Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pełna diagnoza silnika.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderator: Moderator LC Team

Pełna diagnoza silnika.

Postprzez kupenb » 6 marca 2012, 14:01

Witam

Mój kumpel "szykuje się" na leona 1.9 TDI ARL 150KM i prosi mnie o pomoc przy kupnie z tego względu, gdyż sam jeżdżę leonem i posiadam kable diagnostyczne np: VAG-COM do sprawdzenia błędów, k+can commander do zajrzenia w ECU czy przebieg się zgadza o ile ktoś go i tam nie cofnął :? oraz VAS więc myślę że trochę za pomocą tych kabli da się posprawdzać. Czujnik grubości lakieru mam, także stan techniczny jak większość z nas potrafię zobaczyć i ocenić czy silnik równo chodzi, czy w zbiorniczku płynu G12 nie ma oleju i wiele innych które jak wiadomo sprawdza się żeby się nie wpakować na minę.
A mi teraz chodzi o sprawdzenie samochodu od strony "kabli". Stan licznika w ECU już wiem jak sprawdzić oraz zerknąć jakie błędy się ukazują w poszczególnych elementach. Zaś jeszcze chciałbym się dowiedzieć jakie powinny być prawidłowe wartości doładowania ciśnienia powietrza na poszczególnych obrotach, jaka dawka paliwa, czy pompowtryski są ok nie leją paliwa i wiele tego typu rzeczy które da się sprawdzić jaki jest stan samochodu za pomocą kabli. Nie chcę mu doradzić źle żeby po kupnie na przykład nie siadła mu turbina albo wtrysk. Po prostu silnik ma być zdrowiutki gotowy pod virusa :)

Pozdrawiam.
kupenb
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Pełna diagnoza silnika.

Postprzez GangstaMarc » 6 marca 2012, 14:53

Powiem krótko... Chyba wszystko co tu wymieniłeś jest opisane i nikt nie będzie tego przepisywał drugi raz. Skorzystaj z szukajki :)
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+

Postprzez kupenb » 6 marca 2012, 16:40

o ile znajdę wszystko co potrzebne do diagnozy postaram się spiąć to w jeden temat żeby wszystko było w kupie. Komuś zawsze się przyda taki temat gdzie będzie wszystko w jednym temacie np: Kupujemy samochód diagnostyka. plus opisówka na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie diesla.
kupenb
Stella +
Stella +

Auto: leon

Postprzez carnivore836 » 6 marca 2012, 19:39

To już zostało zrobione. Ciebie interesują bloki wartości mierzonych silników PD.
viewtopic.php?f=37&t=6042
carnivore836
Stella +
Stella +

Auto: Golf 6
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez octaviars1 » 21 marca 2012, 10:08

jezeli uzyli tego
http://www.diagprog.org/en/
to przebiegu nie odczytasz :)
octaviars1