Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jakie letnie opony do Leona?

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Jakie letnie opony ? - sezon 2016

Postprzez artur_r0 » 19 kwietnia 2016, 19:09

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatni test różnych opon z "Motoru". Moim zdaniem całkiem obiektywny, chociaż teraz nie wiadomo komu wierzyć. :wink: Polecam dla osób które chcą przyoszczedzic na oponach.
artur_r0
Signo
Signo

Auto: Leon 1P 07-08
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Postprzez kenorb » 20 kwietnia 2016, 10:14

Ja jeździłem poprzedni sezon na Federal 595 RS-R 235/40/18 . Przy wysokich temperaturach kleją jak trzeba, gorzej na mokrym. Przejechałem około 10tys. na nich i to co mogę powiedzieć poza tym że trzymają to to że są głośne. Obecnie kupiłem całe nowe koła wiec jakby ktoś chciał to Federale i koła do FR 1P mam na sprzedaż, pytać na PW.
kenorb
Stella
Stella

Auto: FR DSG
Silnik: BWA 2.0

Postprzez enfrog » 26 kwietnia 2016, 14:32

dla zainteresowanych to pojawiło się trochę nowości. Skopiowane z autoexpert

STRIAL 401
Letnia opona zaprojektowana do samochodów osobowych. Model umożliwia precyzyjne i stabilne prowadzenie pojazdu. Kierunkowa budowa bieżnika gwarantuje dobrą przyczepność, szczególnie na zakrętach, zwiększając bezpieczeństwo jazdy. Zastosowanie trzech szerokich rowków wzdłużnych sprawia, że bieżnik efektywnie odprowadza wodę, chroniąc auto przed aquaplaningiem. Model STRIAL 401 charakteryzuje sztywny i mocny bark, zapewniający wysoką wytrzymałość i wolniejsze zużywanie się ogumienia. Opona dostępna w rozmiarach od 15 do 18 cali. Cena opony w rozmiarze 205/55R16 od ok. 160 zł.

STRIAL 301
Letnia opona opracowana z myślą o miejskich samochodach osobowych. Model zapewnia dobre osiągi zarówno na suchych jak i na mokrych nawierzchniach, gwarantując bezpieczne hamowanie i dobrą stabilność na zakrętach. Zastosowanie kierunkowego bieżnika zwiększa bezpieczeństwo jazdy w warunkach deszczowych, zapewniając dobre odprowadzenie wody i chroniąc przed utratą przyczepności. Opona dostępna w rozmiarach od 13 do 16 cali. Cena opony w rozmiarze 185/65R15 od ok. 140 zł.

PRESTIVO PV-S1
Letnia opona przeznaczona do osobowych samochodów klasy średniej i wyższej. Model wyróżnia stabilność jazdy przy nawet przy dużych prędkościach i lepsza przyczepność na mokrej nawierzchni. W konstrukcji zastosowano trzy sztywne środkowe żebra z zagięciami na środkowym z nich, dzięki czemu pojazd porusza się pewnie i bezpiecznie. Cztery szerokie rowki wzdłużne chronią przed aquaplaningiem, a sztywna konstrukcja opony ze wzmocnionym barkiem pozwala zwiększyć precyzję podczas jazdy. Dostępna w rozmiarach od 15 do 19 cali. Cena opony w rozmiarze 205/55R16 od ok. 195 zł.

PRESTIVO PV-HP1
Letnia opona do małych i średnich samochodów osobowych. Model zapewnia bezpieczeństwo i stabilność szybkiej jazdy, co zawdzięcza sztywnym żebrom środkowym. Występujące na nich zagięte nacięcia i trzy szerokie rowki wzdłużne, doskonale odprowadzające wodę, pozwalają na osiągnięcie lepszej przyczepności na mokrej nawierzchni. Zastosowanie sztywnej konstrukcji opony z dodatkowo wzmocnionym barkiem zwiększa precyzję jazdy. Opona dostępna w rozmiarach od 14 do 15 cali. Cena opony w rozmiarze 185/65R15 od ok. 155 zł.
enfrog
Stella
Stella

Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Vax » 27 kwietnia 2016, 10:53

3ci sezon jezdze na oponach letnich marki viking 225x45x17, nie mam do nich zastrzeżeń.
Vax
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez barteq73 » 27 kwietnia 2016, 18:59

Po długich przemyśleniach i przeczytaniu całego internetu, no i jednej podpowiedzi tu w dziale padło na VIKING PROTECH HP 225/45R17.
Pierwsze wrażenia pozytywne ładny gruby bieżnik, produkcja Rumunia, data 0416.
Wrażenia manualne mieszane kord porządny sztywny, boki miękkie (w porównaniu do Pirelki cinturato).
Za zapach (tzn. smród) wielki minus. Nawet na felgach jak auto stoi na parkingu to z metra je czyje.
W sumie nie do wąchania tylko jeżdżenia one służą.
Z wyważeniem najmniejszych problemów nie było, fachowiec bardzo te gumy chwali, kiedyś nimi handlowali, ale jak inni zaczęli w necie nimi handlować to dali sobie spokój.
Wrażenia z jazdy bardzo pozytywne, ciche......i tyle na razie mogę powiedzieć. Niecałe 40 km. na nich przejechałem. Na pewno ciszej jak na Pirelli, z tym że jedna lekko wyząbkowana.
Na razie jestem bardzo zadowolony cena+jakość+moje przebiegi=będzie Pan zadowolony.
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez artur_r0 » 27 kwietnia 2016, 21:34

barteq73 napisał(a):Po długich przemyśleniach i przeczytaniu całego internetu, no i jednej podpowiedzi tu w dziale padło na VIKING PROTECH HP 225/45R17.
Pierwsze wrażenia pozytywne ładny gruby bieżnik, produkcja Rumunia, data 0416.
Wrażenia manualne mieszane kord porządny sztywny, boki miękkie (w porównaniu do Pirelki cinturato).
Za zapach (tzn. smród) wielki minus. Nawet na felgach jak auto stoi na parkingu to z metra je czyje.
W sumie nie do wąchania tylko jeżdżenia one służą.
Z wyważeniem najmniejszych problemów nie było, fachowiec bardzo te gumy chwali, kiedyś nimi handlowali, ale jak inni zaczęli w necie nimi handlować to dali sobie spokój.
Wrażenia z jazdy bardzo pozytywne, ciche......i tyle na razie mogę powiedzieć. Niecałe 40 km. na nich przejechałem. Na pewno ciszej jak na Pirelli, z tym że jedna lekko wyząbkowana.
Na razie jestem bardzo zadowolony cena+jakość+moje przebiegi=będzie Pan zadowolony.

Niech Ci służą. Myślę, że będziesz zadowolony. :wink: Daj znać jak wrażenia po większym przebiegu. Szczególnie w deszczu.
artur_r0
Signo
Signo

Postprzez barteq73 » 27 kwietnia 2016, 22:51

Pojeździmy zobaczymy, rozmawiałem dosyć długo na temat jakości i wartości sprzedawanych opon z właścicielem zakładu oponiarskiego i nie tylko, i może lepiej się tutaj nie wypowiadać bo zaraz by mnie zjedli.
Ale to muszę napisać: na pewno różnica jest pomiędzy oponą budżetową a topową, na pewno w cenie, a jakość ?
Jeżeli zaczniemy od ceny to gorsza powinna być dwa razy........gorsza, a w rzeczywistości i w testach (sprawa zawsze dyskusyjna dot. testów) tak nie jest.
A pozostałe aspekty są do dyskusji, właśnie na chociażby takim forum.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez Pik » 28 kwietnia 2016, 13:50

Zapewne faktycznie tak nie jest, że np droga hamowania opony premium jest 2x krótsza niż budżetówki, ale nie powinieneś mieć złudzeń - różnice między tymi oponami są naprawdę spore. W wielu sytuacjach nawet kilka metrów różnicy może stanowić o twoim/czyimś życiu lub śmierci. Także warto się zastanowić nad oszczędnościami w tym zakresie, tym bardziej że opony kupuje się przy przeciętnych przebiegach na kilka sezonów.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez barteq73 » 29 kwietnia 2016, 09:57

Idąc Twoim tropem myślenia to każdy powinien odkładać na auto z ceramiką, co staje dęba w miejscu? (nie gniewaj się, taki żart)
Myślę że nie Powinieneś takiego postępowania wrzucać do worka z napisem "oszczędności", idąc tym tropem to wszyscy "oszczędzamy" bo mamy takie auta z takimi akcesoriami i wyposażeniem. A nie super auta najbezpieczniejsze na świecie.
Zwracam uwagę że koncerny tak nas nakręcają na bezpieczeństwo i niezawodność swoich produktów (znam to z autopsji), że czasem zaciera nam się zdrowy rozsądek. Nie piszę tu że mój wybór jest najlepszy na świecie, tylko że to dobry wybór za rozsądne pieniądze nie ujmujący mu jakości ze względu na cenę.
Wczoraj wieczorem było mokro i pojeździłem trochę tak żeby "zdenerwować" trochę ten oszczędnościowy zakup, i naprawdę nic do zarzucenia mu nie mam, na pewno odprowadzenie wody jest dużo lepsze niż w poprzednim zestawie opon, no ale tam zostało już 5mm bieżnika. ABS wcale nie miał więcej roboty niż poprzednio.
Co do klejenia gumy, to jeszcze było za chłodno.
Nie bierzcie sobie moich słów mocno do siebie, ja po prostu jestem zły na poprzedni zestaw "drogich" opon super bezpiecznych, z powodu ich samoistnej degradacji w ciągu trzech sezonów, na aucie z symbolicznym przebiegiem.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez artur_r0 » 29 kwietnia 2016, 21:12

Wręcz przeciwnie, wszyscy powinni wziąć sobie Twoje słowa bo dobrze mówisz. :wink: Tylko że nie można powiedzieć, że Ty zaoszczędziłeś bezmyślnie na oponach. Zauważ, że nie kupiłeś najtańszego jakie było g****a chińskiego czy bieżnikowanego. Kupiłeś mocno budżetową oponę, ale ze znanego koncernu i przede wszystkim NOWĄ! Masz świeżą gumę, nowy bieżnik i dość dobry model - taka opona będzie zawsze lepsza niż 3-4 letnia używana opona premium. Choćby była w dobrym stanie, to używana guma klasy premium nie będzie tak dobra jak nowa opona budżetowa (no może na suchym asfalcie będzie miała lepsze osiągi). Jeżdżę na codzień wieloma samochodami i widzę, jak spora różnica jest pomiędzy nową gumą a oponą która jeździ już 3 czy 4 sezon. Także wydaje mi się ,że nikt Ci tutaj nie zarzuca, że kupiłeś byle jakie, najtańsze gumy i zaoszczędziłeś na bezpieczeństwie...
Myślę, że @Pik chodzi o to, że woli trochę dopłacić i kupić nową oponę z wyższej półki - ja też tak wolę. Różnice na poziomie 200-300zł na komplecie mnie nie zbawią, a opony z najwyższej półki są jednak zawsze lepsze niż budżetowe. Ważne jest jednak to, żeby opona była w miarę nowa i świeża. Poza tym wszystko zależy od oczekiwań i stylu jazdy. Dziwnym dla mnie jest przypadek, gdy posiadacz Cupry kupuje budżetowe opony żeby zaoszczędzić 300-400zł, podczas gdy to tak naprawdę 1,5 baku paliwa. :wink: Tak samo bez sensu kupować (moim zdaniem) opony z najwyższej półki do silnika 1.6, bo przewagi tego typu gum nie da się nawet wykorzystać w takim samochodzie.
Poza tym zauważ, że produkty z najwyższej półki nigdy nie będą najlepsze w kategorii cena/jakość. Stosunek cena/jakość najczęściej najlepszy mają budżetowe (ale dobre) produkty. Produkty ze średniej półki wykorzystują często topowe rozwiązania ale sprzed paru lat. Skoro mało jeździsz i chcesz rozsądne opony w dobrej cenie, to bez sensu inwestować w opony z najwyższej półki. Dobre budżetówki Ci wystarczą. :wink:
artur_r0
Signo
Signo

Postprzez barteq73 » 4 maja 2016, 11:07

Czas pokaże jaką jakość za rozsądną cenę nabyłem. Ja różnicy dotąd nie widzę, pomijając koszt i to trochę większy niż piszesz. Cztery lata temu za kpl. pirelli płaciłem ponad 2000, a za vikinga tylko 800 zł, to różnica trochę większa. W sumie zakup padł ze złości na super najlepsze polecane opony które po trzech sezonach i symbolicznych przebiegach są do wyrzucenia. I nie jest to przypadek jedyny, Wrzuciłem teraz na drugie auto nowe Michelin Energy i to jest jakieś nieporozumienie warczą że nie idzie wytrzymać przy 120 km/h. chyba pójdą na reklamacje.

-- 4 maja 2016, o 12:07 --

VIKING PROTECH HP 225/45R17 wrażenia c.d.
Ostatnio testowałem opony w dużej ulewie, do 60 km/h idą jak po szynach. Odprowadzenie wody działa idealnie żadnych szarpnięć na kierownicy po wjechaniu w koleinę z wodą lub kałużę. Przy większych prędkościach żadnych uślizgów, łuki pokonywałem z tymi samymi prędkościami co wcześniej. Hamowanie na mokrym, bez jakichkolwiek zarzutów abs nie dał o sobie znać.
Nie zdążyłem przeprowadzić testu na początku ulewy, kiedy z kurzu i wody robi się śliska breja (jeszcze się trafi)
Przy szybszym ruszeniu (DSG, szału nie ma, but w podłogę i czekamy, bez procedury startu) na 1-1,5 sek. działa asr, co dziwne nie czuję tego po aucie i kierownicy, tylko kontrolka mignie dwa, trzy razy i idzie.
Dzisiaj otarłem koło o krawężnik i żadnych śladów na feldze, rant ochronny bardzo gruby, czego nie widać bo bok opony jest tak wyprofilowany jakby opona była szersza na całym boku.
Naprawdę jestem pod sporym wrażeniem tych opon, już zacząłem szukać gdzie jest haczyk z tymi gumami ?
Może "palenie gumy" im nie wychodzi, nie wiem ? Do codziennej eksploatacji w aucie rodzinnym się nadają.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez Damiano_89 » 5 maja 2016, 16:25

Witam Panowie założyłem nowe oponki Uniroyal Rainsport 3 225/40/18 felga Toora 8J i mam wrażenie , że na suchej drodze przy gwałtownym skręcaniu troszkę pływa tył , miał ktoś styczność z tymi oponami ? bo tak już się zastanawiam czy to normalne czy coś jest nie tak z oponą którąś
miałem wcześniej oponki Toyo t1r 225/45/17 i kleiły na suchym super.
Damiano_89
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez Tomek1419 » 5 maja 2016, 18:09

Damiano_89 napisał(a):Witam Panowie założyłem nowe oponki Uniroyal Rainsport 3 225/40/18 felga Toora 8J i mam wrażenie , że na suchej drodze przy gwałtownym skręcaniu troszkę pływa tył , miał ktoś styczność z tymi oponami ? bo tak już się zastanawiam czy to normalne czy coś jest nie tak z oponą którąś

Z opinii użytkowników tych opon, wynika właśnie, że te opony mają miękką ściankę boczną, dlatego pływają na suchym przy szybkiej jeździe. Dobre trzymanie na mokrym, pływanie na suchym... Coś za coś :)
Tomek1419
Sport
Sport

Postprzez Jacol » 5 maja 2016, 20:20

Tomek1419 napisał(a):
Damiano_89 napisał(a):Witam Panowie założyłem nowe oponki Uniroyal Rainsport 3 225/40/18 felga Toora 8J i mam wrażenie , że na suchej drodze przy gwałtownym skręcaniu troszkę pływa tył , miał ktoś styczność z tymi oponami ? bo tak już się zastanawiam czy to normalne czy coś jest nie tak z oponą którąś

Z opinii użytkowników tych opon, wynika właśnie, że te opony mają miękką ściankę boczną, dlatego pływają na suchym przy szybkiej jeździe. Dobre trzymanie na mokrym, pływanie na suchym... Coś za coś :)

Dokładnie. Miałem okazję je ostatnio wypróbować w E36 i strasznie pływało autko powyżej 100 km/h. A opony dopiero co założone. Wtedy myślałem, że coś jest nie tak ale skoro inni też tak mają to bardzo duży minus tych opon.
Jacol
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8t+
Silnik: ARY 1.8

Postprzez artur_r0 » 5 maja 2016, 22:24

Właśnie ze względu na to nie zdecydowałem się na te gumy. Sporo osób to potwierdza. Zastanawiałem się jeszcze, czy nie zaryzykować tych opon ale z podwyższonym indeksem nośności - efekt pływania teoretycznie powinien być mniejszy. Ale cena opon XL była porównywalna z modelami z półki premium więc zrezygnowałem.

A zwiększenie ciśnienia w oponach nie zmniejszy trochę skali problemu? Przerabiałem kilka modeli Uniroyalów i w jakimś starym modelu Rallye 680 wszyscy radzili zwiększyć ciśnienie o 0,2 - 0,3 bara, żeby zmniejszyć efekt pływania - działało. Miękkie boki i miękka mieszanka to chyba cecha charakterystyczna dla Uniroyala.

-- 5 maja 2016, 23:24 --

barteq73 napisał(a):Cztery lata temu za kpl. pirelli płaciłem ponad 2000, a za vikinga tylko 800 zł, to różnica trochę większa.

Ja pisałem o swoim rozmiarze - 205 55 16. W przypadku 225 45 17 różnica jest oczywiście większa. Co nie zmienia faktu, że bardzo dużo zapłaciłeś za te Pirelki. Opony z wysokiej półki w tym rozmiarze można kupić za 350-400zł. Oczywiście to wciąż około 200% ceny Vikingów. :wink:
Twoja opinia tylko potwierdza moje odczucia - lepsza nowa budżetówka niż używana opona premium.
artur_r0
Signo
Signo

Postprzez Damiano_89 » 6 maja 2016, 13:21

Tomek1419 napisał(a):

Właśnie czytałem na innych forach i niby jak ktoś ma 205/55/16 to tak aż nie pływa a przy 225/40/18 czuć efekt pływania ; /

Jacol napisał(a):
Tomek1419 napisał(a):

Dokładnie. Miałem okazję je ostatnio wypróbować w E36 i strasznie pływało autko powyżej 100 km/h. A opony dopiero co założone. Wtedy myślałem, że coś jest nie tak ale skoro inni też tak mają to bardzo duży minus tych opon.

no dokładnie gdzieś powyżej 100 km/h czuć jakby tył uciekał .

artur_r0 napisał(a):

Właśnie ze względu na to nie zdecydowałem się na te gumy. Sporo osób to potwierdza. Zastanawiałem się jeszcze, czy nie zaryzykować tych opon ale z podwyższonym indeksem nośności - efekt pływania teoretycznie powinien być mniejszy. Ale cena opon XL była porównywalna z modelami z półki premium więc zrezygnowałem.

A zwiększenie ciśnienia w oponach nie zmniejszy trochę skali problemu? Przerabiałem kilka modeli Uniroyalów i w jakimś starym modelu Rallye 680 wszyscy radzili zwiększyć ciśnienie o 0,2 - 0,3 bara, żeby zmniejszyć efekt pływania - działało. Miękkie boki i miękka mieszanka to chyba cecha charakterystyczna dla Uniroyala.

-- 5 maja 2016, 23:24 --

barteq73 napisał(a):Cztery lata temu za kpl. pirelli płaciłem ponad 2000, a za vikinga tylko 800 zł, to różnica trochę większa.

Ja pisałem o swoim rozmiarze - 205 55 16. W przypadku 225 45 17 różnica jest oczywiście większa. Co nie zmienia faktu, że bardzo dużo zapłaciłeś za te Pirelki. Opony z wysokiej półki w tym rozmiarze można kupić za 350-400zł. Oczywiście to wciąż około 200% ceny Vikingów. :wink:
Twoja opinia tylko potwierdza moje odczucia - lepsza nowa budżetówka niż używana opona premium.

Właśnie jechałem do Krakowa i mówię chyba mało powietrza albo kapeć ;/ podjechałem na stacje było 2.3 atmosfery dobiłem wszędzie do 2.5 i nie czuje różnica spróbuję dobić do 2.8 i zobaczę

po założeniu i przejechaniu się na tych oponach Leon trafił przez nie na stacje diagnostyczną i do znajomego do warsztatu myślałem , że w zawieszeniu jest coś nie tak a tu widocznie wina opon ;/

jeszcze przyszło mi na myśl , że są nowe i może po iluś km będzie lepiej jak myślicie ? miał ktoś z forum styczność z tymi oponami ? ;/
Damiano_89
Stella
Stella

Postprzez Jacol » 6 maja 2016, 14:19

Nie przesadzaj z tym ciśnieniem, to nic nie da.
Jacol
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8t+
Silnik: ARY 1.8

Postprzez Damiano_89 » 6 maja 2016, 18:31

Jacol napisał(a):artur_r0

zostawię po 2.5

artur_r0 sprawdzałem z ciekawości i moje mają ten indeks XL

no zobaczymy może się przyzwyczaję :) czekam na opinie innych którzy mają 225/40/18 Uniroiala Rainsport 3
Damiano_89
Stella
Stella

Postprzez glibo » 7 maja 2016, 19:19

Damiano_89 napisał(a):
Jacol napisał(a):artur_r0

zostawię po 2.5

artur_r0 sprawdzałem z ciekawości i moje mają ten indeks XL

no zobaczymy może się przyzwyczaję :) czekam na opinie innych którzy mają 225/40/18 Uniroiala Rainsport 3

możne nie w uniroyalach ale tez "lepszych" oponach miałem przypadek ze opona była z wada fabryczna i auto pływało na drodze(miękka ścianka opony) po zmianie jak ręka odjol
2x1m ponad 425Ps i 700Nm
glibo
Sport
Sport

Auto: 1m1
Silnik: BAM 1.8

Postprzez Roberto » 11 maja 2016, 13:45

Witam,
Panowie prośba o poradę. Aktualnie na letnich mam rozmiar 225/45/17 lecz czas na zmianę.
Czy warto wejść w rozmiar 205/50/17 czy pozostać przy 225/45? Zaznaczam, że moj Leon ma zaledwie 1.6 101km
Cena dobrych opon w tym rozmiarze 205/50 Dunlop to 470zł/szt. Fulda 390zł/szt. - oponeo
Panowie co robić?
Roberto
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P

Postprzez bad » 11 maja 2016, 16:58

Ja wybrałem 205/50 zamiast 225 do mojego 1.6 i uważam zmianę na plus. Poza oczywiście ceną rozmiaru 205. Wziąłem Barum Bravuris 3 bo cena jeszcze znośna.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance

Postprzez artur_r0 » 12 maja 2016, 23:29

Roberto napisał(a):Witam,
Panowie prośba o poradę. Aktualnie na letnich mam rozmiar 225/45/17 lecz czas na zmianę.
Czy warto wejść w rozmiar 205/50/17 czy pozostać przy 225/45? Zaznaczam, że moj Leon ma zaledwie 1.6 101km
Cena dobrych opon w tym rozmiarze 205/50 Dunlop to 470zł/szt. Fulda 390zł/szt. - oponeo
Panowie co robić?

Zgadzam się z bad. Byłem przed podobnym dylematem, ale uznałem, że 225 przy tak słabym silniku będzie jednak zamulające. Niestety, ale 205 50 17 jest drogim rozmiarem ze względu na niską popularność. Myślę, że jednak lepiej pójść w rozmiar 205 50 17 i trochę dopłacić do opon, ale nie zamulać dodatkowo auta (w 1.6 poprawa przyczepności przy rozmiarze 225 raczej nie będzie odczuwalna :wink: ). Poza tym przy spokojnej jeździe spalanie na 205 będzie trochę niższe.
Co do samego modelu to z budżetowych Barum Bravuris 3HM wygląda nie najgorzej - około 300zł / szt w zależności od indeksu nośności (89 vs 93). Fulda SportControl też będzie dobrym wyborem lub ewentualnie Uniroyal RainSport 3 (tutaj uważaj bo sporo osób narzeka na zbyt miękki bok opony, co czuć przy szybkiej jeździe na suchym asfalcie). Nie wiem czy chcesz bardziej gumy z górnej półki czy coś budżetowego, ale tylko przypomnę o Vikingu Protech HP. Kolega kilka postów wyżej kupił do swojej Altei XL i jak na razie jest bardzo zadowolony. Może to być ciekawa propozycja jeśli chcesz budżetową gumę z dobrym stosunkiem cena/jakość. Cena za sztukę to około 245zł co w tym rozmiarze jest bardzo atrakcyjną ceną. Na tym poziomie to tylko chińczyki można znaleźć.
Przykład:
http://allegro.pl/4x-opony-letnie-205-5 ... 68658.html
artur_r0
Signo
Signo

Postprzez mirek_p11 » 13 maja 2016, 10:48

zobaczcie jeszcze koreańskie oponki Nexen. Świetna jakość i przystępna cena.

Miałem w Octavii 1.8 tsi 160hp rozmiar 205/50/17 i spisywały się bardzo dobrze.

Model warty uwagi to Nexen N'blue HD Plus. Jedyną wadą był brak rantu ochronnego. Przy rozmiarze 205/50 optymalna szerokość felgi to 7 cali, bo przy szerokości 7,5 oponka będzie już lekko naciągnięta.
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez artur_r0 » 13 maja 2016, 21:31

mirek_p11 napisał(a):zobaczcie jeszcze koreańskie oponki Nexen. Świetna jakość i przystępna cena.

Miałem w Octavii 1.8 tsi 160hp rozmiar 205/50/17 i spisywały się bardzo dobrze.

Model warty uwagi to Nexen N'blue HD Plus. Jedyną wadą był brak rantu ochronnego. Przy rozmiarze 205/50 optymalna szerokość felgi to 7 cali, bo przy szerokości 7,5 oponka będzie już lekko naciągnięta.

Wiem, że to koreańce, ale nie mogę się jakoś do nich przekonać. :wink: Aczkolwiek słyszałem już pozytywne opinie na temat tych opon, Ty jesteś kolejny. W tym rozmiarze ten Nexen jest około 40zł droższy na oponie od Vikinga, także osobiście wolałbym Vikinga. :wink: Ale to moja subiektywna opinia i nie poparta doświadczeniem bo Nexenów nie miałem ani nie miałem okazji jeździc. :wink:

Chciałbym się podzielić doświadczeniem z pierwszego przejazdu w firmowej Octavii 2 FL 1.4 tsi 122km na oponach 195/65/15 Continental ContiEcoContact 5. Opony założone wczoraj, przejechane dopiero 100km ale na razie jestem mocno zawiedziony. Opony ciche, komfortowe (ale ten rozmiar to balon), prowadzą się nieźle (chociaż na takim balonie czuć wyraźnie pływanie). Najgorsze jest jednak to, że opona w deszczu ma problem z trakcją przy ruszaniu. Przy próbie dynamicznego ruszenia opony mielą w miejscu. Dla odmiany z hamowaniem i trzymaniem na zakrętach problemu nie ma. Wiem, że 100km przebiegu to mało i mogą być jeszcze nie dotarte, ale czasy gdy opony przez 500km trzeba było docierać żeby straciły "włoski" już dawno minęły. Pasek znika po kilku km, a formy są tak robione że opona dużo szybciej osiąga optymalne właściwości. Mam nadzieję, że wraz z przejechanymi kilometrami będzie lepiej bo jak nie to te opony nie są warte swojej ceny...
artur_r0
Signo
Signo

Postprzez KAI » 20 maja 2016, 20:22

Panowie, zmieniłem dzisiaj opony na Fulda SportControl 225/40 R18 92 Y MFS.
Na oko widać, że opona symetryczna nie jest:
Obrazek
Pytanie czy jest dobrze zamontowana, bo na oponach (przeczytałem całą stronę zew.) nie ma żadnych napisów OUTSIDE, ROTATION.
Jest za to Rim protection - więc ochrona rantu, chyba wskazuje na to, że jest dobrze... bo powinna być z zew.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pzdr
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez bad » 20 maja 2016, 21:07

Zamontowane prawidłowo.
bad
Sport
Sport

Postprzez KAI » 20 maja 2016, 21:10

bad dziękuję :)
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez yogi555 » 27 maja 2016, 18:35

W testach dobrze wypadają Dunlop SP Sport Bluresponse na oponeo po 199zł

-- 27 maja 2016, 19:35 --

W testach dobrze wypadają Dunlop SP Sport Bluresponse na oponeo po 199zł
yogi555
Stella
Stella

Auto: leon II 2006 r.
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez dzojek218 » 7 czerwca 2016, 20:42

Panowie mam takie pytani czy nie wiecie czasem czy są jakieś opony 225/35 r19 z ładnym rantem ochronnym??? Bo miałem nankangi ns2 i tam tego rantu niema a bardzo mi zależy żeby był. Może model ns20 nankang ?? Zależy żeby wydać max 400zł za szt.
dzojek218
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1m

Postprzez klaku01 » 12 czerwca 2016, 06:37

Witam, jeździ ktoś na Barum Bravuris 3HM? rozmiar 225/40/18
Jak wrażenia, przebiegi ( Pirelli P Zero Nero Gt robią 3 sezon i do kosza :-( )
A może coś innego w podobnej cenie?
klaku01
Signo
Signo

Auto: leon ARL

Postprzez bad » 12 czerwca 2016, 08:34

Ja jeżdżę drugi sezon 205/50/17. Po pierwszym sezonie stopień zużycia bardzo znikomy. Jestem zadowolony.
bad
Sport
Sport

Postprzez Dyaus84 » 14 czerwca 2016, 08:53

Muszę wymienić u siebie 2 opony 225/45R17. Zastanawiam się nad Dunlopami tylko nie wiem który model brać: SP SportMaxx RT czy SP SportMaxx RT 2. Domyślam się ten drugi to nowszy model. Skłaniam się bardziej w stronę RT 2 bo domyślam się że poprzedni model będzie wycofywany z produkcji na rzecz nowego. Byłbym wdzięczny za Waszą opinię. Wcześniej kupiłem okazyjnie yokohamy ale gdy później uszkodziła mi się jedna z nich, to okazało się że to stary model i dostępne na rynku są tylko bardzo stare używki więc nie chciałbym popełnić podobnego błędu.

W samochodzie z napędem na jedną oś można założyć (na tych samych osiach) parę opon kierunkowych i parę asymetryczny prawda?
Dyaus84
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 1P FR
Silnik: CEGA 2.0

Postprzez glibo » 14 czerwca 2016, 20:05

rt schodzi w oczach a rt2 podobno wytrzymuje wiecej...ile nie wiem
2x1m ponad 425Ps i 700Nm
glibo
Sport
Sport

Auto: 1m1
Silnik: BAM 1.8

Postprzez artur_r0 » 15 czerwca 2016, 23:46

Dyaus84 napisał(a):W samochodzie z napędem na jedną oś można założyć (na tych samych osiach) parę opon kierunkowych i parę asymetryczny prawda?

Można, nie ma to znaczenia.

Dyaus84 napisał(a):Muszę wymienić u siebie 2 opony 225/45R17. Zastanawiam się nad Dunlopami tylko nie wiem który model brać: SP SportMaxx RT czy SP SportMaxx RT 2. Domyślam się ten drugi to nowszy model. Skłaniam się bardziej w stronę RT 2 bo domyślam się że poprzedni model będzie wycofywany z produkcji na rzecz nowego. Byłbym wdzięczny za Waszą opinię. Wcześniej kupiłem okazyjnie yokohamy ale gdy później uszkodziła mi się jedna z nich, to okazało się że to stary model i dostępne na rynku są tylko bardzo stare używki więc nie chciałbym popełnić podobnego błędu.

Generalnie podzielam Twoją opinię - lepiej pójść w nowy model bo zawsze łatwiej będzie dokupić oponę, czy nawet parę na drugą oś. Sport Maxx RT jest tak popularny, że raczej będzie jeszcze dostępny przez pewien czas, ale skoro wyszedł nowy model myślę, że warto spróbować. RT 2 nie znam jeszcze, o RT mogę powiedzieć że to bardzo dobra guma, dobrze się klei, na mokrym daje radę, ale w mocnych samochodach znika w oczach. Coś za coś. :-)
artur_r0
Signo
Signo

Postprzez Maly_P_kow » 26 czerwca 2016, 08:45

Witam.

Jest sens kupować nowe nieużywane opony ale produkcja 2011/2012 rok ? Opony normalnie są z gwarancją

np. UNIROYAL RAINSPORT 2 92Y 225/40R18 za 350 zł
Maly_P_kow
Stella +
Stella +

Auto: Leon II
Silnik: BMN 2.0

Postprzez facet01 » 26 czerwca 2016, 08:50

Maly_P_kow napisał(a):Witam.

Jest sens kupować nowe nieużywane opony ale produkcja 2011/2012 rok ? Opony normalnie są z gwarancją

np. UNIROYAL RAINSPORT 2 92Y 225/40R18 za 350 zł

nie warto za 380zł wyrwiesz rok produkcji 2016.
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica

Postprzez Maly_P_kow » 26 czerwca 2016, 09:00

Faktycznie są na allegro. Czyli biorę nowe.
Pozdrawiam
Maly_P_kow
Stella +
Stella +

Auto: Leon II
Silnik: BMN 2.0

Postprzez krzysiek7 » 9 lipca 2016, 08:04

Witam.
Mam dylemat na temat wyboru opon do mojego leosia.
1.Goodyear EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 205/55 R16
2.Hankook Ventus Prime3 K125 205/55 R16 91 H MFS
3.Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 V
Ceny są podobne.Poradzcie co mam wybrać.Które z waszej wiedzy są trwałe,bezpieczne i warte kupna.
Proszę o informacje.
Pozdrawiam.
krzysiek7
Stella
Stella

Auto: Leon 1,9.06r.TopSpor

Postprzez mistrzunio » 12 lipca 2016, 10:58

Czytając kilkadziesiąt postów wstecz sam się poważnie zastanawiam nad wyborem marki opon letnich, czy kupić droższe markowe opony czy kilka stówek tańsze.
Rozmiar standardowy w top sporcie r17 225/45.
Biorę pod uwagę Dunlop sp sport maxx rt 2, ok. 1450 zł.

Głównie chodzi mi o ciszę podczas jazdy, dobre klejenie na suchym i mokrym podczas deszczu.

Rok temu kupiłem na zimę nówki viking snow tech II r16 205/55 i jestem z nich bardzo zadowolony, dlatego zastanawiam się czy nie kupić również vikingów na lato w rozmiarze r17 - ok. 900 zł.
mistrzunio
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Audi

Postprzez krzysiek7 » 15 lipca 2016, 19:10

Po konsultacjach z ,,gumiarzami" zakupiłem- Goodyear EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 205/55 R16 W.Po założeniu zdam relację jaka jest różnica między nimi a używanymi teraz Bridgestone Turanza.
krzysiek7
Stella
Stella

Auto: Leon 1,9.06r.TopSpor

Postprzez barteq73 » 16 lipca 2016, 08:20

Kupiłem Vikinga w rozmiarze 225 55 17, pisałem wyżej, wiedziałem że auto będę używał sporadycznie. Do tej pory zrobiłem na nich niecałe 600 km. Tak więc nie napiszę na razie więcej niż wyżej, mniej czuć specyficzny zapach o którym pisałem, ale w słoneczny dzień jeszcze można namierzyć auto z 2-3 metrów przechodząc obok niego. Więcej napiszę po wyjeździe wakacyjnym ok. 1500 km. Na razie jestem bardzo zadowolony, jazda po mieście czy w ulewny czy w słoneczny dzień, bez jakichkolwiek zastrzeżeń, w końcu nowa opona.
Dwóch moich kolegów, co szeroko się uśmiechali gdy je kupowałem, teraz dopytują gdzie i za ile, jeden miał pecha z używkami, a drugi dojrzał przed długim wyjazdem na wakacje. Ot taki żart, oczywiście nie ma to żadnego związku z jakością Vikinga :-D .
barteq73
Sport
Sport

Postprzez bad » 16 lipca 2016, 08:25

Gdzie to cudo produkują?
bad
Sport
Sport

Postprzez mistrzunio » 16 lipca 2016, 14:27

Moje zimowe vikingi made in germany. Jak dla mnie z tej tańszej półki cenowej viking dużo lepszy niż kormoran, dębica itp.

Jeżdżę autem ok. 3000km miesięcznie. Zaryzykuję i wywalę kasę na dunlopy rt2, jak szału nie będzie to kolejny raz na pewno kupię vikinga.
mistrzunio
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Audi

Postprzez barteq73 » 16 lipca 2016, 17:41

Ja dostałem Vikinga produkowanego w Rumuni. Nie cudo, tylko normalna opona poczytaj trochę, w moim przypadku CCC. W drugim aucie mam Michelin produkowany w Tajwanie.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez edward » 6 sierpnia 2016, 13:44

jeździ ktoś może na oponach 205/50/17 (zimowe) w FRce czy większość 225/45/17? Zamierzam polować na jakieś okazje już teraz dlatego pytam :-D
edward
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR 1.8

Postprzez estimato » 22 sierpnia 2016, 05:59

Jeżdżę obecnie na 225/45R17. Jest to oryginalny rozmir. Jaka jeszcze rozmiarówka wejdzie do mojego auta? Chodzi o Leon-a z 2010 roku.
estimato
Stella +
Stella +

Silnik: CGGB 1.4

Postprzez zdenek » 23 sierpnia 2016, 06:27

Kiedyś znalazłem kalkulator opon, który podpowiada które opony można włożyć na zapodany oryginalny rozmiar i jak to wpłynie procentowo na stany liczników (przebieg i prędkościomierz). Masz takie coś np na oponeo: http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon
Pewni będziesz chciał większe założyć? Pamętaj, że samochód na tych samych przełożeniach będzie się dłużej zbierał (wolniej rozpędzał), ale szybciej pojedzie.
zdenek
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9 TDI
Silnik: BKC 1.9

Postprzez marian + » 3 listopada 2016, 10:51

czy mógł by ktoś kto jeździ na fulda sportcontrol 225/45/17 wyrazić opinie na jej temat.czy rzeczywiście jest cichą oponą i jak z całą resztą.warta zakupu :?:
marian +
Sport
Sport

Auto: seat leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez dziobi42 » 10 listopada 2016, 15:42

Witam planuję już zakup opon na lato a jeżdżę w 90% po mieście i myślę czy wejdzie do Leona m1 opona 205/55r17?
jeszcze czy miał ktoś styczność z tymi oponami?
1. Kumho Ecsta HS51
2. Kumho Ecowing ES01 KH27
dziobi42
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon AUQ

Postprzez piotrassenior » 10 listopada 2016, 15:52

A czemu konkretnie chcesz taki dziwaczny rozmiar?
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Opony, Felgi, itp.