Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
noktoto napisał(a):W instrukcji jest napisane, że silnik, nie ważne jaki, może zużywać do 1 l oleju na 1000 km.
pkonrad napisał(a):20 sierpnia jestem umówiony na przegląd. Motul Specific 504.00/507.00 5W30 juz zakupiony, zobaczymy czy bedzie poprawa.
-a sprawdzasz olej?:-)arturxtc napisał(a):Jeżdżę na motulu i niedolalem ani kropli ...a przebieg ma 120tys
Alzak napisał(a):W TFSi nie dolewales nic olejuCiekawe
arturxtc napisał(a):Jeżdżę na motulu i niedolalem ani kropli ...a przebieg ma 120tys
caligator napisał(a):a ja dolewam jakieś 0,3L na 1k km... olej Motul Specific 504/507 5W30...
Passenger napisał(a): Alzak napisał(a):W TFSi nie dolewales nic olejuCiekawe
Olej sprawdzam regularnie. Jeżdżę na Motulu Specific 504/507. Wymiana średnio co 12 tys. km.
Przez dotychczasowe 110 tys. km nie musiałem dolewać.
arturxtc napisał(a):Jeżdżę na motulu i niedolalem ani kropli ...a przebieg ma 120tys
Widzę, że nie jestem odosobniony
Passenger napisał(a): Motul Specific
zwirek75 napisał(a):mtz, to było już. Żadne X-Lite ani X-Clean - Lej Motul Specific 504/507
A żeby było w temacie. Ja nic nie dolewam pomiędzy przeglądami co 15kkm
mtz napisał(a):Taaaaaaaaaaaaaa... 800 km przejechane i znowu kontrolka sie zapalila...
Zaczyna mnie to martwic, bo zaraz sie okaze, ze jestem jedyna osoba na swiecie, ktorej TFSI rzeczywiscie spelnia norme 1l oleju na 1000km.
Nic kompletnie nie widac, zeby gdzies byl jakis wyciek.
Czy jest cokolwiek co radzicie zeby sprawdzic?
Czy zmiana na Specific 504 00-507 00 5W30 moze pomoc?
Teraz jezdze na 8100 X-lite 0W30 (CSy polecaly go do TFSI)
wg strony motula, polecany jest jeszcze: 8100 X-clean + 5W30
rodzyn889 napisał(a):Ale na początek daj gęstszy 5W-30 i może motula ?
Gomez napisał(a):Witam,
chciałbym podpytać jaki w miarę najlepszy olej mogę zalać do Leona 1P FR 2.0 BWA (115tys przebiegu). W chwili obecnej jest jakiś Castrol 5w40.
Czy Motul Specific 5W40 byłby OK bądź coś innego z rodziny Motula? Proszę o polecenie czegoś dobrego wraz z filtrem oleju.
Pozdrawiam
Gomez napisał(a):Witam,
chciałbym podpytać jaki w miarę najlepszy olej mogę zalać do Leona 1P FR 2.0 BWA (115tys przebiegu). W chwili obecnej jest jakiś Castrol 5w40.
Czy Motul Specific 5W40 byłby OK bądź coś innego z rodziny Motula? Proszę o polecenie czegoś dobrego wraz z filtrem oleju.
Pozdrawiam
raaddeek napisał(a):Mam małe pytanko. Szykuje mi się na dniach wyjazd 2000km stan oleju na min. wiec potrzeba dolewki. Zalany mam Motul Specific 5w30 504 507 chciałem dokupić ten sam tylko w litrowej butelce i niestety nie ma. W litrowych jest tylko Castrol 5w30 504 507 taki sam jak ten Motul. I tutaj moje pytanie czy bez problemu mogę dolać 0,5l tego Castrola bez obawy, że się nie wymieszają ?
kaCuCh napisał(a):Mój ojciec od nowości jeździ VW CC z 2012 roku, silnik 1,8 TSI 160KM (nie znam oznaczenia) DSG7. Od początku zalewany jest Castrolem Edge Professional LongLife III 5W30. Od zawsze silnik potrzebuje dolewki oleju. Około 0,5-1L w ciągu roku lub kilkunastu tyś. km. W ASO mówią - ten tym tak ma i tyle.
Powrót do VAG - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości