Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
antronis napisał(a):Witam,
przylaczam sie do tematu, ale troche pod innym katem
chce kupic opony letnie do cupry...z racji tego iz nawet na 3 biegu czasem wlacza sie trakcja szukam opon 235/40r18 z jak najwieksza powierzchnia przyczepnosci do asfaltu....tak wiem FWD bedzie ci zrywac itd itd. ale modyfikujac pare rzeczy mozna obnizyc zrywanie.
moze ktos kupowal jakies lub zna o wiekszej powierzchni kontaktu
te ktore przegladalem w necie :
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3
pirelli pzero https://www.pirelli.com/tyres/es-es/tur ... #/overview
continental contisportcontact 5p/6
oczywiscie istnieja opony sportowe typu TOYO r888 itd ale kieruje sie bardziej tym aby byly do jazdy "na codzien" w ruchu drogowym i aby mialy chociaz troche przyczepnosci na mokrym : )
chyba ze sa jakies sportowe semi-slick z dobra przyczepnoscia na mokrym i dobrym gripem.
ogolnie pelno tego w necie... moze macie jakies porady szczegolnie ci co maja FWD + modyfikowana cupra lub inna mocna oske.
antronis napisał(a):@UP
hmm ale przeczytales ze tam jest FWD ? i w szkole miales fizyke ? : )
mozesz sobie kupic nawet chinskie klapciochy z supermarketu i tak na suchym wiekszy docisk bedziesz miec w RWD.
_bartas_ napisał(a):Panowie ja się zastanawiam nad oponą w rozmiarze 225/40 R18 pomiędzy GOODYEAR Eagle F1 Asymmetric 3 a DUNLOP SP SportMaxx RT. Co sądzicie o tych oponach, na która się zdecydować?
pablosek0 napisał(a):Witam
Szukam opon letnich do Leona 1P czy rozmiar 16" 205/55 Czy do felgi 6,5 nie będzie lipy jak dam 195/55 ?
Ogolnie mialem Rainsport 3 Uniroyal tylko ze po jednym sezonie strasznie duza roznica starcia opony mimo dobrej geometrii .
W planie mam chec kupic, 1. GoodYear Efficientgrip Performance, 2. Dunlop SP Sport Bluresponse, 3. Continental Conti Eco Contact 5 . I ciezko sie zdecydowac. Przewaznie opony do miasta.
krzychu373 napisał(a):Witam niestety ale stoję przed dylematem kupna opon letnich 205/55 R16 (leon 1,4TSI 125) .Mam kilka wybranych marek co możecie mi o nich powiedzieć może ktoś któreś ma i chwali? :
1. TOYA Proxes CF 2
2. Dębica Presto HP
3. Dayton Touring 2
Na chwile obecną wybrałem Toye ale wciąż się zastanawiam czy to aby na pewno dobry wybór.Z góry dzięki za jakieś konkrety ...
pablosek0 napisał(a):Witam
Szukam opon letnich do Leona 1P czy rozmiar 16" 205/55 Czy do felgi 6,5 nie będzie lipy jak dam 195/55 ?
Ogolnie mialem Rainsport 3 Uniroyal tylko ze po jednym sezonie strasznie duza roznica starcia opony mimo dobrej geometrii .
W planie mam chec kupic, 1. GoodYear Efficientgrip Performance, 2. Dunlop SP Sport Bluresponse, 3. Continental Conti Eco Contact 5 . I ciezko sie zdecydowac. Przewaznie opony do miasta.
Ja przez kilka lat użytkowałem Dunlop SP Sport Bluresponse i jestem bardzo zadowolony. Szczególnie zauważalny dla mnie był wzrost "kultury" toczenia opony. Było mega cicho, zapewne też spadło spalanie - ale tego nie jestem w stanie zweryfikować bo niestety pomiar spalania u mnie po prostu nie działał.
Jeśli chodzi o parametry jezdne, to nie mogę powiedzieć złego słowa. Trakcji nie zabrakło chyba nigdy (ale to też kwestia napędu Quattro), w przy hamowaniu czułem się bezpiecznie, przy wysokich prędkościach bardzo stabilnie.
gbaran napisał(a):
Moja propozycja:
FW 18" 215/35
RW 18" 225/35
Czy z takich szerokosci wyjdzie lekki naciag?
Tapatalka
et40.1bizkit napisał(a):gbaran napisał(a):
Moja propozycja:
FW 18" 215/35
RW 18" 225/35
Czy z takich szerokosci wyjdzie lekki naciag?
Tapatalka
225/35: https://tyrestretch.com/8.5-225-35-R18/
Jakie ET masz tych felg?
HejJanuszJanuszewski napisał(a):Zmieniłem fabryczne Bridgestone Potenza S001 na Dębica Presto UHP2 rozmiar 225/40 felga 18 cali. Różnica kolosalna, aż niewiarygodne. Serio nadal jestem w wielkim szoku ich właściwości jezdnych, a nadmienię, że póki co nie było raczej typowo letniej pogody. Temperatura odkąd je mam założone wahała się od 0'C do max 10'C dopiero wczoraj termometr w aucie wskazywał mi 14,5'C. Wiem, wiem zrobiłem trochę falstart ze zmianą opon ale nie mogłem się doczekać zmiany na 18" na których wyjechał z salonu. IMO dużo lepiej się na nich prezentuje.
Wracając do opon. Gdyby mi ktoś miesiąc temu powiedział, że na oponach klasy budżet samochód będzie się lepiej prowadził niż na oponach klasy premium to bym go wyśmiał. Moja frustracja na fabrycznych gumach sięgnęła zenitu i doszedłem do wniosku, że te Potenzy są taki kiepskie, że nic nie tracę zmieniając na Dębice. Wyszedłem z założenia, że gorzej być nie może![]()
Polecam wszystkim. Opony za połowę wartości opon klasy premium, a właściwości rewelacyjne.
Mój styl jazdy jest dynamiczny. Szybkie pokonywanie zakrętów, odpowiednią prędkość lubię uzyskiwać raczej szybko niż mozolnie więc już chyba nie trudno się domyślić jak jeżdżę.
Na tych fabrycznych fajansach po pierwsze notoryczny weelhop do końca drugiego biegu mimo posiadania pod maską gównianej mocy, w zakrętach raczej nie pozwalałem sobie na zbyt wiele gdyż nie do końca byłem pewny kiedy gumy stracą przyczepność w szczególności przy mokrej nawierzchni, nie wspomnę już o hałasie jaki generują Potenzy. Przy wyjeździe z salonu w zeszłym roku po przejechaniu pierwszych 500m chciałem zawrócić i zgłosić w ASO, że łożyska huczą
Oczywiście Dębice na mokrej nawierzchni też mi zamieliły ale przede wszystkim tylko na pierwszym biegu bo na drugim już normalnie łapie przyczepność i co najważniejsze nie było whellhopa! W końcu przy dynamicznym ruszaniu nie wali mi przodem jakby ktoś młotkiem w maskę tłukł. Bajka. Po raz kolejny przypomnę, że temperatura była sporo poniżej 10'C i nawierzchnia mokra więc usprawiedliwiam to zamielenie na jedynce właśnie tymi warunkami, które raczej nie sprzyjają oponom letnim.
Opony już w tak kiepskich warunkach pogodowych mają lepsze właściwości niż miały Bridgestone Potenza w typowo letniej aurze czyli temp. rzędu 25'C od nawet 40'C (dopiero wtedy przy takich upałach Potenzy ładnie się kleiły do drogi ale ile jest takich temp w ciągu całego lata?! W dodatku nawet jak było 30 i więcej stopni to wystarczył niewielki przelotny deszczyk i znowu przyczepności mówiłem pa pa).
Zdam jeszcze relację jak już temperatury będą powyżej 20'C, a najlepiej 30'C ale już pierwsze wrażenia są mega pozytywne i zawstydzają w 100% to fabryczne ścierwo na których mi wydano auto
P.S. i jeszcze jedna dodatkowa zaleta Presto. Mają głęboki rant ochronny na felgę. Myślę, że spokojnie z 1cm głębiej jest felga od korpusu opony dzięki czemu trzeba by się mocno postarać żeby obetrzeć felgę. Postaram się później wrzucić foto.
Limak9 napisał(a):Ja 2 dni temu założyłem Michelin sport cup2 i na mokrym tez daja rade. Rozmiar 235/35/19.
Limak9 napisał(a):Ja 2 dni temu założyłem Michelin sport cup2 i na mokrym tez daja rade. Rozmiar 235/35/19.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości