Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Toledo III - 2,0TDI BKD tąpnięcie przy porannym odpalaniu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderator: Moderator LC Team

Toledo III - 2,0TDI BKD tąpnięcie przy porannym odpalaniu

Postprzez sztorm » 23 lipca 2015, 19:44

Tak jak w temacie, tąpnięcie (szarpnięcie silnikiem) przy porannym odpalaniu. Przebieg ok.140 000km (autentyczny). Gdy auto użytkuję codziennie problem prawie nie występuje. Jeśli auto nie było odpalane przez kilka dni problem się nasila i występuje także wtedy też zaraz po odpaleniu nierówna praca silnika, po ok. 10 sekundach pracuje już równo. Zimą problem występował co drugie, trzecie odpalanie dodatkowo przy rozgrzanym silniku stojąc na światłach na wolnych obrotach czuć było lekkie drgania silnika teraz te drgania występują tylko gdy się zwiększy obroty do ok 1000-1100 rpm. Nie wiem czym to jest spowodowane, że jest teraz trochę lepiej niż zimą czy wyższe temperatury, czy to że pod koniec zimy zaaplikowałem mu dodatek do paliwa czyszczący układ paliwowy Wynns Diesel Power 3, potem kilka zbiorników Millers Oils Diesel Power EcoMax (zauważalna cichsza praca silnika, lepsze wchodzenie na obroty minimalnie niższe spalanie) teraz od kilku zbiorników dodaje na 50l ropy 250ml olej 2t Ravenol scooter. Jest niby lepiej ale dalej mnie praca silnika nie satysfakcjonuje.
Macie jakieś pomysły?
Poniżej logi statyczne bloku 13, 18, 23

http://vaglog.pl/log_225844.html
sztorm
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo 5P
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Powrót do VAG - Techniczne Diesel