,, powinien je przejść bez problemu. Ponadto żyjemy w Polsce i jak spojrzysz na wraki jeżdżące po drogach i stwarzających realne zagrożenie to......
Pozdrawiam.
Pelikson napisał(a):Mylisz się kolego, wystarczy podpiąć analizator spalin do rury i nawet nie musisz dodawać gazu, odrazu wywali na ekranie takie wartości, że gościowi włosy dęba staną. Kumpel pojechał Mercem C klasą 3.0 v6 cdi ( wycięty dpf ) na przegląd i chłop na stacji się za głowę złapał. Ma miec euro 4 bodajże a wyniki jakby ten samochód był z lat 90... Wszedł do kanału i powiedział, że już wie czemu.
KOKOdk napisał(a):niby niewiele 40% ale podobno >50% trzeba to robic serwisowo, a bardzo przemawia do mnie dzwiek bez dpf z wolnym przelotem lub dobrym wydechem, wtedy program mozna byloby podciagnac z obecnego 202M 411NM
-arti- napisał(a):Tunera znajdź naprawdę solidnego, który pobawi się twoimi mapami anie zastosuje tzw. ,,gotowca,, bo później z Motorownią może być nie tak jakbyś się spodziewał. A swoją drogą czy jesteś pewien, że ten co podnosił moc zrobił wszystko jak należy.
KOKOdk, zrobiłem tym autem około 25kkm i powiem Ci, że DPF średnio wypalał mi się co 300km
aż nie chce mi się wierzyć, że w ciągu ostatnich 4tysi tak się przypchał...
KOKOdk napisał(a):Masters zrobil program jak nalezy jak znajde wydruk z hamowni to wrzuce, wszystko jest rowno jak nalezy. Niepokoi mnie tylko wysoka temp. spalania, jak ogarne z tymi logami to sprawdze
-arti- napisał(a):KOKOdk napisał(a):Masters zrobil program jak nalezy jak znajde wydruk z hamowni to wrzuce, wszystko jest rowno jak nalezy. Niepokoi mnie tylko wysoka temp. spalania, jak ogarne z tymi logami to sprawdze
Wysoka temperatura spalania?...uściślij.
Bo jeżeli chodzi o wypalanie filtra to masz ok 750 st. na nim w trakcie trwania procesu. Ja jak wyłapie moment po wypalaniu to nawet do końcówki ciężko się dotknąć. Tak to działa i już.
.
-arti- napisał(a):Pelikson napisał(a):Mylisz się kolego, wystarczy podpiąć analizator spalin do rury i nawet nie musisz dodawać gazu, odrazu wywali na ekranie takie wartości, że gościowi włosy dęba staną. Kumpel pojechał Mercem C klasą 3.0 v6 cdi ( wycięty dpf ) na przegląd i chłop na stacji się za głowę złapał. Ma miec euro 4 bodajże a wyniki jakby ten samochód był z lat 90... Wszedł do kanału i powiedział, że już wie czemu.
Powrót do VAG - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość