Pytania, testy, porady fachowców ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez przemas » 17 kwietnia 2005, 17:46
Jak wiecie mam felgi 18 cali.Po zimie dalem je do prostowania.3 są prosciutkie a jedna po prostowaniu lekko bije.Koles w serwisie zapewnia mnie ze one są proste po czym załozył tone odwazników i ewidentnie koło minimalnie chodziło.Za usługe zapłaciłem za 4 felgi a po wizycie w Wawie czuje ze ewidentnie ta felga szumi.Po przetoczeniu 3 pierwszych dane na kompie pokazywały wartosc maksymalną 35-40 a na tej jedne było 80???Zna sie moze ktos na tym ile powinien wynosic ta wartsoc podana na ekranie.Bo jesli jest np 5 do 40 to sie wyrównuje ciezarkami.Ale 5 do 80 to chyba za duzo.Koles cos zamieszał w maszynie i pokazał zestawienia tak jakbym miał 15 to byłaby igła KRETYN jakis
chce zgłosic reklamacje wiec jest mi potrzebne info dzieki.
pozdro
DARK KNIGHTS tdi squad
powered by COMPSPORT
-

przemas
- Sport

-
- Auto: Leonsio II BKD+
przez Rabi » 17 kwietnia 2005, 19:13
a probowal prekrecic opone o 180stopni? Ja zakladalem teraz nowe opony na przodze, i najednej feldze wyszlo 90gram

co mnie wprawilo w lekki szok, ale chlopaki sposcili powietrze, i przekrecili o ok. 180stopni oponke i potem wyszlo tylko 25gram

-
Rabi
-
przez pilpi » 17 kwietnia 2005, 19:26
Z tego co ja się orientuję to 50 gram na stronę felgi (zewn/wewn). Ilość "brakujących" gram można zmieniać poprzez wybor na maszynie miejsca mocowania ew klejenia ciężarkow. Każda maszyna ma przynajmniej ok 5 opcji montażu ciężarków i to samo koła po przełączeniu pozycji montażowej ciężarka będzie wskazywało inne wartości brakujące na obwodzie.
Ew weż i poszukaj wyważarki dynamicznej, ktora waży pod obciążeniem.
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
-

pilpi
- Sympatyk LeonClub
-
- Auto: Toledo
przez dave » 17 kwietnia 2005, 21:21
przemas, tak jak wspomina
Rabi, moze byc tu winna opona. nieraz dzieje sie tak ze opony po jednym sezonie sie nie nadaja bo po prostu bija

ale jesli gosc ci wszystko to robil to zloz reklamacje i niech cie nie interesuje co on sobie tam wymysli. dales mu kola do prostowania, wuwazenia wiec musi to byc wszystko zrobione na tip top a jak nie umie sobie z tym poradzic to niech siano oddaje..
pozdro

13,69 et
-

dave
- Sympatyk LeonClub
-
- Auto: V6T+++
- Silnik: CJXA 2.0
przez Łuki » 19 kwietnia 2005, 14:41
Przemas jeśli chcesz być pewny czy fela jest prosta to najlepiej pojedź do innego wulkanizatora, niech zdejmie opone z felgi i puści na maszynie samą fele.
Od razu Ci powie co z felgą jest nie tak. Nie mów mu tylko czy coś było prostowane itp.
Niech sam wyda opinie.
Wtedy będziesz wiedział co i jak.
Pozdro.
elo
-

Łuki
- Sport

-
- Auto: BMW 320d Touring
-
przez arti333 » 22 kwietnia 2005, 09:11
Bo wywazac to trzreba umieć, a nie sugerowac sie tylko maszyną. Jak powiedział ROBI, mozna przekręcić oponę, lub nie zawsze przyczepiać odważniki tam gdzie wskazuje maszyna. Ja jeżdzę na 17 i zanim je dobrze wyważyłem(kolega ma warsztat) to zajeło mi to troszke czasu. Trzeba kombinować!!!!!!
Pozdrawiam.
-
arti333
-
Powrót do Opony, Felgi, itp.