Witam,
jestem świeżym posiadaczem skrzyni DSG, wcześniej miałem okazję jej używać na "gościnnych występach" - wyjazd na narty, pożyczone auto po mieście... ale przy tych okazjonalnych jazdach nie zauważyłem "problemu" który wydaje mi się że występuje w moim aucie.
Otóż chodzi o obroty, przy których zmieniane są biegi i obroty na których auto jedzie kiedy ja utrzymuję jednostajną prędkość.
Otóż przy jeździe bardzo spokojnej i delikatnej biegi zmieniają się przy 1600-1700 obr/min i już przy 60km/h mamy zapiętą 6-tkę. Efekt - obroty na poziomie 1300 i auto dudni basem. Przy w miarę dynamicznej redukcji i przytrzymaniu auta na przyspieszeniu trzyma zredukowany bieg, ale gdy tylko minimalnie odpuścimy, już jest z powrotem 5-tka lub 6-tka.
Kiedy utrzymuję stałą prędkość - np 60km/h to siedzi bieg nr i auto ma wspomniane 1300-1400 obrotów. Wg mnie to zdecydowanie za mało, 1500-1600 byłoby optymalne.
Czy jest możliwość wyregulowania i ustawienia nowych przełożeń w dsg, tak aby zmieniała biegi na wyższych obrotach przy delikatnym operowaniu gazem (na powiedzmy 1700-1800 obr/min zmiana biegu, a nie na 1600 obr/min).
A tym samym, aby obroty które utrzymujemy, były na poziomie 1600-1700 a bieg nie będzie zmieniany?
Jeśli powyższe nie wchodzi w rachubę, to czy jazda cały czas na S nie jest szkodliwa dla skrzyni (krótsza eksploatacja?) i można korzystać z tego ustawienia przez 100% czasu jazdy w mieście, a tylko na trasach przerzucać na D ? Bo nie ukrywam, że charakterystyka na S jest dużo bardziej komfortowa (choć niektóre biegi są z kolei zbyt długo przeciągane, ale to rzadsze zjawisko niż za wysokie biegi na D).
Będę baaardzo wdzięczny za wszelką pomoc !