Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nowy lakier - jak dbać

Profesjonalne czyszczenie auta, autokosmetyki, auto-detailing

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nowy lakier - jak dbać

Postprzez Mr Lucky 13 » 26 września 2013, 16:57

Witam fanów detalingu :)

W tym sezonie Leo dostał nowy lakier na wszystkich elementach, rownież wnęki, drzwi i maska od wewnętrznej storny.

W sprawach detalingu raczkuje (chociaż to i tak chyba na wyrost powiedziane) i chciałem sie poradzić Was co dla takiego żółtodzioba z nowym żółtym lakierem byście polecili. Przez zimę chcę zrobić porządne zakupy na przyszły sezon, bo jest teraz o co dbać :mrgreen: Nie znalazłem tematu, który strikte byłby poświęcony nowemu lakierowi, nie fabrycznemu.

Obecnie korzystam z myjek ręcznych (lanca + szczota), póżniej bardzo dokładne osuszenie (rękawica z mikrofibry + szmatki) i na to nanoszę gąbką wosk (do tej pory był to Sonax, ostatnio Megs Carnabua wax). Żółty w połączeniu z glebą powoduje, że zbieram wszystko co się da z drogi i ląduje to na lakierze (taka ciekawostka, najwięcej zabrudzeń typu asfalt mam na klapie z tyłu, chyba nie musze dodawać jak bardzo to się odznacza na żółtym kolorze).

Wiadomo, z jednej storny człowiek chce żeby auto lśniło bóg wie jak, a z drugiej nie chciałbym całej kaski na mody przeznaczyć tylko na kosmetyki, aczkolwiek bezpieczeństwo lakieru teraz to jeden z priorytetów ;)

Z góry dziękuje za wszystkie uwagi, podpowiedzi i pytania :chat:
Mr Lucky 13
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1.8T

Reklama

Re: Nowy lakier - jak dbać

Postprzez Waldi Rio » 26 września 2013, 17:16

Zobacz sobie na to forum. Dosc duzo przydatnych informacji.
http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php
Waldi Rio
Stella +
Stella +

Auto: ARL
Silnik: ARL 1.9

Postprzez eRBe » 26 września 2013, 17:57

W takim przypadku dużo zależy od prawidłowego mycia pojazdu. Na pewno zaopatrz się w dobrą i delikatną rękawicę. Polecam od CarPro - droga ale naprawdę aż miło nią myć. Pomyślałbym również o zabezpieczeniu samochodu jakąś powłoką kwarcową dzięki której będzie Ci łatwiej utrzymać samochód w nienagannym stanie.
eRBe
Stella
Stella

Auto: VAG
Silnik: benzyna inny

Postprzez Mr Lucky 13 » 26 września 2013, 20:21

eRBe napisał(a):W takim przypadku dużo zależy od prawidłowego mycia pojazdu. Na pewno zaopatrz się w dobrą i delikatną rękawicę. Polecam od CarPro - droga ale naprawdę aż miło nią myć. Pomyślałbym również o zabezpieczeniu samochodu jakąś powłoką kwarcową dzięki której będzie Ci łatwiej utrzymać samochód w nienagannym stanie.

O powłoce kwarcowej jeszcze moje ucho nie słyszało ;) Dobra rękawica to podstawa i takowe już mam. Jedna do mycia, druga, do wycierania, bo ładnie się wchłania, no i mikrofibra jakaś na zupełne sucho.
Najgorzej w lato z tymi kopkami czarnymi, co po umyciu i wysuszeniu auta najlepiej stosować? Użyłem raz czy dwa jakiejś antysmoły, ale to pic na wodę raczej. Czyli taki dobry preparat + miękka glina?
Mr Lucky 13
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 26 września 2013, 20:24

Do usuwania smoły z samochodu możesz użyć np
-Prickbort bądź Tar Glue and Remover
a później jedziesz glinką
Do osuszania możesz zapodać sobie np Fluffiego też dobrze chłonie wodę z samochodu
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez dreadlook » 26 września 2013, 20:58

Często prezentujesz swojego Leona z tego co widzę - jakieś QD podstawa :D
dreadlook
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez adziami » 26 września 2013, 21:29

jeżeli jest nowy lakier pryśnięty, polecałbym przelecież go dla pewności pastą typu "one step" i powłoka kwarcowa choćby z zestawu carpro, położysz na to wosk dla pogłębienia efektu. powłoka kwarcowa spokój jeśli dobrze zrobiona na te 11 miesięcy a wosk 3 razy do roku. po każdym myciu psikać quick detailerem i po sprawie. jeśli Cie to zachęci odezwij się na priv podeślę linki co i jak obsłużyć nowe lakiery.
adziami
Sport
Sport

Auto: leon

Postprzez eRBe » 27 września 2013, 10:30

SEBOOL2006 napisał(a):Do usuwania smoły z samochodu możesz użyć np
-Prickbort bądź Tar Glue and Remover
a później jedziesz glinką
Do osuszania możesz zapodać sobie np Fluffiego też dobrze chłonie wodę z samochodu

Dokładnie tak jak kolega pisze. Ewentualnie polecam też SNB Sanesolv.

Jeżeli chodzi o kwarc to oferuje go partner forum czyli firma 4Nano. Na lakierze tworzy się chemiczna warstwa na które osadzają się zanieczyszczenia, rysy itp. Jest dużo twardsza od wosku a co za tym idzie łatwiej utrzymać samochód w nienagannym stanie. Poza tym trwałość do 2 lat też myślę, że Cię może przekonać.
eRBe
Stella
Stella

Postprzez LoozaQ » 27 września 2013, 11:03

eRBe napisał(a):Ewentualnie polecam też SNB Sanesolv.

Wycofany z użytku niestety :(

Mr Lucky 13 napisał(a):Obecnie korzystam z myjek ręcznych (lanca + szczota)

Szkoda niszczyć świeży lakier, choć na żółtku początkowo nie będzie się to tak rzucało w oczy jak np. u mnie przy LB5N Indigoblue :clever:
Bezdotykowe mycie wstępne porządna aktywną pianą, potem mycie ręczne na dwa wiadra z użyciem jakiejś fajnej futrzanej rękawicy, osuszanie Flufferem itd. itp.
Najlepiej jakbyś na Kosmetyce Aut pooglądał relacje w "Pokaż swój blask" i krok po kroku chłonął teorię, zakupywał potrzebne środki i przerabiał na praktykę.
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Mr Lucky 13 » 27 września 2013, 12:21

Dzięki Panowie za wszystkie uwagi i rady.

Powoli już zasysam wiedzę :) Pierwsze pomysły na zakupy też się już pojawiają (IPA załatwię sobie od razu od znajomego), a po wiaderka skoczę do obi.

Fluffy też nie mam żadnego porządnego, także poszukam sobie.

LoozaQ napisał(a):Bezdotykowe mycie wstępne porządna aktywną pianą, potem mycie ręczne na dwa wiadra z użyciem jakiejś fajnej futrzanej rękawicy, osuszanie Flufferem itd. itp.

Czemu futrzana rękawica? Ja do tej pory używałem poniższej:

http://www.motochemia.pl/rekawica-mikrofibra-do-recznego-mycia-samochodu-p-524.html
Mr Lucky 13
Sport
Sport

Postprzez adziami » 27 września 2013, 12:35

aaa, czyli o ipie wiesz a ja już odpisałem ;p bo te frendzelki robie się twarde i rysują ;p futrzak to futrzak, plecy sobie wyrobisz jak będziesz dźwigał taką rękawicę pełną wody :D

do smoły pricboard :D
adziami
Sport
Sport

Auto: leon

Postprzez LoozaQ » 27 września 2013, 12:40

Mr Lucky 13 napisał(a):Czemu futrzana rękawica?

Ja też do tej pory używałem takiej i przy ostatniej nadarzającej się okazji kupiłem futrzaka od CarPRO. Tego nie da się porównać ot tak. To jak przesiadka z "malucha" na Mercedesa. Jak masz świeży lakier wydaje mi się, że nie warto ryzykować tanich rozwiązań. Uwierz mi i wielu innym na KA... naprawdę warto.

P.S.
A u mnie, już niedługo w arsenale FLOSSY Drying Towel 90x60cm i 70x40cm :D
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez eRBe » 6 października 2013, 09:48

LoozaQ napisał(a):
Mr Lucky 13 napisał(a):Czemu futrzana rękawica?

Ja też do tej pory używałem takiej i przy ostatniej nadarzającej się okazji kupiłem futrzaka od CarPRO. Tego nie da się porównać ot tak. To jak przesiadka z "malucha" na Mercedesa. Jak masz świeży lakier wydaje mi się, że nie warto ryzykować tanich rozwiązań. Uwierz mi i wielu innym na KA... naprawdę warto.

P.S.
A u mnie, już niedługo w arsenale FLOSSY Drying Towel 90x60cm i 70x40cm :D

Zgadzam się z kolegą w 100%. Rękawica od CarPro to istna rewelacja. Zwykłej możesz używać np do mycia dołów zderzaków, progów w dolnej części - tam gdzie gromadzi się najwięcej piachu. Mam też Meguiar`s Microfiber Wash Mitt i również sobie chwalę ale co CarPro to CarPro 8)
eRBe
Stella
Stella

Powrót do Detailing - auto kosmetyka