Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Mechanik do 1.8 T - gdzie?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Mechanik do 1.8 T - gdzie?

Postprzez daroquaresma » 19 marca 2019, 14:24

Witam, na wstępie od razu zaznaczę to że nie wiem czy ten temat jest w odpowiednim dziale, więc jeśli nie to proszę moderatora o przeniesienie. Autko posiadam 3 lata i przez ten okres wymieniał te elementy które musiały zostać wymienione, natomiast doszedłem teraz do punktu w którym już niebawem oraz w niedalekiej przyszłości będzie mnie czekać sporo kosztownych wymian w tym układ wydechowy, maglownica, część elementów zawieszenia, z tego co widzę jak oglądaliśmy autko pod spodem sporo części jest oryginalnych, pasowało by zrobić przegląd turbiny, luknąć do silnika. I tu moje pytanie czy w regionach Kraków/Katowice (mieszkam obok Olkusza) znacie jakiś dobrych fachowców którzy podjęli by się takiego zadania ? Głównie chodzi mi właśnie o to aby zajrzeć do silnika, dlatego nie chce zostawiać to pierwszemu lepszemu mechanikowi.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
daroquaresma
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 1M
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Leon 1.8 T AUQ co dalej?

Postprzez Podkopnik » 19 marca 2019, 18:33

A co masz na myśli mówiąc zajrzeć do silnika.??? Podstawowa diagnoza kondycji silnika to pomiar kompresji na cylindrach jeżeli będzie prawidłowy a auto nie zużywa nadmiernych ilości oleju oraz nie ubywa płynu chłodniczego to nie trzeba nic więcej sprawdzać. Oczywiście turbina to inna kwestia. Jeżeli na bieżąco wymieniałeś wszystkie częsci i płyny to nie powinno być kłopotów.
Pomiar kompresji jesteś w stanie zrobić sam w pół godzinki. Inwestujesz w manometr kilkadziesiąt zlotych i nie płacisz mechanikowi za robote a sprzęt Ci zostaje. Ja mam taki z allegro i działa dobrze.
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Silnik: AJQ 1.8

Re: Leon 1.8 T AUQ co dalej?

Postprzez daroquaresma » 5 maja 2019, 21:05

Odświeżam temat. W Leonie po oględzinach będę miał do wymiany tłumik środkowy i końcowy, parę dni temu zauważyłem że w ofercie sklepów pojawiły się ponownie tłumiki od firmy MTS (środkowe jeszcze są z BOSAL i WALKER). Czy miał ktoś styczność z tłumikami tej firmy? Ile są w stanie wytrzymać? Cena za środkowy i końcowy około 500 zł. Kolejna sprawa to turbo, zaczyna się coraz bardziej "pocić" i powstają delikatne ubytki oleju widoczne na bagnecie więc powoli będę też myślał działać coś i w tym kierunku. Pytanie do was czy macie może jakieś sprawdzone miejsca gdzie oddać turbinę do regeneracji? Pozdrawiam
daroquaresma
Stella
Stella

Region: małopolskie
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do VAG - Techniczne Benzyna