Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez Diesel1987 » 5 marca 2023, 16:47
Witam wszystkich, posiadam Tiguana 2.0 Tsi CCZD z 2013 roku z przebiegiem 121 tys km. Od 2 tygodni walczę z powracającym błędem P2187 - zbyt uboga mieszanka na biegu jałowym. Zauważyłem jeden dziwny objaw na ciepłymm silniku - na postoju jak przygazuje i puszcze gaz to obroty chwilę jeszcze stoją i po chwili dopiero spadają. Na zimnym silniku obroty normalnie spadają po puszczeniu gazu. Poza tym i błędem na desce, żadnych innych objawów, samochód jeździ normalnie, ma moc. Podmieniałem odmę na używany oryginał (te same objawy) oraz na zamiennik Febi na którym z kolei na postoju sam sobie podnosił i opuszczał obroty. W fabrycznej odmie otwierałem klapkę i membrana bez najmniejszego uszkodzenia. Zamieszczam link do filmu
https://drive.google.com/file/d/1HhKG_f ... p=drivesdk
-

Diesel1987
- Stella

-
- Auto: Leon 2 FL
- Silnik: benzyna 1.8 turbo
przez witek_77 » 21 marca 2023, 12:44
Sprawdź czy masz wszystkie doloty i wydech szczelne. Ja miałem błąd zbyt ubogiej mieszanki jak miałem nieszczelność na rurce idącej do EGR (silnik 1.4 16V). Kolega z tym samym silnikiem w ibizie (tez 1.4 16V) miał uszkodzony elastyczny łącznik rury wydechowej i on u niego robił prblem. Niestety to jeden z najgorszych błędów bo dużo czynników może go powodować. Najczęściej związany z nieszczelnością.
-
witek_77
- Stella

-
- Region: śląskie
- Auto: Leon IV Sportstourer
- Silnik: DFYA 1.5
Powrót do VAG - Techniczne Benzyna