Moderator: Moderator LC Team
AdamTower napisał(a):jeśli pojawią się jakiekolwiek problemy od razu go wywalam i zapominam o temacie.
Orełek napisał(a):przy okazji wyłączy ci filtr programowo. Potem tylko zamiana na rurkę i po temacie
Cindel napisał(a):drążąc temat dziś dowiedziałem się tak na wszelki wypadek ile kosztuje wymiana filtra na nowy: 4-7 tyś. trochę sporo. Przy okazji dowiedziałem się też, że jest podobno w książce serwisowej instrukcja samodzielnego manualnego czyszczenia filtra gdy kontrolka się zapali. Może ktoś już z niej korzystał ?
gajdar napisał(a):Orełek napisał(a):przy okazji wyłączy ci filtr programowo. Potem tylko zamiana na rurkę i po temacie
to radzę postudiować ETKE , zeby nie było zdziwka ze DPF jest na twardo związany z katem , bardzo blisko turbo i mocno wkomponowany w komorę silnika , bo może nie być "tak prosto"
Orełek napisał(a):No tak zupełnie prosto nie jest, bo trzeba zdemontować downpipe. DPF jest zaraz za turbiną i trzeba by dorobić odpowiednią rurę. Ja u siebie DPFa nie mam i żadnych problemów z tym związanych (zresztą z DPFem też nie było) dlatego mogę na 100% polecić Rogala, bo jak widać ma to opanowane. Co do rury, to myślę, że el-tec, gdy robił mój wydech zrobił sobie przy okazji wzorzec takowej rury żeby na przyszłość klientów nie trzymać długo na podnośniku.
mlody bbm napisał(a):czy jezeli juz mi sie wlaczyl ten tryb awaryjny to myslicie ze mozna sie tak przemieszczac? czy lepiej laweta czy na hol czy cos? sam nie wiem co robic...
mm.max napisał(a):Rozumiem, że koledzy tankują zwykłe paliwo, używają oleju z normą 507.00 i ogólnie nic nie odbiega od normy w eksploatacji waszych samochodów?
Helm napisał(a):Olej Motul 504/507 wymieniany co 8000km, paliwo Shell Diesel Extra i wszystko na czas wymieniane.
Kimsi_3 napisał(a):bo ja już wiem,że nigdy nie kupie auta z DPFem!!!
Podłączasz Vaga,potem wchodzisz w silnik [01]=>bloki pomiarowe[08] i na kanale 75 pozycja 3 jest %zapełnienia.celinskip napisał(a):Kolego jak sie sprawdza zapełnienie filtra?
mlody bbm napisał(a):czy przez wypalanie DPF moze zmniejszyc sie poziom oleju silnikowego ? bo po procedurze serwisowej w/w wypalania (zrobilem 800km) ubylo mi troche oleju tj jakies 0,5l...
Patrox napisał(a):Prosze sprawdzić nie tylko czujnik róznicy ciśnień ale wężyki które idą do niego. One sa z gumy i parcieją. Jak jest nieszczelność to czujnik wariuje.
gajdar napisał(a):sat666, też myśl podobnie jak olus, że czujnik zaczyna padać.Bo ponad 90 % problemów z DPF bieże się z niedomagania w/w czujnika różnicy ciśnienia .Nr. ETKA dla czujnika to 07Z 906 051 B lub 03G 906 051 A
Andre napisał(a):umnie byl wymieniany i nic niekalibrowali i wszystko smiga juz ze 2-3 lata bez awarii.
Eryk1 napisał(a):Jak rozpoznac 105 konnego diesla bez dpf?
Powrót do VAG - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości