Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sporadyczne błędy P0101 P0174 AUDI

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sporadyczne błędy P0101 P0174 AUDI

Postprzez Brony777 » 21 stycznia 2019, 13:04

Witam wszystkich ostatnio walczyłem u siebie z powracającymi błędami P0101 P0174 i jedyne co udało mi się znaleźć to dziurway przewód jak na zdjęciu zaznaczony na czerwono czy mógłbyć on przyczyną takich błędów (przepływka jest ok była podmieniana diagnozę jaką dostałem to że gdzieś mam nieszczelny dolot) Pacjent to audi S5 4.2 fsi 2008 rok
Obrazek
Brony777
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Sporadyczne błędy P0101 P0174 AUDI

Postprzez GazMajster-G1 » 15 lutego 2019, 00:48

zmierz ciśnienie paliwa ?
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Auto: LEON CUPRA ST 290
Silnik: benzyna turbo inny

Re: Sporadyczne błędy P0101 P0174 AUDI

Postprzez Brony777 » 14 marca 2019, 10:29

Ciśnienie wg mechika ok. Ale ostatnio zrobiłem test na szczelność układu podciśnienia i chyba mam przeciek powietrza. Zatkałem rurę za przepływką i odpiąłem jedną rurkę któa idzie od ezektora i wdmuchiwałem powietrze słuszałem że powietrze ucieka ale nie mogłem namierzyć poniważ musiałbym demontować separator oleju. Chyba go sciągnę jak się uda i spróbuję przepatrzeć czy przez niego nie ucieka powietrze.

-- 14 marca 2019, 11:29 --

Mały update napraw.
Przy pokonywaniu ronda pojawiał się rytmiczny stuk. Do tego nie miałem już ochoty zbywania i jeżdżenia po mechanikach itp. Dlatego też S5-piątka trafiła do fajnego zakładu w Markach pod Warszawą o którym mało słyszałem ale już mi kiedyś wymieniali cały osprzęt paska wielo-klinowego ogarneli w jeden dzień wszystko :) ogólnie bardzo zadowolony byłem i jestem. Podjechałem powiedziałem co i jak z błędami jakie się pokazywały co się działo co było robione diagnozy o nieszczelności itp. Od razu wrzucili samochód na podnośnik diagnoza przegub wew przy okazji wymieniony zew. ponieważ mógł się lekko uszkodzić i za chwilę mógł też się rozsypywać. Umyli silnik od oleju żeby dojść gdzie jest wyciek przy mnie wszystko robione i pokazywane na bieżąco. Po tygodniu samochód trafił na dłuższe rozbieranie itp ponieważ podjąłem decyzję o zmianie tarcz przód+ tył. Jako że mam blisko do panów mogłem wpadać na oględziny prac.

Po zdjęciu kolektora ssącego zadzwonili żebym przyszedł i sam to wszystko zobaczył co zastali a zdjęcia pokazują wszystko (każdy kto śledzi temat wie gdzie wcześniej był samochód temat jest z forum http://www.a5klub.pl tam jest pełna historia napraw w sumie bardziej można powiedzieć wyciągania kasy a nie napraw):
Obrazek

Wszystko w oleju :/

a to winowajca:

Obrazek

Dodam że kolektor był ściągany wcześniej nawet do mnie dzwonili i mówili że na uszczelkach jest silikon (no to powiedziałem że czyścimy i am być dobrze zrobione) nie zostało to albo zauważone albo zostało olane :/ tak jest jak ktoś olewa klienta i jest nastawiony tylko na tuning super fur. Błędy jak były tak były bez zmian. Tyle było silikonu!!!!!!!!:

Obrazek

Dodatkowo zrobili coś takiego żeby chyba mi powiedzieć że tu jest nieszczelność (głupi byłem i uwierzyłem)

Obrazek

Tak czy inaczej nie mam jak odzyskać kasy którą wydałem wcześniej można powiedzieć że kasa wydana w błoto!!!
Wracając do napraw szef zakładu co chwilę mnie informował i pokazywał co zastali żeby nie było. Decyzja rozbieramy kolektor ssący tym bardziej że na jednym kanale zastali taki widok:
Obrazek

Rozbieranie kolektora i prace z nim.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet na uszczelki wcześniej nałożyli silikon kur...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poniżej z prac jakie zostały przeprowadzone:
To mi się podoba wczyszczone ładnie :)
Obrazek

Obrazek

Styk gdzie tafia nowa uszczelka wraz z uszczelką która ma gumę która odpowiada za uszczelnienie nie potrzeba tu silikonu!!! I tak zostało teraz złożone.

Obrazek

Klapy wyleciały z kolektora do tego sterownik przeprogramowany tak by nie wyłapywał błędów związanych z brakiem klap i poprawienie map żeby spalanie było optymalne (kurczę dlaczego wcześniej tu nie trafiłem) dodam że te klapy to od razu trzeba wywalać więcej z nimi problemów. Dodam że samochód przed oddaniem umyli i odkurzyli nom taki serwis to ja rozumiem :).

Dużo rzeczy zostało wymienionych chyba po prostu zrobię zdjęcie fakutrze i wkleję :) olej płyn chłodniczy hamulce płyn i wiele wiele pracy znakomitej pracy.

Tak czy inaczej niech to będzie przestrogą ale też informacją którą trzeba szerzyć żeby dużo ludzi o tym wiedziało.
Na koniec dodam że wczoraj tylko chwilę się przejechałem ale jest inaczej samochód nie faluje na wolnych obrotach ładnie się wkręca no bajka aż nie chce się wysiadać tylko śmigać.
Dodaję zdjęcie tarczy na letnich laczkach będzie sztos :)

Obrazek

Obrazek

Jeżeli panowie z Commerto czytają forum to chciałbym bardzo podziękować na naprawdę kawał dobrej roboty. I polecam Ich zrobili wszystko tak jak należy.
Brony777
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ARL 1.9

Powrót do VAG - Techniczne Benzyna