Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
z0neee napisał(a):Mam 3 typy:
Uniroyal RAINSPORT 3 205/50 R17 89 V - drogie, podobno znikają w oczach ale bardzo mi się podobają
VREDESTEIN SPORTRAC 5 205/50R17 - ciut tańsze, dobre oponie w internecie ale nie mają rantu ochronnego
Dębica PRESTO UHP - 200 zł w kieszeni a opinie też zbiera ładne
Chyba, że coś innego w rozmiarze 205/50 r17
Bardzo proszę o pomoc w wyborze, budżet 1500 zł
z0neee napisał(a):VREDESTEIN SPORTRAC
z0neee napisał(a):Mam 3 typy:
Uniroyal RAINSPORT 3 205/50 R17 89 V - drogie, podobno znikają w oczach ale bardzo mi się podobają
VREDESTEIN SPORTRAC 5 205/50R17 - ciut tańsze, dobre oponie w internecie ale nie mają rantu ochronnego
Dębica PRESTO UHP - 200 zł w kieszeni a opinie też zbiera ładne
Chyba, że coś innego w rozmiarze 205/50 r17
Bardzo proszę o pomoc w wyborze, budżet 1500 zł
bad napisał(a):Ja łyknąłem Barum Bravuris 3 ze względu na wysokie ceny w tym rozmiarze i jestem zadowolony. Duży rant, trwałe i do tego komplet kosztuje niecałe 1200zł. Ewentualnie te Dębice bym spróbował.
Wojtas90 napisał(a):Co wyście wybrali w rozmiarze 225/45/r17:
Sava Intensa UHP
Fulda SportControl
?
Ewentualnie jeszcze Uniroyal Rainsport 3.
barteq73 napisał(a):Szukam opon nowych w rozmiarze 225 45 17- asymetrycznych, ale totalnie najtańszych. Mogą być nawet chińczyki. Bardzo mało jeżdżę.
Proszę o poradę, nie namawianie że kicha i nie oszczędzaj, tylko opinii od użytkowników.
Na razie mój typ to Sportiva Performance za 214 zł.
barteq73 napisał(a):Szukam opon nowych w rozmiarze 225 45 17- asymetrycznych, ale totalnie najtańszych. Mogą być nawet chińczyki. Bardzo mało jeżdżę.
Proszę o poradę, nie namawianie że kicha i nie oszczędzaj, tylko opinii od użytkowników.
Na razie mój typ to Sportiva Performance za 214 zł.
kupenb napisał(a):Aktualnie jeżdżę na tych Daytonach d320 EVO zakupiłem je na poprzedni sezon. Opinie na necie nie były złe, ale dopiero na własnej skórze się przekonałem jak mylne są opinie internetowe. Opony może i są tanie ale nawet jakością nie dorównują niskiej cenie. Reasumując opona na suchym zrywa przyczepność(silnik ARL seria) na mokrym też słabiutko. Po zmianie z zimowych mam wrażenie że opona zimowa z tego samego przedziału cenowego lepiej się zachowywała ba mało tego nawet mniejsze zużycie po 2 sezonach 2-3mm zużycia gdzie na daytonach na przodzie nie ma połowy bieżnika po jednym sezonie!!!. Największym mankamentem jest hałas i ząbkowanie. Początkowo może i są głośne ale tragedii nie ma jednak po przejechaniu ok 10tyś. km zaczyna się najgorsze, opony na tyle się wyząbkowały, że aż czuć drżenie juz przy prędkości 20-30km/h i ten hałas jak by siadały wszystkie łożyska. Stanowczo brakuje takich opinii na portalach bo gdybym przeczytał kilka takowych na pewno bym zrezygnował z zakupu i szukał innego modelu innej firmy. Aktualnie z oponami chyba na wyząbkowane złożę reklamację i nawet nie chcę zamiany na nowe. Przód dojadę do końca po tym sezonie i na następny poszukam coś rozsądniejszego. Mam nadzieję że moją opinią ustrzegę kilka osób przed słabym zakupem.
artur_r0 napisał(a):Jak ma być najtaniej to bierz te Vikingi. Grupa Continetal, marka coraz bardziej znana i moim zdaniem bardziej godna zaufania niż jakikolwiek chińczyk. Zostają jeszcze ewentualnie kierunkowe, ale skoro chcesz asymetryka to nic lepszego raczej nie znajdziesz.
barteq73 napisał(a):Sportiva Performance też nie jest chińczykiem i też należy do grupy Continental, w sumie 19 zł. droższa ale parametry na etykiecie troszeczkę lepsze.
wwd napisał(a):Witam.
Szukam opon 205/55R16, chciałbym zapytać które wybrać:
- Continental Premium Contact 5
- Michelin Energy Saver.
Chciałem kupić Primacy 3 ale musiałbym dołożyć 200zł do kompletu:(
Michelin podobno gorszy na mokrym a Continental szybciej się ściera, co wybrać???
Pozdrawiam.
lisiu1 napisał(a):Panowie, jest ktoś kto jeździ na Dunlopach SP Bluresponse w rozmiarze 205/55 r16? Chciałbym zapytać o trwałość tych opon (jak szybko się ścierają) oraz czy rzeczywiście na mokrej nawierzchni są takie świetne...
peter85 napisał(a):A ja chciałbym podzielić się swoją opinią na temat tanich chińskich opon firmy BCT. Opony ( 2 szt. rozmiar 225/45/17) dostałem jako "gratis" do felg aluminiowych (używanych). Felgi pochodziły z samochodu sprowadzonego z Anglii, który sprzedawca sprzedawał na części i na takich oponach auto przyjechało z Anglii (opony z 2014 roku bieżnik jakieś 6 mm więc sporo).
Powiem tak te opony to DRAMAT, nigdy nie miałem gorszych a miałem okazje jeździć na Deytonach, Kelly itp. Pierwsza rzecz to szum jaki dobiega z opon przy prędkości już powyżej 60 km/h, druga to gdy rozpędziłem auto do zawrotnej prędkości 140 km/h ( na autostradzie) to na kierownice zaczęły przenosić się drgania (opony i koła wyważone żeby nie było), przy wchodzeniu w delikatny łuk auto delikatnie ucieka z obranego kierunku a był suchy słoneczny dzień nie miałem jeszcze okazji jechać w deszczu. Generalnie założyłem te opony bo myślałem, ze 1 sezon na nich przejeżdżę i zmienię na coś lepszego ale nie będę ryzykował i wyrzucę do g....bo z oponą to niewiele ma to wspólnego![]()
Gumiś napisał(a):Mam pytanie odnośnie letnich opon 235/35/19 seryjnie mam Conti Sc 5 i powiem że jestem zawiedziony głośnoscią i WH.Zimę mam 225/40/18 też Conti i są dużo cichsze od letnich i WH dużo mniejszy.Szukam opon , które będą ciche i w miarę dobre trakcyjnie . Nie sugeruję się nalepkami producentów bo wiadomo jak oni testy przeprowadzają . Czy ma ktoś realne porównanie CSC5 do michelinów wg.producenta cichsze 1dB , Pirrelli nerro też 1dB mniej a GY F1 asymetric tam podają 2dB a to już znaczna różnica na papierze. Macie jakieś sugestie????
CSC5 do sprzedania stan idealny
Pik napisał(a): jest duża szansa że wymienisz siekierkę na kijek...
To nie tu raczej takie pytania. Ale ogólnie jak boisz się, że zarzuci Ci tyłem i nie wiesz jak sobie wtedy poradzić to zakładaj lepsze na tył - mniejsza szansa na poślizg nadsterowny. Jak bardziej zależy Ci na lepszym hamowaniu to lepsze na przód. Upraszczając kobietom lepsze na tył, facetom - na przódz0neee napisał(a):mam mętlik, lepsze opony tzn z większym bieżnikiem na przód czy na tył zakładać? na necie znalazłem, że lepsze daje sir na tył
z0neee napisał(a):mam mętlik, lepsze opony tzn z większym bieżnikiem na przód czy na tył zakładać? na necie znalazłem, że lepsze daje sir na tył
Jacol napisał(a):Upraszczając kobietom lepsze na tył, facetom - na przód
Long3R napisał(a):a ja polece Toyo Proxes T1-R 225/40/r18. Założyłem na alusy je wczoraj, prawie lało. Na początku wrażenie dziwne, lecz z upływem kilometrów coraz bardziej byłem zadowolony z wyboru. Teraz czekam na upały i jak będą się kleić.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości