Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ulepszacze

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderator: Moderator LC Team

ulepszacze

Postprzez Samuraj Jack » 27 maja 2005, 14:17

Ostatnio wymieniałem olej i w warsztacie gościu powiedział, że dobrze by było od czasu do czasu dolać ulepszacz do oleju silnikowego i do skrzyni biegów, a zimą do baku. Macie jakieś doświadczenia z takimi dodatkami? Czy warto to stosować?
Samuraj Jack
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Reklama

Re: ulepszacze

Postprzez Gaspar » 27 maja 2005, 14:25

Samuraj Jack, myślę że lepiej dać sobie spokój z jakimikolwiek ulepszaczami...
Pozdrawiam,
Gaspar

Był Dzikusek :mrgreen: ASV 137,9 KM @ 301,0 Nm by CompSport.
Jest emerycka Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D Prestige
Obrazek
Obrazek
Kto misiowi urwał ucho?
Gaspar
Sympatyk LeonClub

Auto: Ex Leon - Avensis

Postprzez Tonny S » 27 maja 2005, 17:40

Samuraj Jack, lepiej uzywac dobrego oleju niz gorszego z ulepszaczem.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez BeePee » 27 maja 2005, 19:55

Olej i Skrzynia biegow to raczej nie za bardzo ulepszysz :D ale zima do baku dobrze jest dolac cos co zapobiega wytracaniu sie parafiny. Ja polecam Diesel Skydd.
BeePee

Postprzez Barth » 28 maja 2005, 10:19

BeePee, jesli tankujesz na stacji na dobrym poziomie to w zimie sprzedaja olej napedowy zimowy i wtedy juz nic nie musisz dodawac
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez pilpi » 29 maja 2005, 11:41

Samuraj Jack, ulepszacze - zatykacze :-D
Do skrzyni biegów czy silnika nie polecam, tak jak pisał Tonny S najlepiej laćdobry olej wg zasady tanio nie znaczy dobrze.
Niektórzy do skrzyń i mostow napędowych sypią trociny jako "ulepszacze wyciszacze"
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez BeePee » 29 maja 2005, 21:31

barth napisał(a):BeePee, jesli tankujesz na stacji na dobrym poziomie to w zimie sprzedaja olej napedowy zimowy i wtedy juz nic nie musisz dodawac

w 100% sie zgadzam. tylko ze ja nie mam zaufania nawet do dobrych i markowych stacji :D
BeePee

Postprzez Luca » 31 maja 2005, 19:32

Ja stosuje, Motorlifa, co 10 kkm i co 30 kkm wlewam do baku, jakość naszego paliwa jest kiepska i pompy wtryskowe lubią sie sypać,
Leje to coś, ponieważ raz uratowało to mojemu św Pamieci Szwagrowi silnik i oczy nam wszystkim wyszły po tym jak jechał bez oleju 30 km i z motorkie nic się nie stało :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Od tego czasu zalewam to do swojej czeszki i nie mam żadnych problemów z zatykaniem czy czymś odobnym.
Luca

Postprzez djfahoo » 3 czerwca 2005, 16:07

motorlife to badziewie stosuje sie je jak chcesz sprzedac fure ale nie do normalnego silnika patrz zeby ci magistrali głównej nie zatkało a znam takie przypadki
na zime dolewajcie nafte to wystarczy nafta na duze mrozy -20`C i niżej
djfahoo

Postprzez Luca » 3 czerwca 2005, 17:05

Patrz post wyżej co napisałem i zrozumiesz moze dlaczego ja stosuję, jak juz to MotoDoktor kolego sie leje do starych samochodów,
Kazdy ma prawo wyboru czyż nie??????
Ja miałem same dobre i mam do tej pory doświadczenia, wiec nie mam co narzekać.
Pozdrawiam,
Luca

Postprzez Silver » 10 czerwca 2005, 16:19

djfahoo napisał(a):motorlife to badziewie stosuje sie je jak chcesz sprzedac fure ale nie do normalnego silnika patrz zeby ci magistrali głównej nie zatkało a znam takie przypadki
na zime dolewajcie nafte to wystarczy nafta na duze mrozy -20`C i niżej

Cos kolega nazwy produktow pomylil - chyba piszesz o Motodoctorze a nie o Motorlife.
Motodoctor to dodatek uszczelniajacy do oleju (zuzyte silniki z przedmuchani i malym cisnieniem oleju) a Motorlife to dodatek zmienszajacy opory tarcia i polepszajacy wlasciwisci smare, itp.....

tak tylko kwoli wyjasnienia..... ja tez czasami stosuje Morotlife do oleju i paliwa - kazdy ma wobor co i gdzie leje ...... ale co do jakosci palwia sprzedawanego w naszym kraju nie mamy woboru.....
pozdr.
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez Samuraj Jack » 19 października 2005, 18:41

Jednak ciekawość zwyciężyła.
Miałem przed sobą długą trasę i postanowiłem sobie dolać do baku preparat STP. Może to jest kwestia autosugestii ale po kilku minutach jakoś tak gładko się jechało i Leon nie kopcił gdy gwałtownie przyspieszałem (na tyle na ile mogłem zauważyć we wstecznym lusterku)...
Wydaje mi się że ta nowoczesna chemia może się przydać co jakiś czas. A marka STP jest znana od 50 lat i chyba można zaufać ich doświadczeniu... szczególnie gdy mamy do czynienia z marnym paliwem...
Samuraj Jack
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez Marcin_TDI » 20 października 2005, 16:48

ja kiedys widzialem na targach motoryzacyjnych prezentacje MOTORLIFE facet na wlasnych oczach sociskal TULEJKI kluczem dynamometrycznym z jednakowa sila. tam gdzie byl ten preparat nie bylo sladu tarcia natomiast w tej 2giej zjechalo tuleje do polowy. jednak ja nigdy tego nie lalem do oleju a zreszta na moim MOBILU jest napisane ze nie zalecaja. wydaje mi sie ze jak mam olej za 2banki to juz te 30 nie pomoze i lepiej nie czarowac. Leon to nie formula i wystarczy mu dobry olej. co do paliwa sie nie wypowiadam bo nie wiem - cos tam chyba mozna mu wlac zeby ulzylo mu po tym gownie ze stacji co wlewamy.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Krasza » 20 maja 2014, 14:32

Pytanie do osób czy ktoś z was używał dodatków liqui moly ?
Mowa o :
-Dwusiarczeku molibdenu
- Ceratecu
Krasza
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Leonidas ARL » 20 maja 2014, 15:20

ja kiedyś wlałem ten specyfik do baku, ale czy to coś dało to nie wiem.
Leonidas ARL
Zbanowany

Auto: Seat Leon ARL

Postprzez Krasza » 20 maja 2014, 16:25

Do baku ? Miałem na myśli dodatek do oleju silnikowego.
Leonisdas ARL zobacz MOS2 : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=458817 (w połowie wątku masz zdjęcie)

- Cera tec : http://www.liqui-moly.pl/serwis/informa ... na-silnika oraz http://www.v40.pl/viewtopic.php?t=38858
Krasza
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 20 maja 2014, 16:55

Generalnie do Oleju to się nic nie dolewa bo i po co!!!. Jak pisali moi przedmówcy, kupić olej z wyższej półki.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Krasza » 20 maja 2014, 17:06

Są osoby, które dodały i zauważyly różnicę. Sam stosuje olej Motula Specific i nie mogę nic mu zarzucić, ale skoro może być lepiej... ? Myślałem, że ktoś z forum już to stosował, mógłby ewentualnie coś napisać.
Krasza
Stella +
Stella +

Postprzez KondzioR » 21 maja 2014, 13:06

Ja lałem dodatek od paliwa Castrola 30zł buteleczka na 250 l ropy i szczerze polecam, mój ARL na tym specyfiku zrobił ok. 50km więcej na zbiorniku.. a przeważnie jeżdżę tak samo
KondzioR
Signo
Signo

Auto: LEON

Postprzez Marcinxxx » 22 maja 2014, 18:05

Krasza napisał(a):Pytanie do osób czy ktoś z was używał dodatków liqui moly ?
Mowa o :
-Dwusiarczeku molibdenu
- Ceratecu

Ja to (ceratec) kiedys zalałem silnik chyba sie troche wyciszył i pracuje lżej, odpala jakby miał mniejsze opory
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez hornet15re1 » 22 maja 2014, 19:39

przed każda podrożą dolejcie ulepszacz do paliwa,silnika,skrzyni biegów,,do kuł ulepszony azot,a do siebie energy drinka i wasze auto bedzie latac,bedzie bezgłosne i bedzie oddawać paliwo,a wy będziecie ubożsi o jakies 200zł,ludzie wszyscy chca Was nabić w butelke byscie tylko kase wydali i wam sie potem wydaje ze za 200zł auto lepiej jedzie,moje auto nigdy nie widziało ulepszaczy olejów za kilkaset złotych,super paliwa "turbo nitro mega plus" i jakoś jeździ (dobrze) i nie wygląda by cos go polało,a swoje kilometry ma przejechane :D
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez Marcinxxx » 22 maja 2014, 21:15

Nie myl markowych produktów z motodoktorami bo to cos innego. Czemu nie zalejesz jakiegoś lotosa? a pewnie lejesz motula lub w podobnej klasie zostało by ci ze 100zł, a i do paliwa też dodaje ulepszacz i to co tankowanie :D
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez shwarz » 23 maja 2014, 13:22

Ja też byłem mega sceptyczny. Jakis czas temu pojawił się jednak u mnie problem z zapłonami i spalaniem stukowym (mimo lania teoretycznie dobrej Pb98). W logach na kanale 20 pojawiały się większe wartości. Po namowie kolegów z forum Audi TT wrzuciłem do baku dropsy podnoszące liczbę octanową paliwa DynoTab Octane Booster (kupiłem w Krasnobrodzka Racing). W logach pojawiały się albo 0 albo minimalne wartości. Czyli zadziałały :wink: Mocy oczywiście nie przybyło. Ale przy nieseryjnych gratach, agresywniej ustawionym zapłonie/programie, ma to sens. Oczywiście kwestia kasy, bo pastylki nie są za darmo. Dodawanie wypada jednak taniej niż lanie 100 z Shella.
W serii nie ma kompletnie sensu i szkoda kasy. Cudów nie ma :wink:

Generalnie mocy nie dodadzą chyba żeby stroić furę już na takim wzbogaconym paliwie i potem już zawsze dodawać je po tankowaniu.
Tak czy inaczej w wysilonych silnikach względem serii mogą zniewelować ewentualne stuki (tak było u mnie) i zadziałać jako swego rodzaju zabezpieczenie na wypadek, gdy masz agresywny program, a nie jesteś pewny kupowanego paliwa (bo często nie ma tych 98 oktanów, za które niby płacimy).