Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
feels3 napisał(a):Octavie mam razem z golfem i jakosc jazdy stoi wyraznie po stronie vw (wyciszenie, materialy w srodku, ksztalt foteli czy nawet zapach)
snooze1986 napisał(a):Czy jest jakaś alternatywa dla Leona oprócz Golfa i Octavii, które swoim wyglądem nie urzekają.
Oracle napisał(a):Rzeczywiście Skody są jakieś śmierdzące
snooze1986 napisał(a):Czy jest jakaś alternatywa dla Leona oprócz Golfa i Octavii, które swoim wyglądem nie urzekają. Czy Leon mimo tego zawieszenia z belką skrętną jest jednak dobrym wyborem? Ogólnie kombi nie grzeszą wyglądem, ale Seat mimo wszystko z całego grona wygląda poprawnie, większość przypomina karawany. Jak to jest z tym silnikiem 1.4 125 KM czy jest awaryjny, zaznaczam, że autem robię maksymalnie 15 tys. rocznie. Jakie są wady tego samochodu, które ewentualnie mogły mnie skłonić do zakupu czegoś innego? Bardzo proszę o rozwianie wątpliwości.
Fredi88 napisał(a):1,4 125km (na pasku) zamiast 1,4 122km (na łańcuchu)
snooze1986 napisał(a):Dziękuję ci Fredi88 za ta wyczerpująca odpowiedz. Bylem 2 razy na jeździe testowej Leone z silnikiem 125 km i ta moc mi wystarcza. Tylko zastanawiałem się jak pasazerowie z tyłu poradza sobie z każdą dziurą:-) A co do wyposażenia to mam zaproponowana Fr z pakietami techno i comfort, więc wydaje mi się ze jest dosyć bogate.
komornik320 napisał(a):olo1200 ilu konna ta jednostka w Golfie? 170 000 km to genialny wynik. Powoli zastanawiam się czy nie zostawić sobie aktualnego Leona a żonie podsunąć nową Atecę bo jak twierdzi chce nieco wyższy samochód z uwagi na zimę i jej często ciekawy dojazd do pracy.
snooze1986 napisał(a):Natomiast o Oplu Astrze słyszałem, że są dość awaryjne.
maciek89 napisał(a):No właśnie niektórzy mają problem ze skrzynią sprzężoną z wersją 122/125- coś tam haczy, coś nie wchodzi i sprzęgło jest bardzo delikatne nawet na tę fabryczną moc. Ale jak wszystko działa to skrzynia chodzi bardzo przyjemnie.
KubaaBia napisał(a):maciek89 napisał(a):No właśnie niektórzy mają problem ze skrzynią sprzężoną z wersją 122/125- coś tam haczy, coś nie wchodzi i sprzęgło jest bardzo delikatne nawet na tę fabryczną moc. Ale jak wszystko działa to skrzynia chodzi bardzo przyjemnie.
To prawda, skrzynia jest dosc słaba i sprzegło jest słaba. Przed liftem w wersji 1.4 TSI 140km skrzynia spokojnie wytrzymywala 180-200km i 300nm bo kolega ma i program ma na 176km i 295nm i zadnych problemow przez 70k km.
Ale z tym ze nie wchodzi i haczy to prawda,czasami tak jest.
B3N napisał(a):Nie warto 125 KM /1.4 TSI.
Nie chcę nikogo krytykować kto kupił tą wersje, jedynie opisze swoje wrażenia.
Aktualnie jeżdżę zastępczym 1.4 125KM Leon Xcellence i moim zdaniem to auto to jakieś nieporozumienie. Jest to wersja po FL i sądziłem, że wiele problemów zostało wyeliminowanych a tu dupa. Auto ma 700 km przejechane.
Co zauważyłem. Silnik powyżej 3000 - 3500 obrotów chodzi jak 3 cylindrowy. Terkocze , wibruje. Nigdy nie sądziłem że 1.4 może tak chodzić..myślałem że to domena 3 cylindrów.
Dodatkowo albo coś jest nie tak z moim egzemplarzem, ale na wciśniętym sprzęgle na luzie i dodaniu gazu czuje dość wyraźne wibracje na pedale sprzęgła. Coś musi być nie tak.
Dodatkowo zauważyłem, że czasami coś mi tam zahaczy . Z reguły 1 haczy i nie dokońca coś się wbija. Trzeba poprawiać co powoduje pewien dyskomfort. 1 raz na 20 coś tam przyhaczy.
Z innych mankamentów nie związanych z silnikiem to świst powyżej 130 km/h od strony kierowcy. Coś źle spasowane i słychać powietrze które gdzieś hałasuje.
Bardzo się zraziłem do tego silnika.
Nie wiem czy kontrukcyjnie są jakieś zmiany względem 150KM , ale jak tak to brałbym 150KM.
maciek89 napisał(a):Xcellence pasuje do lekko opieszałego 1.4 125, który nie zachęca do dynamicznej jazdy (bo i ciężko tu mówić o jakiejś dobrej dynamice) i ma spokojną dieslową charakterystykę, gdzie jeździ się bardziej "dołem". Przynajmniej takie odniosłem wrażenie jeżdżąc Golfem
1.4 125. Komfortowe zawieszenie i tak zapewnia bardzo dobrą precyzję prowadzenia, sztywność wersji FR pasuje tej wersji silnikowej jak świni siodło. Chyba, że ktoś za wszelką cenę chce mieć "sportowy" wygląd. No i odpada problem tłuczącej się belki, na co niektórzy narzekają- jeździłem Xcellence 1.4 150 - nic nie stukało i bardzo dobry komfort.
maciek89 napisał(a):Xcellence pasuje do lekko opieszałego 1.4 125, który nie zachęca do dynamicznej jazdy (bo i ciężko tu mówić o jakiejś dobrej dynamice) i ma spokojną dieslową charakterystykę, gdzie jeździ się bardziej "dołem". Przynajmniej takie odniosłem wrażenie jeżdżąc Golfem
1.4 125. Komfortowe zawieszenie i tak zapewnia bardzo dobrą precyzję prowadzenia, sztywność wersji FR pasuje tej wersji silnikowej jak świni siodło. Chyba, że ktoś za wszelką cenę chce mieć "sportowy" wygląd. No i odpada problem tłuczącej się belki, na co niektórzy narzekają- jeździłem Xcellence 1.4 150 - nic nie stukało i bardzo dobry komfort.
B3N napisał(a):Dodatkowo albo coś jest nie tak z moim egzemplarzem, ale na wciśniętym sprzęgle na luzie i dodaniu gazu czuje dość wyraźne wibracje na pedale sprzęgła. Coś musi być nie tak.
maciek89 napisał(a):Janek sztywne zawieszenie nie musi oznaczać, że auto się nie buja w zakrętach. W Cuprze nawet po utwardzeniu w trybie Cupra auto się za bardzo wychyla jak na mój gust, a jednocześnie jest niekomfortowe. Tak naprawdę w trybie komfort wcale się nie wychyla jakoś bardziej, a jest już wygodnie. Dlatego ja zawsze jeżdżę w trybie komfort, a utwardzam tylko czasem na autostrady i ekspresówki, bo pewniej czuję się w zakrętach przy większych prędkościach. Ale jak chce wziąć szybciej ciaśniejszy łuk to wychyla się bez względu na tryb.
B3N napisał(a):Auto ma 700 km przejechane.
Co zauważyłem. Silnik powyżej 3000 - 3500 obrotów chodzi jak 3 cylindrowy. Terkocze , wibruje. Nigdy nie sądziłem że 1.4 może tak chodzić..myślałem że to domena 3 cylindrów.
Dodatkowo albo coś jest nie tak z moim egzemplarzem, ale na wciśniętym sprzęgle na luzie i dodaniu gazu czuje dość wyraźne wibracje na pedale sprzęgła. Coś musi być nie tak.
Dodatkowo zauważyłem, że czasami coś mi tam zahaczy . Z reguły 1 haczy i nie dokońca coś się wbija. Trzeba poprawiać co powoduje pewien dyskomfort. 1 raz na 20 coś tam przyhaczy.
- potwierdzam.Auto bez problemu radzi sobie na autostradach z zapietym aktywnym tempomatem nie ma problemu gonic 140-150 nawet po gorskich austriackich autostradach.
Suraaaj napisał(a):Hej hej, podepnę się pod temat może coś pomoże przy wyborze. Przesiadłem się z Mazdy 6 2.0 wolnossąca na leona xcellence z pakietem comfort + full link 1.4 125. W tydzień zrobiłem autem 2500 km wszystko w trasie i faktycznie do 150 jedzie super później już potrzebuje czasu no i spalanie rośnie do 9 litrów. Po 2.500 km jazda po autostradach z aktywnym tempomatem cały czas, średnio leciałem 110-120 spalanie uwaga 5.3 litra :O Byłem w szoku. Liczyłem na jakieś 8 litrów. Każdy tak straszył nie bierz TSI bo pali jak smok i sie psuje. Nie wiem jak wygląda jeszcze sprawa po mieście bo zrobiłem w nim na oko z 30 km może.
W aucie jest cicho nawet na zimówkach 17cali, niestety opony Kormorany, tylko takie udało się wysępić z salonu ale dobre i to. Polecam kupować teraz na wyprzedaży. Tylko jedna ważna sprawa, trzeba cierpliwości. Wysłałem maile z ofertami chyba do 9 salonów z czego z 5 pertraktowałem cenę już na poważnie i rozbieżności w cenie nawet uwaga 12 tysięcy zł. Szok.
Powrót do VAG - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości