Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Klikoś napisał(a):Dla mnie nieporozumieniem jest wersja Reference 1.4 16V 85KM.
kamil_n napisał(a):P.S. Wg cennika Seata 1.2TSI jest tańsze od 1.4TSI o jakieś 3.000 zł, w tym wypadku to dla mnie wybór byłby oczywisty...
To by była mocna przesada. Już w wypadku 1.4TSI 125 KM taki zabieg jest nieefektywny.noktoto napisał(a):Ciekawe też jak wygląda kwestia korekty softu w tym silniczku.
stefdeath napisał(a):Więc rozpieszczeni dieslami nie mówcie, że to aż taki muł.
stefdeath napisał(a):Nawet założyłbym się, że 1.9tdi 105KM dostanie od 1.2 z kreski
Sammael napisał(a):stefdeath napisał(a):Więc rozpieszczeni dieslami nie mówcie, że to aż taki muł.
Ale tu w większości wypowiedzieli się posiadacze T-Pb.
stefdeath napisał(a):zakupił w miarę sprawdzone 2.0 tsi
niq napisał(a):stefdeath napisał(a):zakupił w miarę sprawdzone 2.0 tsi
No ale spalanie jest zróżnicowane
stefdeath napisał(a):niq napisał(a):stefdeath napisał(a):zakupił w miarę sprawdzone 2.0 tsi
No ale spalanie jest zróżnicowane
zawsze można kupić fiata bravo 1.4 T-jet 120KM.
Jest tańszy, ładniejszy,podobnie pali a leje się do niego pb95, na wykresach seria wychodzi w okolicach 140KM.
Mój brat takim jeździ i to naprawdę fajne auto bez żadnych wpadek jak w vagu. Materiały w środku porównywalne jak u mnie w golfie a jakość montażu nawet wyższa.
to tyle co moj podczas "spokojnej" jazdy , bierz Cupre a nie jakies tam 1.2 spalanie takie samoJego opinia nt spalania to 10,5 w mieście.
martig napisał(a):to tyle co moj podczas "spokojnej" jazdy , bierz Cupre a nie jakies tam 1.2 spalanie takie samoJego opinia nt spalania to 10,5 w mieście.
Wuda napisał(a):potwierdzone z autopsji spalanie w mieście 10 litrów przy normalnej jeździe trasa 7 litrów bez szaleństw , dla mnie jak ktoś dobrze napisał wcześniej , oszczędność przy zakupie a potem plucie w brodę......
stefdeath napisał(a):no to tym bardziej kupiłbym 2.0 tsi- przy normalnej jeździe spokojnie można osiągnąć podobne spalanie.
kamil_n napisał(a):stefdeath napisał(a):no to tym bardziej kupiłbym 2.0 tsi- przy normalnej jeździe spokojnie można osiągnąć podobne spalanie.
Jasne... Kolega prosi o opinie na temat 1.2 i dostał radę - kup 2.0... Koszty utrzymania 2.0 są mimo wszystko dużo wyższe, ze względu na pojemność -> ceny części (hamulce, zawias itd, itp) oraz ubezpieczenie. Jeśli się nie mylę to 2.0 potrzebuje również paliwa 98, tak? Już nie mówię o różnicy w cenie zakupu nowego auta, bo cena 1.2 jest o prawie połowę niższa od 2.0... A chyba o nowym aucie myślał kolega skoro ten silnik jest dostępny od tego roku.
1.2 nie jest dobrym wyborem, ale jego alternatywą na pewno nie jest 2.0!
stefdeath napisał(a):A co do paliwa to obecnie wszystkie silniki tsi od 2.0 do 1.4 wymagają paliwa pb98 więc nie zdziwiłbym się jakby ten najmniejszy też preferował wysokie oktany.
stefdeath napisał(a): 1.4 tsi, 1.8tsi mają problemy z łańcuchami,
stefdeath napisał(a):2.0 tsi jest wg. mnie stosunkowo najmniej awaryjny a przy okazji dosyć ekonomiczny.
stefdeath napisał(a):A co do paliwa to obecnie wszystkie silniki tsi od 2.0 do 1.4 wymagają paliwa pb98 więc nie zdziwiłbym się jakby ten najmniejszy też preferował wysokie oktany.
zwirek75 napisał(a):stefdeath napisał(a): 1.4 tsi, 1.8tsi mają problemy z łańcuchami,
Nie wiem czemu oba te silniki wkladasz do jednego worka, skoro sa bardzo różne.
1.8 TSI w wersji CDA ma problemy z napinaczem, BZB jak na razie (odpukac) bez wiekszych historii
1.4 TSI ... tutaj lista wad jest spora, mlody silnikstefdeath napisał(a):2.0 tsi jest wg. mnie stosunkowo najmniej awaryjny a przy okazji dosyć ekonomiczny.
Stare TFSI BWA itp - problemy z pompą paliwa i pare innych,
Nowe TSI CCZ itp - te same problemy co 1.8 na lancuchustefdeath napisał(a):A co do paliwa to obecnie wszystkie silniki tsi od 2.0 do 1.4 wymagają paliwa pb98 więc nie zdziwiłbym się jakby ten najmniejszy też preferował wysokie oktany.
Nie po to nowe TSI są odpreżone, zeby lac do nich E98 ...
stefdeath napisał(a):moje starutkie tfsi
Gaber napisał(a):Komputer skasowany. Miasto 80% trasa 20%. Jazda dosyć dynamiczna. Spalanie śr. 8,3
Gaber napisał(a):Czyżby jeszcze na forum nie było użytkownika tego motoru?
Gaber napisał(a):Temat widzę gorący.
Seat wycofał ze sprzedaży silnik 1.6 MPI którym byłem w pierwszym etapie zainteresowany ze względu na ekologię.
?
rob555 napisał(a):Gaber napisał(a):Temat widzę gorący.
Seat wycofał ze sprzedaży silnik 1.6 MPI którym byłem w pierwszym etapie zainteresowany ze względu na ekologię.
?
Mozesz przyblizyc mi co rozumiesz pod pojeciem "ekologi" w samochodzie?
marcus415 napisał(a): Wiesz, ze wyliczenie spalania przez komputer w aucie, mozna sobie w d*pe wsadzic?
sat666 napisał(a):marcus415 napisał(a): Wiesz, ze wyliczenie spalania przez komputer w aucie, mozna sobie w d*pe wsadzic?
Zrobilem 50k km, mam spisane kazde tankowanie/przebieg i uwazam, ze komputer bardzo dobrze oblicza spalanie (chyba, ze ktos potrzebuje dokladnosc <0.2l/100 - wtedy niewiem).
pozdrawiam,
s
willhaven napisał(a):z tym się również zgadzam, można doliczyć 1l lub 1,5l błędu ale nie więcej
marcus415 napisał(a):willhaven napisał(a):z tym się również zgadzam, można doliczyć 1l lub 1,5l błędu ale nie więcej
1L-1,5L /100km to malo?
marcus415 napisał(a):willhaven napisał(a):z tym się również zgadzam, można doliczyć 1l lub 1,5l błędu ale nie więcej
1L-1,5L /100km to malo?
coyote01 napisał(a):marcus415 napisał(a):willhaven napisał(a):z tym się również zgadzam, można doliczyć 1l lub 1,5l błędu ale nie więcej
1L-1,5L /100km to malo?
Jeśli źle pokazuje to się bierze VAGa robi korekcję i pokazuje dobrze
kamatosek napisał(a):W 1.2 TSI porażką są hamulce z prozdu tarcze 280MM :/
niq napisał(a):Nie mówmy o autach pomodzonych, bo producent tego nie planujegłupie gadanie
Powrót do VAG - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość