peter85 napisał(a):U mnie w Łodzi za powłokę ceramiczną z gwarancją na 5 lat płacimy po zniżkach 2 tys. (samochód segmentu kompaktowego) ale powłoka nakładana była na nowe samochody (3-4 tygodniowe) więc przygotowanie powierzchni polegało jedynie na umyciu i wyglinkowaniu aut bo rys na nich jeszcze nie było.
Z tego co pamiętam to człowiek wspominał o wstępnej , podwójnej korekcie lakieru, usunięcie do 95% rys. Ale z magia cyfr to wiadomo jak jest. Poproszę go o przesłanie zakresu prac i rodzaju środków.
Oto co otrzymałem, trzeba przyznać, że pan jest superszybki i chętny do pomocy

"Zakres prac które zostaną zrobione przed polozeniem ceramiki:
- dokladne mycie metodą na dwa wiadra (w jednym woda w drugim szampon, częste płukanie rękawicy do mycia)
- tar&glue remover firmy ADBL - usunięcie smoły, żywicy z drzew itp
- vapire liquid firmy ADBL - dekontaminacja, usunięcie cząstek metalicznych z lakieru
- glinkowanie - wygladzenie lakieru, usuniecie mechaniczne tego co nie ruszył tar&glu i vampire liquid
- dwu lub trzyetapowa korekta lakieru- usunięcie 95% rys z powierzchni lakieru (maszynowo Makita oraz Rupes - pady RoyalPads, pasty KochChemie, Nanolex, Manzerna)
- trzykrotne odtluszczenie lakieru - usuwa pastę polerska, wyjałowiony lakier jest gotowy na aplikację ceramiki (koch sil oraz ipa99%)
- aplikacja ceramiki firmy FX Protect (pierwszy etap B7 - jest to pierwszy skladnik ktory nadaje twardości, nastepnie po 3 godzinach F5 ktory nadaje sliskosci, tworzy soczewkę, powoduje szklistosc lakieru nastepnie 8 godzin odparowuje, utwardza sie wszystko)
- aplikacja niewidzialnej wycieraczki na szybę przednią oraz wszystkie boczne (powloka hydrofobowa firmy soft99 o wytrzymalosci 6 msc, powyzej 70km/h woda sama splywa z szyb, podczas deszczu przy tej predkosci boczne szyby są suche)
- dressing na opony oraz plastiki czarne (chociaz to robilismy ostatnio ale bedzie powtórzone)
- przed samym wydaniem samochodu kładę jeszcze TopCoating tez FX Protect, jest to QuickDetailer z bardzo dużą zawartością kwarcu SiO2 który sam zabezpiecza lakier na okres okolo 3-6msc. Producent zaleca żeby to polozyc w celu utwardzenia wiazania skladnikow ceramiki. Nie jest konieczne ale wystepuje jako opcja. Ja wolę zastosować.
No i to by chyba było na tyle
Wytrzymalosc ceramiki to 4 lata lub 60 tys km.
Po usłudze dostaje Pan indywidualny certyfikat z hologramami, indywidualnym nr seryjnym ceramiki ktora zostala położona na lakier. Są tam wpisane dane samochodu, przebieg nr vin i data.
Jest to tez dokument którym poslugujemy sie w ramach gwarancji (chociaz jeszcze mi sie nie zdazylo zeby ktos skorzystal
Felgi są również zabezpieczone dedykowana ceramiką tej samej firmy, produkt nazywa sie WheelArmour."
Nie znam się na tym