Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
marcin_kielce napisał(a):Z tego co widzę to w teście jest opona Toyo Proxes CF1, natomiast post wyżej chodzi mi o oponę Toyo Proxes PXT1R...
Rogal napisał(a):Jej minus to szybkie zużywanie się...i to, że w tym rozmiarze są lepsze opony
jaro4444 napisał(a):Rogal napisał(a):Jej minus to szybkie zużywanie się...i to, że w tym rozmiarze są lepsze opony
W rozmiarze może tak a cenie? Myślałem jeszcze o Brigach ale one są znów twarde i hałaśliwe.
Rogal napisał(a):bo jest cichsza i ma krótszę drogę hamowania na mokrej nawierzchni
grzybek napisał(a):tylko pojawil sie jeden problem na oponkach znalazlem oznaczenie M+S czyli typowa zimowka?
Dano napisał(a):Mam pytanko ?
Z tego co widziałem to kolega Orzeł jeździ na Japońskich gumach Falken (bynajmniej z tyłu takie widziałem na zdjęciu) i jak dobrze widziałem to chyba model FK 451.Czy możesz Orzeł powiedzieć coś na temat tych opon jak sie sprawują, jak długo je użytkujesz, bo według wszystkich testów nowy model FK 452 jest na równi z Toyo Proxess T1R i te dwie marki są też dużo z przodu przed Dunlopem 9000 i GY F1.
Jaka tam zimówka...
Widać po kierunkowym bieżniku że to oponka deszczowa na lato.
Nie ma lamelek jak typowa zimówka...
wojtek_sw napisał(a):a ktos mi mowil zeby przygladac bardzo uwaznie oponom starszym niz 5 lat
Tonny S napisał(a):Nie kupuj ER 30 Wykrzyknik - opona na pierwszy montaż
Wszystkie takie sa tylko te na 1 montaż zdecydowanie szybciej sie scieraja.bono napisał(a):sa najwyzszej jakosci.
Dokladnie a przy tym musi byc bardzo taniabono napisał(a):Umowy miedzy koncernami samochodowymi i oponiarskim sa tak skonstruowane, ze wszystkie auta sa wyposazone w kapcie najwyzszej jakosci (nie mylic z wlasciwosciami trakcyjnymi, bo to juz inna bajka), czyli ze opona spelnia wszystkie wymagania jakosciowe i jest powtarzalna w produkcji.
Zadne nie moga odbiegac jakościowo.bono napisał(a):Opony , ktore ida do hurtowni i dalej do sprzedarzy moga juz jakosciowo odbiegac od tych z pierwszego montazu , ale nie musza.
Streat napisał(a):Na pierwszy montaż mogą i dawać najlepsze jakościowo opony (choć jak widać nie zawsze) ale nie dają opon z górnej półki (właśnie te właściwości trakcyjne, ścierne..) tylko raczej tańsze opony żeby zbić cenę auta Wink Myślę, że właśnie o to chodziło Tonny`emu o opony tańsze.
Tonny S napisał(a):Zadne nie moga odbiegac jakościowo.
Tonny S napisał(a):Reasumujac na 1 montaż idzie staroć (roznie z tym bywa w zaleznosci od marki - im drozsze auto tym lepsze opony montuja - bywaja wyjatki) , ktory po 1 sezonie nadaje sie na smietnik Wink przynajmniej ja je tak traktuje
Tonny S tu akurat nie ma takiej mozliwosci, mieszanka z jakiej sa robione kapcie jednego sortu np 205/55 R16 91W zawsze jest taka sama , jednak inna bedzie juz przy np 91V, czy 94VTonny S napisał(a):Wszystkie takie sa tylko te na 1 montaż zdecydowanie szybciej sie scieraja.
No ale kto w markecie kupuje oponybono napisał(a):tu sie niezgadzam , bo staroc to najczesciej idzie do marketow
Nadal nie kumaszbono napisał(a):Tonny S tu akurat nie ma takiej mozliwosci, mieszanka z jakiej sa robione kapcie jednego sortu np 205/55 R16 91W zawsze jest taka sama , jednak inna bedzie juz przy np 91V, czy 94V
Ja po 20 tys ją wywaliłem bo parciała mi po brzegach.pat napisał(a):dostałem dunlop sport 200 e 195/65/15 (typowa opona na pierwszy montaż) i zrobiłem ok 50 tkm, i dalej są ok chociaż je wymieniłem
No i te opony są warte swojej ceny.pat napisał(a):bridgestone er 300 też montują fabrycznie do wielu aut, np do nowego leona i bardzo dobrze wypadają w testach np. ADAC
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości