Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Ocelot napisał(a):Czy na zimę mogę kupić opony z mniejszym indeksem, np. V? Oczywiście nie zamierzam rozwijać takich prędkości - chodzi mi raczej by nie było problemów z ubezpieczycielem w razie czego.
Ocelot napisał(a):Oczywiście nie zamierzam rozwijać takich prędkości
bart014 napisał(a):Ocelot napisał(a):Oczywiście nie zamierzam rozwijać takich prędkości
A dlaczego się tak zapierasz?Nie dasz rady?
A tak BTW, ile tak faktycznie wyciągnie Twoja FR-ka?
kurex napisał(a):Ocelot napisał(a):Czy na zimę mogę kupić opony z mniejszym indeksem, np. V? Oczywiście nie zamierzam rozwijać takich prędkości - chodzi mi raczej by nie było problemów z ubezpieczycielem w razie czego.
Co ma ubezpieczyciel do tego czy opony masz ze znacznikiem V czy T czy P czy cały alfabet. ?
Ważne by miały dobry bieżnik.
d4rk89 napisał(a):Ja chce kupić Continental WinterContact TS 850 205/55 R16 91T, więc indeks jeszcze niższy. Myślę, że też nie będzie problemu. Przecież i tak nie będę jeździł 190 w mieście a przynajmniej opona jest miększa. jak się mylę to proszę mnie skorygujcie.
bart014 napisał(a):No ja przekroczyłem swoje katalogowe o 21km...
Ocelot napisał(a):Tylko ja jestem spokojny kierowca, a w dodatku w trasie zawsze mam żonę u boku, która nie lubi dużych prędkości.
maniek23 napisał(a):Jeżeli będzisz więcej jeździł w śniegu to radzę Ci wybrać 205 , a jak chcesz bardziej poganiać po drogach z większymi prędkościami, to bież 225.
B3N napisał(a):Ostatnio powstala opona Michelin CrossClimate... jestem ciekaw tej opony, bo przy jezdzie po miescie, nie szalejac moglaby byc nawet ciekawa propozycja.
Opona letnia z homologacja na zime.
https://www.youtube.com/watch?v=sSGAakbVHcI
W dzisiejszych czasach w miescie juz raczej trudno uraczyc snieg, raczej woda lub zmrozona lekko.
Kama-K napisał(a):Witam,
Stoję przed zakupem oponek zimowych w rozmiarze 195/65/15 Mój budżet to max 200 zł/szt.
Co polecacie z 4 wymienionych niżej ?
FIRESTONE Winterhawk 3
FULDA Kristall Montero 3
UNIROYAL MS Plus 77
HANKOOK Winter I*Cept RS
Miesięcznie robię małe przebiegi ok 650 km głównie w mieście ok 80% reszta krótka trasa.
Kama-K napisał(a):Dzięki za rady.
Zastanawiam się nad Uniroyalem albo Fuldą. Co do Uniroyal kolega jeździ na takich 2 sezony i jest zadowolony.
Natomiast przeglądając etykiety bardziej do mnie przemawiają Fuldy, ale teraz tylko pytanie jakie to ma przełożenie na rzeczywistość.
artur_r0 napisał(a):Pytanie na ile jest miarodajna etykieta.
d4rk89 napisał(a):Ja dziś kupiłem do swojego Leona Nokiany WR D4 205/55/16 91H i felgi stalowe alkar. Ciekawy jestem jak się sprawdzą w zimie.
Mastertoon napisał(a):d4rk89 napisał(a):Ja dziś kupiłem do swojego Leona Nokiany WR D4 205/55/16 91H i felgi stalowe alkar. Ciekawy jestem jak się sprawdzą w zimie.
Mi dzisiaj kurier przyniósł D4 w rozmiarze 225/45/17. Tak z ciekawości, ile taki zestaw Cię kosztował?
Mastertoon napisał(a):H - do 210km/h. Nie widzę sensu kupowania V skoro Leon więcej raczej nie poleci, tym bardziej zimą.
Nie wiem czy mogę zapodać linkiem, ale taniej nie znalazlem (w chwili gdy kupowałem opony): http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5525996828
P.S. Widzę że na Oponeo pojawiły się te Nokiany. Różnica między indeksem H i V dla naszego rozmiaru to 50zł (czyli 200 na komplecie) - to ja już wolę te 200 wrzucić do skarbonki na nowe alusy...
matiziolek21 napisał(a):Kormoran ma słabe parametry.
I właśnie mam pytanie, czym różni się etykieta opony letniej od zimowej, chodzi o to, że jeżeli na etykiecie od letniej opony hamowanie na mokrej nawierzchni ma literę B czyli stosunkowo dobrze hamuje, a opona zimowa ma F czyli najniższą ocenę to czy na zimę lepiej zostać na nowych letnich dobrej marki czy zakładać słabej jakości nowe zimówki?
dzamej napisał(a):W necie znalazłem info o oponach Nokian WR D4 - testy i opinie bardzo dobre - opona wpuszczona na rynek tego roku, cena też bardzo dobra. Co sądzicie? Słyszałem że nikiany są ciche a ta drogę hamowania ma A!!
Darek07 napisał(a):zastanawiam się nad wyborem opon zimowych i ciekawy jestem waszego zdania.
Nokian WR D4 225/45 R17 94 H XL czy Pirelli SottoZero Serie 3 225/45 R17 91 H FR
Cena jest zbliżona, na papierze Nokian jest dużo cichszy i ma lepsze właściwości na mokrym.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość