Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
konstant napisał(a):Panowie do felgi 15' jaki rozmiar opony kupic? Tylko 195/65/15 wchodzi w gre? Chcialem cos z mniejszym profilem - np. 55.
konstant napisał(a):Panowie do felgi 15' jaki rozmiar opony kupic? Tylko 195/65/15 wchodzi w gre? Chcialem cos z mniejszym profilem - np. 55.
tatian napisał(a):Z tego co zalecają to podobno zimówki lepiej kupić węższe o rozmiar niż letnie czyli wychodziłoby, że optymalny rozmiar to 185 co o tym sądzicie?
przemsi napisał(a):Witam kolegów i mam takie pytanko, które za pewne wyda się co nie którym za śmieszne ale je zadam , ja mam originalne alu 15 w Leonie z 2000r i opony letnie 195/65 91T , muszę kupić zimowe i chyba już podjąłem decyzję że bedą to DUNLOP SP WINTER SPORT 3D
Czytając temat , wpadłem na pomysł założenia na lato opon szerszych i ciekawi mnie czy można na felge na której teraz mam oponę założyć oponę szerszą niż 195 , czy to się wtedy robi taki balon paskudny z opony i czy tak w ogóle można
konstant napisał(a):A opony 205/55/R15 w ogole nie podpasuja?
oczkolek napisał(a):
Nie.
Jeżeli chcesz felgę 15' to tak jak pisałem wczesniej 195/65/15 i uwierz mi że na zimę jest to najlepszy wybór.
Dokładnie tak jest i nie widze żadnej większej różnicy w stosunku do 195/65/15 bo z takich się przesiadłem (poprzedni Leon) poza tymi jakie wynikają ze zmiany rozmiaru analogicznie przy letnich oponach, podstawa to dobra opona zimowa, ja smigam na Bridgestone LM 25.sleeper napisał(a):podpytaj Tonnego - on z tego co pamiętam jeździ zimą na 225/45/17
Tonny S napisał(a):Dokładnie tak jest i nie widze żadnej większej różnicy w stosunku do 195/65/15 bo z takich się przesiadłem (poprzedni Leon) poza tymi jakie wynikają ze zmiany rozmiaru analogicznie przy letnich oponach, podstawa to dobra opona zimowa, ja smigam na Bridgestone LM 25.sleeper napisał(a):podpytaj Tonnego - on z tego co pamiętam jeździ zimą na 225/45/17
tatian, nie przekracza... looknij tu: http://www.allegro.pl/item432644929_195 ... r_ug7.htmltatian napisał(a):Goodyear Ultra Grip 7+ 195/65R15 91 T. Fakt Axee, przekracza to budżet 800 zł,
tatian napisał(a):ale ich cena jak widzę na www.opony.pl wynosi 278 zł za sztukę. Czyżbyś miał namiary na tańszy sklep?
muzg napisał(a):Witam mam pytanko czy z opony zimowej mozna powyciągać kolce i korzystac zniej bezpiecznie cz raczej taka opona po usunieciu kolców jest nie pewna .
muzg napisał(a):195\55\15
- ech - moim zdaniem w zime mozna sobi pojezdzic na cienkich lakach i jakoś przeboleć że auto nie wygląda efektownie.. Każdy wulkanizator/fachowiec powie wprost - opony zimowe - 1 lub 2 rozmiary mniejsze niż seryjnie montowane. MaG - tu nie chodzi o przyspieszenia tylko o stabilnośc na winklach i hample! Węższe zimówki zakłada się, żeby uzyskać maksymalny docisk do nawierzchni - jeszcze nie niszczący opon. Ja nie założył bym 215 na zimowe - szersza opona= większy opór na śniegu!MaGnezz napisał(a):przy tej mocy jaka bedziesz dysponowal to raczej szersze kapcie, nawet na zime
wiem i w pelni sie zgadzam, Niestety martig nie ma za duzego wyboru, bo albo zmieni na 17 (16 nie wejda ze wzgledu na hamulce) gdzie opona bedzie nieduzo wezsza albo zostanie na 18. Szkoda zachodu z kompletownaiem nowego zestawu 17 skoro z 225 zejdzie tylko na 215roosman napisał(a):Węższe zimówki zakłada się, żeby uzyskać maksymalny docisk do nawierzchni - jeszcze nie niszczący opon
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość