Moderator: Moderator LC Team
peter85 napisał(a):markus312, ja w moim 2,0 TDI BKD na trasie Łódź Kielce miałem podobny wynik jak Ty ( dokładnie 6,7l) i też jechałem raczej dynamicznie ale średnia z trasy Łódź- Poznań czyli 90% autostrada i jazda z prędkością 160-170 km/h i średnia wyszła już 8,5 l czyli więcej niż jazda po mieście (7,7l)![]()
Także kolega mlynek, też mógł uzyskać takie wyniki u siebie
markus312 napisał(a):Diesel ma duży plus za moment obrotowy, szczególnie przydatny przy wyprzedzaniu - troche mocniej dociśniesz gaz i masz typa z głowy.
Marcinxxx napisał(a):Jeszcze plus to moment obrotowy,bezstresowe wyprzedzanie i jeszcze trochę tego bedzie
noktoto napisał(a):Marcinxxx napisał(a):Jeszcze plus to moment obrotowy,bezstresowe wyprzedzanie i jeszcze trochę tego bedzie
Nie będzie. Jedyna, acz istotna zaleta diesli to własnie niższe spalanie. Wyższy moment to argument z czasów świetności 1.9 TDI, wiele współczesnych benzyniaków też ma się czym pochwalić, a jeśli nawet nie to wciąż pozostaje im dożo większy zakres obrotów (czyli krótsze przełożenia).
Haker248 napisał(a):A mi się znowu po prostu lepiej jeździ dieslem
Haker248 napisał(a):lepiej mi się jeździ Touaregiem 3.0 Tdi niż 3.2 Fsi
Haker248 napisał(a):nikt nie musi się z nimi zgadzać
Ufo napisał(a):panowie poruszę znów temat ARL i jego spalania dojeżdzam do pracy 16 km dosyć dynamicznie +/- 100 km/h max 120km/h. ok 6 km jadę przez las jest wąsko i musze się mijać z innym i autami ale nie zawsze zależy jak trafię z godziną raz mijam się np z 4 a raz z 10. Miesięcznie przejeżdżam około 1200 kilometrów i dwa zbiorniki po 60 litrów mu nie starczątoż to średnia wychodzi ponad 10 litrów na 100 km. a komputer pokazuje średnią w granicach 6,5 wiem że przekłamuje ale żeby aż tyle? Jak tak dalej pójdzie to leon doprowadzi mnie do ruiny
enka napisał(a):rozrząd na +,
MajkelTDI napisał(a):Mam Seacika 1.9 TDI 110KM ASV od roku. Nie powiem, bo tak jak większość wybrałem diesla, bo podobno silnik jest nie do zarżnięcia, mało awaryjny, ekonomiczny i tani w utrzymaniu. Od marca zeszłego roku wymieniłem akumulator na nowy, świece żarowe, uszczelkę pod głowicą(przy okazji zregenerowałem głowicę), przeczyściłem turbinę, wymieniłem rozrząd, filtry oleju/paliwa/powietrza no i zakupiłem komplet nowych opon letnich. Jeżeli chodzi o ekonomie samej jazdy to jestem mega zadowolony, wcześniej miałem VW Polo 2002r. z silnikiem 1.4, które paliło mi z 10/11l/100km po mieście, bo tak głownie jeżdżę, ale jeżeli chodzi o utrzymanie i awaryjność to troszkę się zdziwiłem, myślałem, że jak niezniszczalny to niezniszczalny.
Mimo wszystko NIE ZAŁUJĘ swojej decyzji i jak będę zmieniał auto, to również na TDI'ka
grg474 napisał(a):ja pierwsze paliwo tankowałem jak było po 1zł...
milky napisał(a):podkreślam że mówię o obecnej sytuacji, kto wie co się pojawi na rynku za kilkanaście lat
Marcinxxx napisał(a):Jeszcze plus to moment obrotowy,bezstresowe wyprzedzanie...
markus312 napisał(a):Diesel ma duży plus za moment obrotowy, szczególnie przydatny przy wyprzedzaniu - troche mocniej dociśniesz gaz i masz typa z głowy.
Powrót do VAG - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość