Co do techniki jazdy przy spokojnym poruszaniu się najlepiej utrzymywać obroty w okolicy 2 tys i zdecydowanie unikać jazdy z obrotami poniżej 1.5, natomiast podczas gwałtownego przyśpieszania "kręć" powyżej 2.5 aż do 3.5-4 tys obr. Ja na wyższy bieg zmieniam przy 2.5 tyś obr, a na niższy przy jakiś 1.7 tyś obr do tego często "przeganiam" auto. Bardzo delikatnie warto jechać jedynie wtedy kiedy silnik jest zimny. Eko jazda jest modna i daje oszczędność 0.5-1l/100km, ale nie jest zdrowa dla silnika (zanieczyszczona turbina, zapchany PDF, wał korbowy ), skrzyni biegów (niepotrzebne naprężenia) oraz dla koła dwumasowego i sprzęgła.
Co do spalania na luzie mój 1.9Tdi BXE rozgrzany na luzie pali 0.5 bez klimy, 0.7 z klimą.
el_nino napisał(a):U mnie w BKD odchylenie spalania wyliczanego przez kompa od rzeczywistego było o 4%, ale skorygowałem to w VCDSie i teraz już komputer pokazuje idealne spalanie.
Gdzie można to zrobić, w aso, u tunera ? Mój komputer przekłamuje dość znacznie (0.3-0.5 l/100km). Żeby nie robić OT mógłbyś przybliżyć trochę temat np na mój PW?