Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

2.0 TFSI (BWA) szarpnięcie przy wciśnięciu gazu powyżej III

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

2.0 TFSI (BWA) szarpnięcie przy wciśnięciu gazu powyżej III

Postprzez cnl » 12 września 2016, 19:06

W temacie wszystkiego nie opiszę, ale tu spróbuję: samochód doznaje nieprzyjemnych szarpnięć przy brutalniejszym wciśnięciu gazu na biegach III, IV, V i VI (skrzynia manualna). Jest to pojedyncze mocne szarpnięcie (zdławienie?). Wymieniłem:

- świece Bosch - jakieś platynowane
- pasek rozrządu z oprzyrządowaniem
- łańcuszek z napinaczem
- filtry w tym filtr paliwa
- olej Castrol Edge 5w30 - wiem, że niektórzy klną na Castrol, ale zalejcie sobie orlenowskim olejem, to Wam przejdzie :)
- popychacz? taki śmieszny naparstek z dziurkami.

Samochód jest z 2008 roku i ma faktyczny przebieg 115.000 km (wiem, że ciężko w to uwierzyć, ale tak jest...)

Czy ktokolwiek miał podobny problem? Komputer sypie błędem 001089 - system odprowadzania par paliwa - nieprawidłowy przepływ, ale to może pytanie na inny wątek, bo nie wiem, czy jest związek z objawami.
cnl
Stella
Stella

Auto: Seat Altea Freetrack
Silnik: BWA 2.0

Reklama

Re: 2.0 TFSI (BWA) szarpnięcie przy wciśnięciu gazu powyżej

Postprzez TeddyBB » 12 września 2016, 19:31

viewtopic.php?f=40&t=43055 - ale to jest akurat problem bezobjawowy raczej
Co do głownego problemu to może to:
viewtopic.php?f=40&p=659522

Czy wymieniałeś kiedykolwiek zawór PCV (odmy) oraz DV? Jeśli nie to można od tego zacząć.
Jak to nic nie da to jedź do jakiegoś tunera, zróbcie pomiar na hamowni i może będzie coś widać po wykresie momentu. Możliwe że tuner znajdzie przyczynę, mi już w Compsporcie 2x pomogli (a nie robiłem żadnego programu u nich czy gdziekolwiek indziej).
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez cnl » 12 września 2016, 19:47

Problem jest chyba w innym miejscu, bo tematy widziałem i nie mam takiego "syfu". Sądzę, że może być coś na rzeczy z tymi zaworami PCV i DV - tuner wspominał o nich i powiedział, że na wykresówce wyjdzie problem. Zamierzam zrobić stage 1, ale mam mocną wiarę, że problem zostanie wyeliminowany przed rozpoczęciem zabawy, bo nie chcę zarżnąć silnika... Mimo wszystko sam chcę też jak najwięcej wiedzieć, co w trawie piszczy, stąd poszukiwania :) Spotkanie z tunerem mam pod koniec września, więc może znajdę wcześniej rozwiązanie problemu - wszystko w imię nauki :)
cnl
Stella
Stella

Auto: Seat Altea Freetrack

Postprzez voytekk1 » 4 października 2017, 15:57

Mam bardzo podobny problem więc nie zakładam nowego tematu. Altea BWA, przy gwałtownym dodaniu gazu na wyższych biegach czuć szarpnięcie.
Auto miało program, jeździło tak parę miesięcy aż nagle zaczęło bardzo szarpać. Zrobiłem logi, błąd był że za małe ciśnienie paliwa, zrobiłem logi, jak szarpało to rzeczywiście ciśnienie spadało. Pojechałem do tunera, podmienił pompę HPFP i było to samo... Porobił logi i wyszło że są misfiry na 4 cylindrze. Diagnoza była taka że to wtrysk się przycina i leje (dość logiczne). Wgrał seryjną mapę żeby dało się jeździć i szarpało wtedy tak że tylko na wyższych biegach przy dużym obciążeniu od niskich obrotów (2200+).
W ten weekend rozebrałem wszystko, założyłem inne wtryski (używki po przebiegu 60kkm w idealnym stanie cały komplet + zestawy naprawcze z aso) i wyczyściłem cały dolot. Samochód pracuje dużo lepiej ale szarpnięcia pozostały, tak samo tylko na 4tym cylindrze.

Jakieś pomysły co to może być? Świece nowe, filtry nowe, popychacz nowy, dv nowa, pcv nowa. Nie za bardzo mam pomysły co to może być, w tygodniu pozamieniam jeszcze cewki miejscami.

-- 4 października 2017, 16:57 --

To była cewka, na szczęście
voytekk1
Stella
Stella

Auto: Altea Freetrack

Powrót do VAG - Techniczne Benzyna