Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jakie letnie opony do Leona?

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Jakie letnie opony do Leona?

Postprzez Yamakasi » 3 czerwca 2020, 18:23

Jezu to ja mam tak do Bridgestonów a te które mamy z mczelnym tylko mnie w tym utwierdza. :evil: :evil: :evil: :evil:
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez mczelny2401 » 3 czerwca 2020, 20:32

No więc nowe buciki ubrane. Kofort dużo lepszy pomimo większego ciśnienia ale to już można było wyczuć na dotyk bo michelin ma mięciutkie boki a bridgestona nawet nie wygniesz. Trakcja dużo lepsza testowane w tym samym miejscu "stare" ślizagały się jak głupie. Jest ciszej ale spodziewałem się że będzie lepiej bo nadal słychać szum opon ale to też zależy od asfaltu i oczywiście prędkośći. Kolejny minusik to że wyglądają gorzej niż s001. Tak wiec taniej było kupić worek stoperów :mrgreen:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez Yamakasi » 3 czerwca 2020, 20:34

a jak z wibracjami od opon. Nadal auto jeździ jak po tarce?
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 3 czerwca 2020, 20:54

Hmm 18" zbiera z drogi wszystkie informacje do tego u mnie ta skrzynia hałasuje i wibruje więc nie chce cię wprowadzić w błąd i niepotrzebny zakup

-- 3 czerwca 2020, 20:54 --

Obniżyłeś to ciśnienie? Ja jeszcze zrobie trochę km i dam znać może troszke się dotrą i ucichną bo w końcu to 4 decybele mniej :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Yamakasi » 3 czerwca 2020, 22:33

Jeszcze nie obniżyłem. Jutro będę u rodziców to podłącze kompresor i spuszczę 0,1 bara.

Wiesz, głosność jest ważna ale mi zależy na zmiękczeniu gumy aby lepiej wybierała ten polski asfalt czyli otoczony kamień. To ten asfalt powoduje te wibracje.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez weuek » 3 czerwca 2020, 22:41

mczelny2401 napisał(a): Jest ciszej ale spodziewałem się że będzie lepiej bo nadal słychać szum opon ale to też zależy od asfaltu i oczywiście prędkośći.

Chyba jednak oczekujesz niemożliwego. I tego niczym nie osiągniesz, a z pewnością nie doborem opon. Ten leon pewnie nie ma ani 1m2 wygłuszeń w sumie. Zacznij od bagażnika i tylnych nadkoli. :-)
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Auto: octavia 1Z5 elegance
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez Yamakasi » 3 czerwca 2020, 22:42

Dobrze jest mierzyć wyżej i lepiej. Odbiór dźwięku jest baaardzo subiektywny. W przciwieństwie do majtek opon nie możesz ich odłożyć na półkę jak ci nie spasują i przymierzyć innych, to trochę loteria.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 4 czerwca 2020, 07:28

weuek napisał(a):
mczelny2401 napisał(a): Jest ciszej ale spodziewałem się że będzie lepiej bo nadal słychać szum opon ale to też zależy od asfaltu i oczywiście prędkośći.

Chyba jednak oczekujesz niemożliwego. I tego niczym nie osiągniesz, a z pewnością nie doborem opon. Ten leon pewnie nie ma ani 1m2 wygłuszeń w sumie. Zacznij od bagażnika i tylnych nadkoli. :-)

Tu masz rację z wyciszeniem jest cieniutko zwłaszcza z tyłu samochodu dochodzi największy hałas
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez weuek » 4 czerwca 2020, 07:39

Widziałem w innym temacie jak tam z tyłu skromnie. Zawsze można to poprawić za niezbyt wysoką kwotę (na bagażnik, tylne nadkola od wewnątrz, kanapę wszystkie drzwi i maskę wydałem około 600 zł). Tylko trzeba poświęcić na to sporo czasu. I będzie lepiej niż w premium.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez Pik » 4 czerwca 2020, 08:50

Zwykła mata akcesoryjna w bagażniku dużo daje jeśli idzie o wyciszenie tyłu.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez weuek » 4 czerwca 2020, 09:08

Eee tam, taka mata to nawet nie preludium do wyciszenia. To raczej artykuł obowiązkowy dla korzystających z bagażnika.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 4 czerwca 2020, 09:57

Dokupiłem ori wyciszenie by nie było widać gołej blachy ale nic to nie dało poza aspektem wizualnym
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez weuek » 4 czerwca 2020, 10:09

A w leonie mk3 jest jeszcze płyta pilśniowa na podłodze bagażnika czy już sam filc na blasze?

I przy okazji: Istnieje podwójna podłoga do bagażnika kombi?
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez Yamakasi » 4 czerwca 2020, 10:22

przed Fl była maga chu... pilsnia mega syfnie "obszyta" wszystko latało jak ptak po bokserkach. Po FL jest dużo lepiej. Filc jest grubszy i chyba jest jakiś kompozyt zamiast 2 mm pilśni ale może dlatego że mam objazdówkę i sub w kole. Może to element Beats audio?
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 4 czerwca 2020, 10:50

W ST po lifcie jest gruba płyta i dwie możliwośći wysokości ale ukradli wyciszenie
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez weuek » 4 czerwca 2020, 10:57

No to jest całkiem nieźle. :-)

Kradzież wygłuszenia to ogólna cecha platformy MQB (nie wiem jak w przypadku audi, może jest lepiej).
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez Yamakasi » 4 czerwca 2020, 10:59

Ten sam syf. Jeździłem nowym A3 MY2019 i też z tyłu chuczało ale miał inne opony.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez weuek » 4 czerwca 2020, 12:18

Ochnaście głośników w sound systemie, a z powodu szczątkowego wygłuszenia nadmiernie hałasują koła. To jeden z wielu paradoksów współczesnych aut. Może powinno się korzystać z multimediów na postoju?
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez Yamakasi » 8 czerwca 2020, 16:39

Stare Hanki też były do dupy wygłuszone. Masa wrogiem przyspieszenia i norm Euro. Dlatego odchudzają auta jak mogą, a że im się to opłaca bo mają niższe kosztu - trudno. Jak klient będzie chciał to se wygłuszy.

-- 8 czerwca 2020, 17:39 --

Ok. Micheliny Primacy 4 założone. Rozmiar 225/40/R18. Rok produkcji końcówka zeszłego początek obecnego.

1. W całym aucie jest znaaaaaaaacznie ciszej. Koniec z hukiem z tyłu.
2. Auto przestało się prowadzić jakby zamiast kół gumowych miał koła drewniane.Poza naprawdę kamienno-asfaltową nawierzchnią po której każdy wie jak się jeździ i nic nie pomaga - jest super.
3. Auto znacznie lepiej (bardziej komfortowo) wybiera nierówności (to samo ciśnienie co w Bridgestonach). Około 70 km/h auto zaczyna jakby płynąc. Nie jest to krążownik ale taka lekkość toczenia się.

Podsumowując. Opony super, tylko czemu ich kur... nie zamontowali w fabryce tylko dali to g... od Bridgestona. Polecam serwis edekopony.com. Serwis ma autoryzację Michelina i naprawdę dbają aby nie uszkodzić opon i felg.

Dziękuję koledze mczelnemu za pomoc i doradztwo. Jest znacznie lepiej.
4. Co do spalania - nie wiem. Za mało jeździłem. Wg etykiety jest Michelin znacznie bardziej oszczędną oponą. Zoabczymy.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 8 czerwca 2020, 17:24

No to cieszę się że jesteś zadowolony :mrgreen: Ja na oponeo kupiłem z tego roku oponki no ale troszka wyższa cena
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Yamakasi » 8 czerwca 2020, 17:48

Rożnica marginalna. Grudzień 2019 i styczeń 2020. Mogę z tym żyć. Ważne, że auto chodzi tak jak powinno chodzi w momencie odebrania z salonu.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 8 czerwca 2020, 17:59

To fakt jest dużo lepiej niż na ori kamieniach :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Yamakasi » 8 czerwca 2020, 18:04

Amen bracie. :brawo:
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez marcinch » 9 czerwca 2020, 23:27

Yamakasi napisał(a):Serwis ma autoryzację Michelina

Powiem wam jak wyglada serwis michelina w Polsce TRZECI SWIAT

Sam nie mozesz zalozyc reklamacji, jedynie przez "autoryzowany" przez nich warsztat
Rok temu kupilem PS4 nowe po 5000 popekaly (przewincie strone do tylu w tym watku) miesiac sie bujalem ze sprzedawca (warszat na rachunku opony+koszt montazu) ktory odeslal do intercars (inter rowniez autoryzawany partner michelin) splawili mnie pisemkiem ich rzeczoznawcy (z ic) jak zwykle agresywna jazda kierowcy i inne bzdety, pozniej drugi raz podobna "opinia"

Moje zadania zeby wyslac opony do gwaranta (michelin)wyslane do sprzedawcy (warsztat) i hurtowni intercars tez olali

Wielokrotnie kontaktowalem sie w miedzy czasie z michelin i caly czas mowili ze sam nie moge reklamowac tylko oddac u autoryzowanego sprzedawcy z czego wiekszosc nie chciala "bo nie kupilem u nich a oni ponosza koszty"

Koniec koncow jeden z warsztatow zalozyl w koncu reklamacje do michelin i po miesiacu czekania (i jezdzie przez miesiac na gumie alpin6!!!) wymienili mi kpl PS4 na primacy 4

Jak sie domyslacie zeby nie bylo zbyt pieknie przyslali kpl nowych gum 3 x dot19, 1xdot18

Od kilku lat jezdze tylko na michalkach i sa ta ogolnie najlepsze gumy, ale jak sie cos spieprzy miejcie swiadomosc ze ich obsluga klienta to kompletne dno
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez regisek » 24 maja 2021, 08:35

Pytanie świeżaka z Leona.

Kupiłem miesiąc temu Leona MK3 kombi 150 KM (sorry, ale chwalę się gdzie mogę bo super fura :) ) - jeździ się super, ale męczą mnie dwie rzeczy (być może związane ze sobą). Pierwsza to hałas przy większych prędkościach a druga to zrywanie trakcji - normalnie startuję a potrafi zaboksować kołami a przy wilgotnej drodze / deszczu to już w ogóle. Na kołach mam opony całoroczne Goodyear Vector 4Seasons 17 cali i zastanawiam się czy to nie jest powód i lepiej nie wymienić po prostu na letnie (z drugiej strony czy to nie będzie fanaberia).
Ale irytuje mnie to boksowanie.
Macie jakieś doświadczenia z dobrymi letnimi w miejsce całorocznych? Kuszą mnie te Micheliny od @Yamakasi
regisek
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST 3gen
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Yamakasi » 24 maja 2021, 10:53

Serwus,

Micheliny Primacy 4 to opony stricte letnie i chyba na ten moment nie ma lepszych na rynku. Maczelny też może to chyba potwierdzić. Obaj mamy silnik 2.0 i też udaje się zerwać trakcję, zarówno na suchym i jak i na mokrym. Po prostu nasze silniki zarówno 2.0 i 1.5 (ja miałem wcześniej 1.4) mają silne "doły" i dają sporo kopa od niskich obrotów (w przeciwieństwie do azjatyckich aut).

Ja miałem oryginalnie założone Bridgestone Potenza i były to (choć mieszkałem w JP i lubię Japońskie produkty) najgorsze opony ever. Twarde , zero amortyzacji i miało się wrażenie że nie kleją się do drogi a jazda przypominała jazdę na plastikowych kółkach od resoraka. Wywaliłem po pierwszych 1000 km i kupiłem nowe Michelin. Są na 1000% cichsze i lepiej amortyzują. Auto naprawdę nie dostaje uślizgu na przedniej osi jak w poprzednich i ogólnie zupełnie inne, lepsze wrażenia.

Co do uślizgu to na tych też się możesz dostać uślizgu podczas ruszania bo w PL mamy różne asfalty. Na tych nowej generacji (są bardziej chropowate) chyba nigdy nie udało mi się uśliznąć bezwiednie. Na tych gładkich (starej generacji, które mają tendencje to pływania w gorące dni) to czasami auto mi obróci kołami.

Co do hałasu przy większych prędkościach to wiele nie nawojujesz. Przód Leonów jest wytłumiony jako tako ale z tyłu nie masz nic. Absolutnie nic. Tylne nadkola to goła blacha, podobnie drzwi. Dodajmy do tego sporo miejsc (np pomiędzy szybą czołową a dachem) gdzie tworzy się szum. Bez ostrego wygłuszenia choćby tyłu wiele nie urodzisz.

Co do opon to Micheliny Primacy 4 są naprawdę świetne ale są też inne dobre gumy. Np Dunlopy Sport MAXX RT (chyba teraz nawet są w wersji 2). Mój kolega ma Continentale Premium Contact 6 w swoim Civicu i też jest zadowolony ale są chyba odrobinę głośniejsze. Mój oponiaż mówił (a naprawdę mu wierzę bo zawsze mi dobrze doradzał), że jeszcze porównywalne do MIchelinów są ostatnio Goodyear Efficientgrip Performance 2. Bo prósz głośności ważny jest rodzaj dźwięku - czym niższy ty mniej męczący.

Czytaj więcej: https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodye ... #330646417
Powyższa treść jest wyłączną własnością Oponeo.pl S.A.

Unikaj Nokianów (makabryczna guma - pękają i w ekstremalnych przypadkach wychodzą z nich druty), Pirelli (strasznie się skiepścili) i Bridgestone (totalna porażka)
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez regisek » 25 maja 2021, 08:10

O rany!
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! Pomoże mi to na pewno!
Testowałem wczoraj na trasie Katowice - Ustroń i nie jest źle na suchym, czekam teraz na deszcz. Plus porobię jeszcze testy wygłuszenia, dzięki za Twoją opinię - trochę zluzowałem bo bałem się, że coś nie tak z moją sztuką. Po prostu ten typ tak ma.
Aczkolwiek kombinuję jak wyciszyć chociażby bagażnik i nadkola bez utraty gwarancji.
Raz jeszcze dziękuję!
regisek
Stella
Stella

Postprzez Yamakasi » 25 maja 2021, 08:36

Wyciszenie auta nie narusza gwarancji bo nie ingerujesz w konstrukcję auta jako taką. Nie dokonujesz zmian konstrukcyjnych. Oczywiście ASO będzie zaprzeczać ale oni zawsze będą ciągnąć w własną stronę.

Ogólnie ja miałem przedlifta na Dunlopach Sport MAXX RTi miałem wrażeniem że był lepiej wyciszony niż tn polift. Nie rozbierałem tylnych nadkoli ale na 100% miska to goła blacha a z tego co wiedziałem na zdjęciach to nadkola też są gołe. W przedlifcie chyba były takie wytłoczki styropianowe ale nie dam się za to pociąć. Inna rzecz, że w przedlifcie miałem belkę a teraz mam wielo-wahacz.

Pod tym https://blog.grundler.co/seat-leon/seat-leon-5f-tueren-daemmen-kofferraum-daemmen-rueckbank-daemmen/ facet w garażu wyciszał wannę, kanap, klapę i chyba drzwi (zapas spinek musi być) i efekt był super. Zwykły alubutyl 2 lub 2,5 mm. Ważne aby dobrze rozwałkować, to pozwoli pozbyć się rezonansu i dudnienia. Przód jest nieźle wyciszony bo w nadkolach masz styropian (można go zauważyć jak otworzysz drzwi w przestrzeni pomiędzy nadkolea podłużnicą).

Ja będę wyciszał samodzielnie kufer i nadkola, ale czekam na cieplejsze dni bo to robota na parę ładnych godzin.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mAsteR7 » 6 czerwca 2021, 00:11

Yamakasi napisał(a):Ja miałem oryginalnie założone Bridgestone Potenza i były to (choć mieszkałem w JP i lubię Japońskie produkty) najgorsze opony ever. Twarde , zero amortyzacji i miało się wrażenie że nie kleją się do drogi a jazda przypominała jazdę na plastikowych kółkach od resoraka.

Cześć,
Potwierdzam, sam posiadam 225/40 R17 Potenza RE070 i w przedziale prędkości 30-80 km/h jest masakra, jak je pierwsze raz założyłem i przejechałem, to myślałem że łożyska padły. Tracą trakcje, ale szczególnie na wilgotnym asfalcie (to raczej normalne) a silnik mam 1.4 150km.
Wielu znajomych, jak je widzi to słyszę "eee dobre opony masz" no tak może i są, bo marka itp, ale w praktyce - według mnie słabo wypadają.
Na szczęście, zakupiłem je wraz z autem, mają niespełna rok, wiec może uda się jeszcze po sezonie je sprzedać ;)
mAsteR7
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez regisek » 12 czerwca 2021, 13:23

Opony zamówione! Michelin Primacy 4 - 205/50/R17 93 niestety W bo V było 50 pln drożej na sztuce :)
Dzięki wielkie za pomoc! Dam znać po założeniu jak się jeździ.
Kolejny temat - wygłuszenie bagażnika i nadkoli, ale najpierw muszę pojeździć na nowych oponach.
Nie wiem czy całoroczne Goodyear Vector teraz sprzedawać (9 miesiecy mają) czy potraktować jako zimówki :D
regisek
Stella
Stella

Postprzez Yamakasi » 12 czerwca 2021, 15:11

Wiesz różnica między 240 a 270 chyba jest w naszym przypadku żadna. Kiedyś zasłyszałem że większe indeksy prędkości są głośniejsze a z z racji sztywniejszej struktury opony. Ile w tym prawdy - nie wiem.

Co do zimówek to zostaw te Vectory. Wszyscy wiemy jakie są zimy u nas. No chyba że mieszkasz w górach. Ja w tym roku będę wymieniał moje nokiany na Micheliny Alpiny.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 12 czerwca 2021, 21:38

regisek, 205/50/17 ??
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM

Postprzez Yamakasi » 13 czerwca 2021, 10:26

Cholerka na 17" to chyba 225/45
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 13 czerwca 2021, 18:46

No raczej
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez regisek » 13 czerwca 2021, 19:47

OK, to teraz wystraszyliście mnie nie na żarty :(

Obecnie mam właśnie wielosezonówki 205/50/R17 - nie chciałem zmieniać felgi więc wziąłem letnie takie same.
Kurczę, zmartwiliście mnie :(
regisek
Stella
Stella

Postprzez Tomektr » 13 czerwca 2021, 21:09

Jeśli 17 to na 101% powinny być 225/45
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez regisek » 14 czerwca 2021, 11:14

No dobrze, ale skoro obecnie mam założone 205/50/R17 od nowości (tak zakładam że było) to nie mogę takich samych rozmiarów zamówić?
Oglądałem jakieś kalkulatory rozmiaru felg i musiałbym felgę na szerszą zmieniać przy 225/45
Zadzwonię może jutro do Seata.

-- 14 czerwca 2021, 11:53 --

Dobra dodzwoniłem się końcu (Pro Moto Seat w Katowicach nie polecam, zaczęli się rozłączać i kompletnie olali temat) - do Gazdy w Bielsku-Białej zadzwoniłem 4 minuty rozmowy i wszystko jasne.

Mogę założyć 205/50/R17 bo tak wyjechało auto z fabryki.
ALE też mogę i nawet to zalecił na lato założyć 225/45/R17 i wejdzie na tę felgę. W sumie policzyłem, wysokość opony prawie identyczna tylko szersza. No to teraz spróbuję przewalczyć to z oponeo - wziąłem na kredyt na firmę :D Będą jaja :)
Aaa dlaczego? Bo 225 tańsze o 100 na sztuce :) (Januszek)

-- 14 czerwca 2021, 12:14 --

EDIT kolejny:

oponeo król
jak najbardziej można zmienić zamówienie - opony nowe 225/45/R17 pasują, wyślą do serwisu, różnicę w kasie przeleją na konto a kredytu nie zmieniamy, spłacam tak jak jest. No kurde bajka!

Dzięki wielkie za pomoc panowie, bym się wpakował w niestandardowe opony.
regisek
Stella
Stella

Postprzez bad » 15 czerwca 2021, 15:53

regisek napisał(a):No dobrze, ale skoro obecnie mam założone 205/50/R17 od nowości (tak zakładam że było) to nie mogę takich samych rozmiarów zamówić?
Oglądałem jakieś kalkulatory rozmiaru felg i musiałbym felgę na szerszą zmieniać przy 225/45
Zadzwonię może jutro do Seata.

-- 14 czerwca 2021, 11:53 --

Dobra dodzwoniłem się końcu (Pro Moto Seat w Katowicach nie polecam, zaczęli się rozłączać i kompletnie olali temat) - do Gazdy w Bielsku-Białej zadzwoniłem 4 minuty rozmowy i wszystko jasne.

Mogę założyć 205/50/R17 bo tak wyjechało auto z fabryki.
ALE też mogę i nawet to zalecił na lato założyć 225/45/R17 i wejdzie na tę felgę. W sumie policzyłem, wysokość opony prawie identyczna tylko szersza. No to teraz spróbuję przewalczyć to z oponeo - wziąłem na kredyt na firmę :D Będą jaja :)
Aaa dlaczego? Bo 225 tańsze o 100 na sztuce :) (Januszek)

-- 14 czerwca 2021, 12:14 --

EDIT kolejny:

oponeo król
jak najbardziej można zmienić zamówienie - opony nowe 225/45/R17 pasują, wyślą do serwisu, różnicę w kasie przeleją na konto a kredytu nie zmieniamy, spłacam tak jak jest. No kurde bajka!

Dzięki wielkie za pomoc panowie, bym się wpakował w niestandardowe opony.

225/45/17 i 205/50/17 są zamiennikami dla siebie (i standardowo zamiennikami popularnych 205/55/16 i 195/65/15). W słabszych silnikach 205 w mocniejszych 225.
225 jest popularniejszy dlatego tańszy.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez karolJ » 19 czerwca 2021, 11:58

Jak oceniacie trakcję tych Primacy 4 przy wyższych prędkościach i agresywnym pokonywaniu łuków? Zastanawiam się nad ich zakupem na przyszły sezon vs PS4.

Chciałbym żeby to był pewny zakup z racji podniesienia mocy w aucie za rok-dwa, żebym nie żałował później :wink:

S001 to tragedia jaka nigdy nie powinna się przydarzyć, ale już je chce zajeździć do końca, prawdopodobnie na torze skończą swój żywot :-D
Leon 5F FR 190KM/320Nm => 250KM/390Nm
Terramar VZ 265KM/400Nm
karolJ
Stella +
Stella +

Region: świętokrzyskie
Auto: Terramar

Postprzez Yamakasi » 19 czerwca 2021, 20:24

W stosunku do bridgestona są znacznie lepsze. Ja prułem po authobanie w zeszłym tygodniu 210 i zero problemów. Auto szło bardzo pewnie. W zakrętach też daje sobie radę, do tego stopnia, że nawet mnie umie zemdlić. PS4 to guma o innym nastawieniu - ma sie kleić a nie oszędzać paliwo czy być komfortowa (głośność). Ja brałem Primacy 4 bo na 190 KM to spokojnie wystarczy (mam 18" felgi). W mojej ocenie Primacy 4 to dobra lub nawet bardzo dobra guma.

Czy zakręcisz kołami jak wdepniesz - na pewno. Czy auto pewnie się prowadzi - na pewno, zero niespodzianek. Ja jeszcze bardzo lubiłem Dunlopy SP SportMaxx RT. Miałem je w moim 1,4 ale były świetne. Kleiły się jak szalone. Wada, że się szybciej ścierały. Podobno wersja RT2 jest wytrzymalsza ale kosztem głośności.

Ja osobiście uważam, że w markach premium są trzy firmy które są świetne (kolejność przypadkowa):
- Michelin
- Dunlop
- Continental

Ja bym ci zalecał brać Micheliny bo chyba nie masz zamiaru upalać auta codziennie. Wg mnie świetny kompromis. Dunlopy też są świetną opcją.

Ważne - nie bierz Flat Run - są dużo głośniejsze z racji usztywnienia boku opony. XL też nie bierz bo w naszych autach nie jest potrzebne.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez karolJ » 19 czerwca 2021, 22:17

Miałem Primacy 2 lub 3 (o ile dobrze pamiętam) w poprzednim Focusie i kleiły genialnie, na łukach czy nawet rondach przy dynamiczniejszej jeździe nie było mowy o jakimkolwiek uślizgu. Teraz muszę dodatkowo brać pod uwagę potencjalne 400Nm po programie więc chcę zredukować zrywanie przyczepności jak najmocniej - nadmierne ścieranie mi nie przeszkadza.

Jeżeli tak dobrze wypadają Primacy 4 to będzie to główny kandydat do zamówienia. Wszędzie gdzie patrzę to widzę tylko z XL.
Terramar VZ 265KM/400Nm
karolJ
Stella +
Stella +

Postprzez Yamakasi » 20 czerwca 2021, 08:53

Mnie się wydaję, że będziesz zadowolony. XL może wynikać z profilu opony w danym rozmiarze.

Ja wyszedłem z prostego założenia. Lubię czasami depnąć ale 95% czasu jeżdżę spokojnie, bo nie ma co wariować. Do takich celów Primacy4 się nadają świetnie.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez bad » 20 czerwca 2021, 18:58

Yamakasi napisał(a):Mnie się wydaję, że będziesz zadowolony. XL może wynikać z profilu opony w danym rozmiarze.

Ja wyszedłem z prostego założenia. Lubię czasami depnąć ale 95% czasu jeżdżę spokojnie, bo nie ma co wariować. Do takich celów Primacy4 się nadają świetnie.

XL nie wynika z profilu tylko jest to oznaczenie opony wzmacnianej. W danym rozmiarze mogą występować opony zarówno zwykłe jak i XL. XL będzie miała wyższy indeks prędkości i nośność.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez regisek » 27 czerwca 2021, 17:27

Założone. Na razie wrażenia świetne, trzymają się jak wariaty, jeździ mi się lepiej.
Jest ciut głośniej i ciut twardziej na garbach i dziurach ale rany, jak fajnie się smiga
regisek
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 29 czerwca 2021, 12:03

regisek napisał(a):Założone. Na razie wrażenia świetne, trzymają się jak wariaty, jeździ mi się lepiej.
Jest ciut głośniej i ciut twardziej na garbach i dziurach ale rany, jak fajnie się smiga

Może masz nabite za duże ciśnienie bo jak dla mnie to od razu zrobiło się miękko :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez MarkusD » 29 czerwca 2021, 12:16

mczelny2401 napisał(a):
regisek napisał(a):Założone. Na razie wrażenia świetne, trzymają się jak wariaty, jeździ mi się lepiej.

Może masz nabite za duże ciśnienie bo jak dla mnie to od razu zrobiło się miękko :wink:

Jak jeździł na profilu 50 to teraz napewno musi być „Twardziej” :-)
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Yamakasi » 29 czerwca 2021, 18:08

No ja i Mczelny mamy profile 40 o ile pamiętam. u mnie po jakiś 1000-2000 jakby zrobiły się lepsze.

BTW sprawdzone i przy 240 km/h opony świetnie trzymają auto. :mrgreen:
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez regisek » 13 lipca 2021, 10:53

O wow :)

Właśnie, @Yamakasi wyciszałeś nadkola? Zrobiłem rozeznanie, za nadkola i drzwi chcą w Tychach 3k pln :/
regisek
Stella
Stella

Postprzez Yamakasi » 13 lipca 2021, 11:00

Ja zrobie sam ale najpierw muszę znaleźć czas
:D
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez karolJ » 14 lipca 2021, 14:55

regisek napisał(a):za nadkola i drzwi chcą w Tychach 3k pln

Za tyle to jeszcze bagażnik i podłogę pod tylną kanapą w Kielcach zrobią, a przynajmniej robili. Ostatnio pytałem o takie wyciszenie tylko bez drzwi to powiedzieli 1300zł.

Wracając do tematu opon - czy ktoś miał już do czynienia z nowością Potenza Sport? Dużo dobrego o nich słychać. Wygląda kusząco, ale obawiam się o hałas :wink:
Terramar VZ 265KM/400Nm
karolJ
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Opony, Felgi, itp.