Panowie, zastanawiam się nad 1.4 150KM vs 1.8, będę brał DSG. Osiągi obu są dla mnie OK, za 1.4 przemawia zużycie paliwa, ale w 1.8 kusi wielowahacz. Będę brał też DCC. Jazda 80% po mieście, spróbuję spokojnie

a w trasie wiadomo, czasem trzeba przycisnąć. Auto chcę mieć jak najdłużej, 8, 10, 12 lat jeśli się da. Robię rocznie 10kkm. Stąd moje pytanie o długowieczność, który z nich ma szansę zwiedzić więcej świata przed śmiercią.
Jeździłem po wrocławskich mechanikach, i takie odpowiedzi uzyskałem:
2 głosy - brać 1.8 bo mieli już padające 1.4, nie do naprawy po 30kkm
1 głos - unikać obu, problemy z łańcuchem a nawet z paskiem
1 głos - brać 1.4, oby nie łańcuch
2 głosy - oba silniki są równie (mało) wytrzymałe
Ale brałbym te opinie z dystansem, bo silniki są nowe, więc jak coś padnie, to ludzie raczej jeszcze na gwarancji naprawią. Poza tym podejrzewam, że nie każdy z tych mechaników (niby poleconych mi, ale jednak) do końca wiedział co mówi, bo mógł mieć na myśli starsze TSI.
Ostatnio znalazłem tu
http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... -yet/page4 problemy z wyciekającym olejem. Ludzie piszą, że ASO wymienia im "RMS" (główna uszczelka z tyłu silnika?), co często nie pomaga bo niby powinni wymienić zawór PCV. Ktoś z Was miał takie problemy?
Przeczytałem tutejsze wątki, również te z forum octavii (tam znalazłem zatrważające informacje o wymianie sprzęgła w DSG7 co pół roku

).