Więc wracając do offtopu z w.w tematu:
Carloss napisał(a):AKa, ciężko jest raczej przy skrzyni DSG szczególnie w Warszawie wykorzystać pełen potencjał tego silnika, jazda raczej taka jak sytuacja pozwala a jak jest każdy wie. Autem jeździ moja żona a DSG przy spokojnej jeździe zmienia biegi przy niskich obrotach i nie wiem czy tu nie tkwi problem.
To jest kwestia-zagadka. DSG jako skrzynia adaptacyjna będzie dostosowywać się do stylu jazdy kierowcy- ale powiem tyle- zmieniając biegi w granicach 2.5-3.5krpm z palcem w... nosie, mieszczę się w granicych które napisałem w poprzednim temacie. Po okazyjnym pociągnięciu pod czerwone- nadal mieszczę się w 10l/100. Zobaczymy jak to będzie w zimę.

daniel28 napisał(a):AKA - takie małe pytanko nie bałeś się zakupu tego naszego wynalazku 1.8 tsi trochę w nim namieszali a doładowanie 1.3 bar nic dobrego nie wróżykolega uturbił bmw e 93 320 ,58000 km, 1.3 bar kute tłoki , korbowody ,natrysk na denko tłoka itp i długo się nie nacieszył szuka dawcy organów
raczej eksplatacja na 80 %. Myslę ze nasz zestaw jest roche z gorszych podzespołów
-- 26 listopada 2013, 17:54 --
aka jedyne co dobrego dla nas zrobili to ograniczyli moment do 250 tyle co w 1.4 i moc do 180 bo bez problemu 1.3 bar wydmucha 300 kucyków
Stara zasada rzecze "mniej wiesz-lepiej śpisz"- nie wiedziałem, nie myślałem- nadal nie myślę. Ale silniki 1.8/2.0 EA888 3gen mają potężny potencjał- O3 RS MTM robi z 220 na ~300KM w stage 1. Ważne, żeby doturlał się do końca gwarancji- a nawet jeżeli się wykopie po niej- na ebayu już są silniki- 12kzł- a do momentu końca gwarancji powinny zacząć robić się tańsze.
Co nie zmienia faktu, że box MTMu z CJSA robi 220/230KM- co jest wartością pokazującą rzeczywisty potencjał tego silnika i rezerwę tego, co można z niego wykrzesać- i gdyby nie zaporowa cena i konieczność poganiania całego kraju- istniała by szansa na zdecydowanie się na ten wynalazek.
A tak- kieszeń pali w sprawie V-techu- może i są wujowi- ale na próbę... Dlaczego nie? Ktoś pierwszy być musi.