Pytania, testy, porady fachowców ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez bizslawek » 21 maja 2011, 07:37
witam, panowie szukałem na necie sposobu na pozbycie sie niklu ( tzw chromu czy cos w tym stylu) z alufelg i niestety nie znalazłem?. jeden warszatcik chciał sie tego podjąć ze stopi mi to ale cena mnie odstraszyła ;( a Piaskowanie tego nie rusza. Macie jakąś wiedze na w/w temat? Z gory dz na pomoc. A i to felgi barracudy
-
bizslawek
- Stella

-
- Auto: Seat Leon
- Silnik: ARL 1.9
przez KozieL » 22 maja 2011, 10:15
no a boszka z papierami bądź tarczami listkowymi? drucianki zakładane na boszke?
Czasochłonne ale napewno ruszy.
-
KozieL
- Stella +

-
- Auto: Fr my10
przez bizslawek » 22 maja 2011, 12:53
próbowałem szczotką drucianą na wiertarke, niestety za bardzo niszczą strukture całej felgi, papier scierny nie wchodzi w gre, bo nie zlikwiduje mi całosciowo niklu. Myslałem nad kwasami ale nie mam zielonego pojecia o kwasach.
-
bizslawek
- Stella

-
przez marcin7x5 » 23 maja 2011, 07:40
Podjedź do jakieś galwanizerni w twoich okolicach. Tam powiedzą ci jak to zrobić lub nawet wykonaja taką usługę.
-

marcin7x5
- Cupra

-
- Region: kujawsko-pomorskie
- Auto: leon 1M
- Silnik: AUS 1.6
przez KozieL » 23 maja 2011, 07:46
jedź do lepiej zaopatrzonego sklepy z farbami lakierami kup drucianki na boszke. Są różne twardości drutu kup kilka przetestujesz i pozbędziesz sie tego chromu czy czego tam chcesz.
Ja jak polerowałem felgi to używałem scansolu ale wiadomo na sam lakier a nie na chrom.
-
KozieL
- Stella +

-
- Auto: Fr my10
przez bizslawek » 23 maja 2011, 20:13
13 telefonów i zaden zakład glawanizacyjny nie chciał sie podjąć, ale najlepsze jest to ze zostałem wprowadzony w bład ze to jest nikiel (przynajmniej tak twierdził fachowiec i tak ja sie tego trzymałem), podjechał tam gdzie piaskują i 100 zł za wypiaskowanie 17" i po problemie, dz za rady:)
-
bizslawek
- Stella

-
Powrót do Opony, Felgi, itp.