Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak myjesz swój samochód zimą i nie tylko zimą?

Profesjonalne czyszczenie auta, autokosmetyki, auto-detailing

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Jak myjesz swój samochód zimą i nie tylko zimą?

Postprzez DOC » 21 maja 2010, 23:44

soad7, wypraszam sobie! Nie wiem jak Ty ale ja uzywam tylko http://www.sklep.car-spa.pl/pl/product/ ... -wosk.html :hahaha:
Oczywiscie zartuje (zeby nie bylo), cena tego wosku mnie zabija.
Ex-LeonClub
DOC
Sport
Sport

Auto: Leon TDI

Reklama

Postprzez wgi » 21 czerwca 2010, 21:11

posty odnośnie detailingu wydzieliłem do tego tematu -> http://forum.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=22612
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Mycie auta zimą

Postprzez Ocelot » 15 listopada 2015, 12:26

Witam,

Pierwsza zima przed moim Leonem. Do tej pory myłem go zawsze sam własną myjką ciśnieniową, na 2 wiadra i specjalną rękawicą Meguiarsa co by lakier się nie porysował. :-)
Zima tuż tuż więc myjka schowana już w piwnicy. Wczoraj byłem na myjni bezdotykowej (najlepszej w mieście) i niestety Leona kompletnie nie idzie domyć samą lancą, a szczoty oczywiście nawet nie dotykałem.
Jak zimą dbacie o swoje auta? Boję się, że gdy pojadę na myjnię ręczną to moje dbanie o lakier pójdzie w diabły, bo auto będą myć brudnymi szmatami i porysują lakier.
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Re: Mycie auta zimą

Postprzez zajkos10 » 15 listopada 2015, 12:34

Jesli garazowany to mozesz sprobowac zaczekac na "ladniejsza pogode za oknem" i sam ogarnac , w garazu osuszyc i tyle. Bezdotykowe sa dobre na oplukanie a i te reczne pozostawiaja wiele do zyczenia... Ogolnie ciezki okres na pielegnacje auta i tez nie ma co myc mimo zlych warunkow bo pozniej sie okaze ,ze narobilismy wiecej biedy na lakierze niz to warte :-(
podpis usunięty - niezgodny z regulaminem.
zajkos10
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Seat Leon
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Rogi » 15 listopada 2015, 14:40

ja jadę na myjkę bezdotykową i robię tak:

1. wrzucam 2zł i spłukuje całego z piachu kurzu brudu itd
2. wrzucam 2zł i pokrywam go aktywną pianą, a żeby rozpuściło silniejsze zabrudzenia
3. odpalam fajkę i patrze jak aktywna piana aktywnie pracuje
4. w połowie papierosa biorę w rękę swoją własną szczotkę którą wożę w bagażniku i szoruje samochodzik
5. wrzucam 5zł i jadę po kolei programy, mycie, (bez płukania), wosk, suszenie

w zależności jaka pogoda czasami po powrocie z myjki wycieram szmatką z mikrofibry
Rogi
Stella +
Stella +

Auto: CupraR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez piotrassenior » 15 listopada 2015, 17:10

Ja w zimie czekam jak to napisał zajkos10 - na "ladniejsza pogode za oknem" i jeżeli jest możliwość (temp wiadomo powyżej 0'C) to myje koło domu jak zwykle swoimi zabawkami, po czym susze albo wlatuje do garażu i tam kończę całą zabawę. Jak znowu wracam po jakiejś długiej trasie na której napotkałem na błocko czy po prostu na najgorsze czyli sól drogową i całe auto jest zawalone aż po szyby, to przed wjechaniem do garażu, udaje się na bezdotyk (szybka akcja 2zł) i samą wodą płuczę nadkola porządnie, progi itd. żeby mi to dziadostwo nie siedziało na aucie i go nie żarło :roll:
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez ccchickenn » 18 listopada 2015, 15:12

W zimie niestety najlepiej jest oddać auto na myjnie ręczna(car spa) - (taka która wie jak nie porysować lakieru!!!). Ja najczęściej jeżdżę na bezdotykowe, z tą różnicą, że przed myciem spryskuje auto pianą z pianownicy ręcznej (neutralne ph żeby nie zmyć wosku). Potem kolejne programy z myjni. Efekt jest ok, jednak nic nie zastąpi ręcznego mycia, ale jeśli lakier jest w idealnym stanie to nie ryzykował bym mycia go nawet mikrofibrą na bezdotykowej. Pozdrawiam.
ccchickenn
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0 TDI

Postprzez Ocelot » 18 listopada 2015, 16:58

ccchickenn napisał(a):W zimie niestety najlepiej jest oddać auto na myjnie ręczna(car spa) - (taka która wie jak nie porysować lakieru!!!). Ja najczęściej jeżdżę na bezdotykowe, z tą różnicą, że przed myciem spryskuje auto pianą z pianownicy ręcznej (neutralne ph żeby nie zmyć wosku). Potem kolejne programy z myjni. Efekt jest ok, jednak nic nie zastąpi ręcznego mycia, ale jeśli lakier jest w idealnym stanie to nie ryzykował bym mycia go nawet mikrofibrą na bezdotykowej. Pozdrawiam.

Pianownica ręczna! Tego właśnie było mi trzeba, a sam na to nie wpadłem. :mrgreen: Po "obadaniu" tematu zamówiłem już pianownicę Epoca Tec One 2L i pianę Valetpro pH Neutral Snow Foam. :-)

Planowany efekt ma być taki jak na tym filmiku znalezionym w necie:
https://www.youtube.com/watch?v=YCI4FadmT00&feature=youtu.be
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez DanielewiczE » 5 stycznia 2016, 10:00

Jeśli chodzi o Mnie, to zawsze używam sprawdzonej linii kosmetyków samochodowych. Co ważne, dziś jest tak duży wybór tego typu produktów, że spokojnie można wybrać kosmetyk na zimę do najdrobniejszych części.
Zanim jednak kosmetyki - warto zaopatrzyć się w odpowiednie gąbki czy irchy, specjalne na sezon zimowy.
Jeśli nie chcesz robić tego sam, zawsze jest opcja skorzystania z myjni samochodowej.

-- 5 stycznia 2016, 10:00 --

Ostatnio przetestowałem specjalną linię na sezon zimowy. Szczerze jestem z nich bardzo zadowolony. Co ważne, można znaleźć wiele ciekawych rzeczy, które są ukierunkowane na specjalne 'zimowe problemy'. Dlatego jeśli, ktoś na prawdę bardzo chce zadbać o swój samochód, znajdzie artykuły na każdą okazję.
DanielewiczE
Stella
Stella

Auto: Seat
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez zajkos10 » 6 stycznia 2016, 13:11

DanielewiczE te kosmetyki ktore podales to same skrobaczki ,odmrazacze i plyny do spryskiwaczy wiec slabo to sie ma do czystego auta:) . Jesli jest temp. minusowa i brak garazu to raczej ciezko bawic sie w czyste auto ...
podpis usunięty - niezgodny z regulaminem.
zajkos10
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Seat Leon

Poprzednia strona

Powrót do Detailing - auto kosmetyka