Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jakie alufelgi do Leona 5F ?

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Jakie alufelgi do Leona 5F ?

Postprzez cichy82 » 30 września 2016, 07:39

No dobra, chyba faktycznie wezme komplet 17 + opony.

A więc, co myślicie:
felgi:
http://www.felgi.pl/felga/dezent/td-dar ... /17/p%3d65
7,50x17 | ET40
opony:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica- ... #115353616
Po śniegu raczej nie jeżdżę. 90% miasto plus okazjonalnie autostrada/ekspresówka, więc nie wymagam od opony niewiadomo czego.

da rade taki budżetowy zestaw na zime?

aha, Leon jest czarny wieć wydaje mi się, że czarne felgi będa ok. No chyba, że się mylę? :)
cichy82
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez soolek » 30 września 2016, 09:08

Jak masz wsadzić najtańszą oponę, to lepiej kup same opony, coś przynajmniej ze średniej półki.
Dębicę miałem raz i pozytywnego wrażenia na mnie nie zrobiła.

Sam przekładał nie będziesz, auto oddajesz po 4 latach, a oponom szkodzi bardziej wulkanizator niż ich przekładanie, więc jakoś mocno bym się nie przejmował.

Co do oszczędzania przy przekładaniu felg ... Wiem, pieniądze mają Ci, co umieją liczyć (oszczędzać). Ale na pewnych rzeczach się po prostu nie oszczędza. A na pewno nie na bezpieczeństwie.
Kompletnie nie rozumiem jak można założyć felgi na kolejny sezon bez ich wyważania. Mnie irytuje najmniejsze bicie na feldze, a po całym sezonie nie ma opcji, żeby felga była idealnie wyważona. No chyba, że auto stało :-D
soolek
Signo
Signo

Auto: 5F FR ST

Postprzez szeftig » 30 września 2016, 15:14

cichy82 napisał(a):da rade taki budżetowy zestaw na zime?

W takim samochodzie nie oszczędzałbym na oponach. Bezpieczeństwo najważniejsze. Radzę odmówić sobie kilku rzeczy i wziąć coś co koledzy polecają w temacie opon zimowych http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=5511
szeftig
Sport
Sport

Auto: LEON FR 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez cichy82 » 30 września 2016, 15:21

Ano faktycznie. Co prawda ja z Dębica parę lat temu problemów nie miałem (no może poza ślizganiem się na lodzie, no ale tutaj to nic nie poradzisz), ale zaczynam się zastanawiać czy faktycznie nie lepiej wziąć same 18'' dunlop WS 5. Ehh...ile ludzi, tyle opinii ;)
cichy82
Stella
Stella

Postprzez szeftig » 30 września 2016, 16:30

Weź po uwagę to, że pojeździsz na oponach dobre kilka sezonów, więc lepiej kupić raz a dobrze. Robi się off powoli. Nikt za Ciebie nie wybierze a o gumach poczytaj w w/w przeze mnie temacie i zdecyduj.
szeftig
Sport
Sport

Auto: LEON FR 5F

Postprzez soolek » 2 października 2016, 23:41

cichy82 napisał(a):Ano faktycznie. Co prawda ja z Dębica parę lat temu problemów nie miałem (no może poza ślizganiem się na lodzie, no ale tutaj to nic nie poradzisz), ale zaczynam się zastanawiać czy faktycznie nie lepiej wziąć same 18'' dunlop WS 5. Ehh...ile ludzi, tyle opinii ;)

Opony to podstawa. To jest największy ale i najmniejszy kawałek, który trzyma Ci przy ziemi.
Fakt, ja kupowałem w przeszłości różnie opony, ale do różnych aut.
Np. Teściowej do Leon 2 kupowałem Barumy na zimę, Nexeny na lato. Ale Ona jeździ na codzień 2-3 km do biura, czasami dalej.
Zawsze spokojnie. Zazwyczaj z dopuszczalną prędkością itd. W Jej przypadku te opony się sprawdzają.
Mogłaby zapłacić więcej, ale nie ma takiej potrzeby.

Do moich aut, które jeżdżą w każdych warunkach, czasami szybciej niż wolniej, kupuję dobre opony. Z czołówki testów.
Żonie natomiast, do auta typowo miejskiego, kupiłem kiedyś typowe budżetówki i ... to był błąd.
Błąd, bo raz się zdarzyło, że w przeciągu godziny pojechałem raz jednym i raz drugim autem do centrum handlowego, gdzie wszystkie uliczki wyłożone są kostką. To była lekka zima, kostka lekko pokryta śniegiem, ślizga.
Zachowanie opon budżetowych a premium było diametralnie inne! Na premium wjechałem na rondo, powoli, pod górkę na wiadukt i sobie pojechałem do domu.
Za 20 minut byłem w tym samym miejscu, w takich samych warunkach, na zimowych Dębicach.
Była masakra. Ta sama prędkość a na rondzie włączył się ABS i auto zjechało w stronę krawężnika. OK. Mały problem. Ale podjeżdzając pod wiadukt, musiałem się cackać ze sprzegłęm, bo koła buksowały. OK. Niech będzie. Ale zjeżdżając z wiaduktu już miałem majtki pełne, bo zostało dosłownie kilka cm do tyłka poprzedzającego mnie auta. Przy małej prędkości.
Ja osobiście to pierd... Wolę dopłacić kilka stów i jechać w miarę pewnie, niż przez chwilę nieuwagi stracić 2 godziny w oczekiwaniu na policję, połamać zderzać swój czy kogoś innego, bawić się z ubezpieczalniami czy autami zastępczymi.
Czasami kilkanaście/kilkadziesiąt cm robi mega różnicę. Szczególnie w czasie, który musisz poświęcić w razie jakiegoś nawet drobnego wypadku.
Dlatego wg. mnie na oponach nie warto oszczędzać.
Szczególnie w mocnych autach.
A Leon 150 KM to raczej mocniejsze niż słabsze auto. A na pewno szybciej przyśpiesza niż hamuje.
soolek
Signo
Signo

Postprzez facet01 » 3 października 2016, 04:44

soolek ale co powyższe ma wspólnego z tematem i alufelgami?
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez soolek » 3 października 2016, 08:16

Nic. Kontynuacja offtopa, który powstał :-D
soolek
Signo
Signo

Postprzez cichy82 » 3 października 2016, 08:39

dobra, po dyskusji tutaj i rozmowach ze znajomymi, przekonaliście mnie :) wezmę po prostu nowe 18'' Dunlopy albo Nokiany. No ale to już sobie zdecyduję jakie. Dzięki za pomoc i kończę off-topa ;)
cichy82
Stella
Stella

Re: Jakie felgi na zimę do Leona 5F

Postprzez Leonek_bezogonek » 5 października 2016, 10:30

maryousz napisał(a):Czy do fr 1.8 wejdą 6.5Js16 ET46? Czy jednak zacisk hamulca może okazać się za duży?

Powinny wejść
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3 FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Enduro » 6 października 2016, 22:06

Planuje kupić felgę na zimę. Interesuje mnie raczej oryginał seata. Na lato mam seryjne 18, na zimę chciałbym te 17

http://allegro.pl/felgi-17-5x112-seat-e ... 47511.html

Niby oem seata, ale mam wątpliwości. Ktoś coś ?
Enduro
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez LooKatME » 7 października 2016, 07:04

sztuka 16" w ASO kosztuje około 1500 zł więc oryginał to na pewno nie jest.
LooKatME
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR HB

Postprzez emver » 7 października 2016, 07:20

Żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się tutaj. Dwa szybkie pytania żeby się upewnić:

1. alusek 6.50x16 ET45 5x112 wejdzie do FR'a? W oryginale 17ki
2. do kompletu opona 205/55R16?
emver
Stella
Stella

Auto: Leon FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez LooKatME » 7 października 2016, 07:35

ciężko było przeczytać trzy posty wyżej?
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez mirek_p11 » 7 października 2016, 07:36

emver,

1. Wejdzie
2. dokładnie ten rozmiar

Enduro, to nie są oryginalne fele

w linku masz ORI

http://allegro.pl/kola-felgi-17-seat-le ... ml#thumb/5
http://allegro.pl/felgi-seat-leon-5f060 ... ml#thumb/3
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant

Postprzez Enduro » 7 października 2016, 11:11

Jednak zakupiłem u tego sprzedawcy
http://allegro.pl/felgi-17-5x112-seat-e ... 47511.html

Mam info że są oryginalne, ściągnięte z auta demo. W razie W zawsze mam 14 dni na zwrot.

Dodatkowo dostałem fotki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Enduro
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 7 października 2016, 13:37

Mam info że są oryginalne, ściągnięte z auta demo. W razie W zawsze mam 14 dni na zwrot.

Moim zdaniem akurat ten sprzedawca oferuje chińskie podróbki felg. Informacja jakoby pochodziły z aut demo to raczej bajka dla naiwnych. Ale to moja subiektywna opinia oczywiście.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mirek_p11 » 7 października 2016, 13:43

Pik, wydaje mi się że te są jednak ORI. Od wew. strony powinno być logo Seata i firmy Ronal
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant

Postprzez Pik » 7 października 2016, 13:49

Ja nie podejmuje się autorytatywnie ocenić. Ale jak Chińczyk jest w stanie odtworzyć całą felgę, to podrobienie oznaczeń to najmniejszy problem chyba.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Enduro » 7 października 2016, 14:38

Jeszcze jedna fotka

Obrazek

Wziąłem za pobraniem więc mam jeszcze czas się rozmyślić.
Enduro
Stella +
Stella +

Postprzez LooKatME » 7 października 2016, 14:56

moim zdaniem to fake. świadczy o tym opis na końcu aukcji:" Znaki graficzne (logo), oraz nazwy firm znajdujących się w opisie i na zdjęciach są zastrzeżone przez ich producentów. Zamieszczanie ich ma jedynie charakter poglądowy. Nasz asortyment pochodzi od firmy Racing Line.
Art. 1061. (50) 1. Ochrona z tytułu prawa z rejestracji wzoru nie przysługuje wytworowi, który stanowi część składową wytworu złożonego, używaną do naprawy tego wytworu w taki sposób, by przywrócić mu jego wygląd początkowy. 2. Osoby trzecie mogą korzystać z wytworu, o którym mowa w ust. 1, poprzez jego wytwarzanie, oferowanie, wprowadzanie do obrotu, import, eksport lub używanie wytworu, w którym wzór jest zawarty bądź zastosowany, lub poprzez składowanie takiego wytworu dla takich celów."
brawo Ty :)

ps. i nie chodzi tu tylko o zle samopoczucie wywołane świadomością posiadania podróbki. jazda na czymś takim jest po prostu niebezpieczna.
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez Enduro » 7 października 2016, 15:21

A numer katalogowy, made in Spain, wersja tego że są zdjęte z auta demo. Wiem, co oferuje ten sprzedawca, ale jeśli byłyby to felgi Racing line, to chyba napisałby o tym jak we wszystkich swoich pozostałych aukcjach ? A tutaj jest wyraźnie zaznaczone Oryginalne OEM Seat. Też miałem wątpliwości... ale sam już nie wiem :). Kolejna sprawa grubo ponad 7 tys pozytywnych opinii na 10 negatywnych.
Enduro
Stella +
Stella +

Postprzez soolek » 7 października 2016, 15:23

Jeździłem na czymś takim (tzn. chińczyku) przez 4 lata w 18'.
Kolejne ponad 5 jeździ już Szwagier (kupił ode mnie auto) i felgi są proste.

Chińczyk nie równa się plastelina.
Ta opinia ma się nijak do rzeczywistości. A najczęściej jest powtarzana przez osoby, które nie miały kontakty z produktem.
Osobiście wolę kupić nowego chińczyka niż szukać szczęścia w używkach, które a to się krzywe, a to spawane, a potem pół felgi opada.
Policja oczywiście wpisuje "niedostosowanie prędkości do warunków jazdy".

Ale to oczywiście tylko moja opinia, chociaż poparta doświadczeniem.
Ja polecam znaleźć po prostu dużego sprzedawcę.
soolek
Signo
Signo

Postprzez LooKatME » 7 października 2016, 15:32

Wybór należy do Ciebie kolego. Kupujesz komplet 4-5 razy tańszy od tego z ASO

@soolek
Ja wolę kupić nowy oryginał (używanymi się brzydze) niż chińczyka.
Kupowanie chińczyka udajacego oryginał jest dla mnie na równi z noszeniem na nadgarstku podróbki zegarka luksusowej marki.
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez Enduro » 7 października 2016, 16:12

Chętnie kupie nowe felgi tego modelu, ale wszędzie tylko używki w niewiadomym stanie. Nowych nie znalazłem.

Zrobię taki mały off top co do ceny, że w salonie jedna 16' kosztuje tutaj tyle co komplet 17

Była sobie babeczka, zapragnęła extra lux mebelek do kuchni, udała się do hiper extra studia mebli kuchennych, wszystko wybrane, lakier wysoki połysk, blumy itd, wyszła cena 100k za całość. Następnie pojechała do stolarza z własną firmą, lakiernią itd. Zrobił wycenę wg tej samej specyfikacji, materiałów, doliczył minimalnie większą marżę przy tak dużym zamówieniu i uwaga wyszło 50k. Co na to babeczka ? Wróciła do salonu i kupiła te meble za 100k bo to niemożliwe, żeby wyszła taka niska cena, na pewno będzie to gorszej jakości. Wnioski wyciągnijcie sami. Ja sam na swoim doświadczeniu wiem, że takie salony doliczają minimum 50% marży od poddostawcy czyli takiego zwykłego stolarza, który jednak nie ma takiej pięknej wystawki i lokalizacji. Koniec off.

Więc to że cena w ASO wynosi tyle i tyle, nie znaczy, że nie przepłacamy 100 czy 200%
Enduro
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 7 października 2016, 17:04

Jasne, że cena za fabryczne jest przesadzona. Tak jest ze wszelkimi ori akcesoriami, nie tylko felgami.

Szczerze, to wołałbym kupić zestaw NOWYCH felg od jakiegoś markowego producenta, z pewnego źródła (za tę cenę bez problemu da się znaleźć) niż upierać się przy jakiejś podejrzanej ofercie, tylko dlatego że felga wygląda na oryginalną. Tym bardziej, że wzór nie jest jakoś specjalnie porywający. :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez LooKatME » 7 października 2016, 17:10

Popieram.
Co prawda często trzeba stosować pierścienie centrujace ale to chyba nie jakiś problem.
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez Enduro » 7 października 2016, 19:23

Pik napisał(a):Jasne, że cena za fabryczne jest przesadzona. Tak jest ze wszelkimi ori akcesoriami, nie tylko felgami.

Szczerze, to wołałbym kupić zestaw NOWYCH felg od jakiegoś markowego producenta, z pewnego źródła (za tę cenę bez problemu da się znaleźć) niż upierać się przy jakiejś podejrzanej ofercie, tylko dlatego że felga wygląda na oryginalną. Tym bardziej, że wzór nie jest jakoś specjalnie porywający. :wink:

Jest oryginalna i przede wszystkim mi się podoba. Felgi o dużym zagęszczeniu w dodatku ciemnym kolorze - dla mnie z kolei to nie jest specjalnie porywające. Nie wspominając o pokrowcach na niektóre elementy. Gust jak dupa, każdy ma swoją i tego się trzymajmy. :wink:
Enduro
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 7 października 2016, 19:59

W takim razie gratuluję zakupu i udanego użytkowania życzę! :-)
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez soolek » 7 października 2016, 21:45

Ja tam nie mam problemu z kupieniem np. 16-17 chińczyka udającego oryginał, bo taki rozmiar to ma za zadanie jeździć a nie wyglądać, więc wszystko mi jedno. Większy rozmiar ma już wyglądać jakoś a "chińczycy" robią głównie (pod swoją "marką") podróbki popularnych modeli.

A poza tym Chińczycy aktualnie robią wszystko. Wiele marek znanych robi to w tej samej fabryce co "tzw. plasteliny". Tylko wtedy dochodzi znaczek markowy i odpowiednia marża. To jest ten sam stop, ta sama maszyna.
Czyli tak samo jak jak z większością produktów innych kategorii.
Miałem ochotę wejść w biznes felg, więc temat trochę rozeznałem.

A ponadto, jak powiedział Enduro - płaci się za markę, pomysł lub bycie pierwszym.
Dzisiaj właśnie "mój" klient łyknął projekt na 100% marży. Bo pierwsi wyszliśmy z takim pomysłem. A wykonać może to każdy, z ogólnodostępnego surowca na ogólnodostępnych maszynach, za dużo niższą kasę.
Produkt pojawi się na rynku przed świętami. Może zrobić duże WOW. A nawet jak nie zrobi, to weszliśmy do firmy. Jak weszliśmy, to prędko nei wyjdziemy, bo mamy z czego schodzić z marżą.

Podobnie jest z felgami. Podróbka - to jest ten sam produkt, tylko dana marka miała pomysł na jego design (a poza tym kiedyś była pierwsza i ma wyrobioną markę), dlatego zbiera największe kokosy, bo ... wielu musi pochwalić się znaczkiem. Tyle. I tylko tyle.
soolek
Signo
Signo

Postprzez Enduro » 10 października 2016, 14:57

Przyjechały zamówione felgi. Wyglądają dobrze. Jest dowód zakupu, znaczek seata, nr producenta itd. Więc chyba szystko ok. :roll:

Obrazek

Obrazek
Enduro
Stella +
Stella +

Postprzez bzykofm » 10 października 2016, 15:02

soolek napisał(a):Ja tam nie mam problemu z kupieniem np. 16-17 chińczyka udającego oryginał, bo taki rozmiar to ma za zadanie jeździć a nie wyglądać, więc wszystko mi jedno. Większy rozmiar ma już wyglądać jakoś a "chińczycy" robią głównie (pod swoją "marką") podróbki popularnych modeli.

A poza tym Chińczycy aktualnie robią wszystko. Wiele marek znanych robi to w tej samej fabryce co "tzw. plasteliny". Tylko wtedy dochodzi znaczek markowy i odpowiednia marża. To jest ten sam stop, ta sama maszyna.

Po części masz rację, ale są wytwarzane podróbki, które nie spełniają żadnych norm a ich użytkowanie jest po prostu niebezpieczne. Kuszą naiwnych swoją ceną i pozorną oszczędnością.
Enduro napisał(a):Przyjechały zamówione felgi. Wyglądają dobrze. Jest dowód zakupu. Wszystko jest chyba ok.

Bardzo fajny wzór, oby długo służyły. :-D
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Enduro » 10 października 2016, 15:16

Oby tylko nie okazały się podróbkami :). Mam nadzieję że spełniają normy.
Enduro
Stella +
Stella +

Postprzez aeMaeTH » 14 października 2016, 21:58

Panowie, dzisiaj rano zaskoczyła mnie oblodzona szyba przednia, więc trzeba kupić komplet zimówek. Opony raczej Dunlop WS 5, ale z felgami to mam zagwozdkę. Polecicie konkretne felgi 16"? Czy może lepiej zostać przy fabrycznych 17" i same opony kupić?
aeMaeTH
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon III FR

Postprzez soolek » 14 października 2016, 22:10

Zostać przy 17'. 16 słabo wygląda.
soolek
Signo
Signo

Postprzez kawszyn » 15 października 2016, 07:39

wracając do tematu, powtorze swoje pytanie nt rozmiaru felg, moze ktos madrzejszy sie wypowie, bo ASO pytac nie bede - uznaja moje pytanie za fanaberie...
probuje cos wyszukac na zimie w 18". chcialbym najszersze mozliwe, z najmniejszym BEZPIECZNYM ET. czy ktos zna maksimum tych parametrow do cupry 280 ST?
seria ma ET40 i 8" szerokosci? nawet na seryjnej 19" nie ma szalu z osadzeniem, na zime chcialbym cos szerszego...
303 km / 380 Nm => 343 km / 445 Nm
kawszyn
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 280 ST DSG

Postprzez raflo83 » 15 października 2016, 11:09

Zapewne na 18tkach bedziesz miał oponę 225, wiec szerokość 8 i et40 to chyba minimum. Poniżej et40 już moze ocierać.
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez kawszyn » 15 października 2016, 13:46

raflo83 , dzieki za reakcje:)
wg kalkulatora opon, najbardziej zblizone sa zimowki 215/45 i nawet sa jakies markowe zimowki w tym rozmiarze, wiec w kwestii opon jestem spokojny.
czyli powinienem szukac 18x8 i ET40? kurcze chcialem cos szerszego, no ale skoro ma byc ryzyko obcierek...a moze jezdzi ktos Leonem 5F na podobnym setupie na feldze 8,5" i moglby zdac relacje z jazdy na tym ?? :3majsie:
kawszyn
Stella +
Stella +

Postprzez aeMaeTH » 15 października 2016, 14:21

Wygląd to nie wszystko ;)
1. Ja mieszkam w górzystym terenie i śnieg na drogach to 30-50% sezonu grzewczego, a chyba lepiej się auto będzie zachowywać przy podjazdach/zjazdach na 16" niż 17". Dobrze myślę?
2. Sól mi nie zeżre letnich alufelg - oryginalne DYNAMIC” 30/2?
3. Spotkałem się z opinią, że więcej szkody może wyrządzić wymiana opon niż całych kół, prawda? Auto pozostanie w rodzinie, więc 7-10lat robi 14-20 wymian opon..
wstępnie wybrałem toto - https://www.felgi.pl/felga/dezent/td-gr ... /16/p%3d65
ale widzę, że nie pasują do Leona 1.8 (za małe), a o takim myślę w niedalekiej przyszłości :roll:
aeMaeTH
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon III FR

Postprzez Pik » 15 października 2016, 21:32

215 na 8,5"??? Nie tylko będzie to kuriozalnie wyglądać, ale będzie po prostu niebezpieczne! 215 to się zakłada na szerokość felgi 6,5"/7"... Mam 225 na 8" i nawet tu opony są ciut za wąskie, rant felgi delikatnie wystaje.

Co do zmniejszonego ET na zimę to też wątpliwy pomysł... Bardziej wysunięte koło będzie mocniej rzucało piaskiem, solą po progach i bokach auta. Fabrycznie w Cuprze dla felgi 8" ET wynosi 50 i ja bym tego nie zmieniał.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez soolek » 15 października 2016, 23:27

Niby węższa opona to większy nacisk na śniegu itd. Ale znowu 225 to nie jest akurat jakiś tam placek. Raczej standard już.
Skoro na zimę planujesz alufelgi to też Ci je żeżre bez względu na rozmiar. A stal jeszcze szybciej jako coś.
Fakt, opony też trzeba umieć wymienić, więc jak nie masz sprawdzonej wulkanizacji w okolicy, to faktycznie lepiej im tylko wyważenie powierzyć niż przerzucanie opony.
soolek
Signo
Signo

Postprzez Fredi88 » 16 października 2016, 13:23

Zapewne na 1 miejscu jest wygląd a nie praktyczność takiego zestawu :) Ahhh te czasy, gdzie na 9,5J zakładało się 215/35 :mrgreen: Co nie zmienia faktu, że jednak zima to zima i również polecałbym coś "normalnego" z wzorcową 225/40 :)
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez kawszyn » 16 października 2016, 20:23

Pik, masz racje, przesadzilem troche z szerokoscia opon pod ewentualne 8,5" felgi :)
z kalkulatora wynikalo, ze przy 235/35/19 jako wzor najlepiej pasowalo 215/45/18 , ale jesli polecalibyscie jednak 225/40/18 to super! mnie tylko chodzi o efekt 'szerokiego kola' gdzie ET i sama szerokosc felgi dalyby taki rezultat przy 18" , nie chce niczego zalowac i po prostu pojsc w minimalne osadzenie i szerokosc, pozwalajace na BEZPIECZNY montaz bez jakichkolwiek obcierek o cokolwiek :aniol:
w takim razie zestaw z oponami 225/40/18 na feldze 8,5" jest ok? jesli tak, to jakie ET felgi powinienem dobrac?
kawszyn
Stella +
Stella +

Postprzez esde » 17 października 2016, 09:15

Ja mam 225/40/18 na 8" i dla mnie to jest słabe rozwiązanie, szczególnie na zimę, mogłem wziąć 7.5", czyli tyle ile zakłada producent.
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez Fredi88 » 17 października 2016, 10:28

Ja mam pytanie trochę innej kategorii... Mieszkam w Austrii a tutaj mają świra na punkcie tego, żeby wszystko było jak fabryka nakazała. Zamówiłem FRa na 18" felgach (wiadomo standardowo są 17"). Z racji tego, że mieszkam gdzie mieszkam i chcę mieć też po części zimą auto praktyczne a nie tylko wyglądające, chciałem kupić ori 16" alu z wersji style z oponą 205/55/16. Może mi ktoś tylko powiedzieć, czy ta opona jest homologowana do FRa? Czy tylko 17 i 18? Bo to, że do słabszych wersji silnikowych można założyć takie koło to wiem. Na stronie nie ma niestety zalecanego ogumienia dla danej wersji silnikowej. Nie wiem czy w leonach jest pod klapką wlewu paliwa taka tabelka. Jeśli jest to prosiłbym kogoś co ma FRa lub najlepiej 1,4 125ps, żeby zerknął. Nie chcę mieć potem problemu z miśkami, bo cała oszczędność na oponach pójdzie na wbicie kół w dowód (300euro).
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez sdss » 17 października 2016, 11:13

esde napisał(a):Ja mam 225/40/18 na 8" i dla mnie to jest słabe rozwiązanie, szczególnie na zimę, mogłem wziąć 7.5", czyli tyle ile zakłada producent.

Opona 225 dla felgi o szerokości 8, jest na styk, a wręcz za wąska.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Postprzez esde » 17 października 2016, 11:22

sdss napisał(a):Opona 225 dla felgi o szerokości 8, jest na styk, a wręcz za wąska

Otóż to :) Nie zmienia to faktu, że jest to zalecany rozmiar opony dla tej konkretnej felgi. Co więcej - dostała ona niemiecki TUV dla tej konfiguracji.

Obrazek
esde
TopSport
TopSport

Postprzez sdss » 17 października 2016, 12:30

Nie chroni rantu felgi.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Postprzez esde » 17 października 2016, 12:37

No przecież wiem. Napisałem wyżej, ze 7.5" bym teraz wziął.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez LooKatME » 27 października 2016, 06:28

Wczoraj w seacie dowiedziałem się o nowych (przynajmniej dla mnie) kołach 16" alu z oponami zimowymi pirelli snowcontrol S.3. Nr ref. 5F0071496C - kolor czarny oraz Nr ref. 5F0071496 - kolor srebrny. Po wklepaniu w google można zobaczyć jak to wygląda. Niestety nie udało mi się znaleźć foto jak wyglądają na aucie. Cena za komplet 3000 zł ale myślę, że coś się jeszcze utarguje - tragedii nie ma jak na ASO.

Ktoś posiada te felgi i mógłby udostępnić zdjęcie?
LooKatME
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Opony, Felgi, itp.