Cyanide napisał(a):Cholera wie, zobaczymy. Tak jak mówiłem myśle, że nie ma większej odczuwalnej różnicy między poszczególnymi oponami premium. Najwyżej za rok zmienię

Dokładnie. Nowa świeża guma od Bridgestonea i tak Ci da lepszą przyczepność niż zwycięzca testu po 1-2 sezonach.

Tak jak napisałem wcześniej - żaden Bridgestone mnie nie zachwycił, a biorąc pod uwagę cenę uważam, że lepiej kupić konkurencyjne opony. Ale jeśli dostałeś gumy w dobrej cenie to zupełnie inna sprawa.
Poza tym wystarczy zobaczyć szczegółowe rezultaty w testach opon. Różnice w hamowaniu na poziomie 0,5m, w aquaplaningu 1km/h czy okrążeniu toru o 0,5 sekundy na okrążeniu w teście może mają jakieś znaczenie. Natomiast w drogowych warunkach są zupełnie pomijalne i niezauważalne.

robus1123 napisał(a): Pik napisał(a):
Ja się przychylałem do sprawdzonych Conti TS850, ale po wgryzieniu się w temat chętnie przetestuje Dunlop Winter Sport 5 i taki komplet zamówię na zimę (225/40 R18).
Też kupiłem Dunlop Winter Sport 5

dwa sezony wcześniej wybrałem poprzednia generację Dunlop Winter Sport 4D i byłem bardzo zadowolony.
Mam nadzieję że te będą jeszcze lepsze. Moje już czekają na montaż rozmiar 225/45/17.
Ja również czekam na Winter Sport 5. Pójdą co prawda do innego samochodu ale myślę, że dadzą radę jak wszystkie inne Dunlopy które miałem.

Cyanide napisał(a):Goofol napisał(a):Chłopaki zastanawiam się nad Nokian WR D4, Continental WinterContact TS850 i Pirelli Sottozero 3 niestety w rozmiarze 235/35 R19 91 V XL. Doradzicie cos?
Gdyby nie świetna oferta którą dostałem na komplet felg z Bridgestonami to brałbym Continentale, z tego co się orientowałem to ta opona powinna się bardzo dobrze sprawować na mokrej nawierzchni, oprócz tego mam zaufanie do tego producenta po kilku kompletach ContiSportów.
Mam podobne zdanie. Continental i Michelin to marki, których opony można brać w ciemno, bez czytania testów. Nawet jeśli model nie będzie udany to nie można mówić o bublu.

Sebool2006 napisał(a):Ktoś coś może powiedzieć o oponach hankook winter i cept Evo 2 lub o falkenach w rozmiarach 225/45/17 ? Potrzebuje coś kupić do Leona 1p fr
W tej półce cenowej wolałbym kupić Uniroyala MS 77. Tą gumę mam sprawdzoną (choć nie w tak szerokim rozmiarze) i mogę polecić. Chyba, że masz jakąś specjalną cenę na Hankooka czy Falkena.