Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

bicie felgi

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

bicie felgi

Postprzez przemas » 17 kwietnia 2005, 17:46

Jak wiecie mam felgi 18 cali.Po zimie dalem je do prostowania.3 są prosciutkie a jedna po prostowaniu lekko bije.Koles w serwisie zapewnia mnie ze one są proste po czym załozył tone odwazników i ewidentnie koło minimalnie chodziło.Za usługe zapłaciłem za 4 felgi a po wizycie w Wawie czuje ze ewidentnie ta felga szumi.Po przetoczeniu 3 pierwszych dane na kompie pokazywały wartosc maksymalną 35-40 a na tej jedne było 80???Zna sie moze ktos na tym ile powinien wynosic ta wartsoc podana na ekranie.Bo jesli jest np 5 do 40 to sie wyrównuje ciezarkami.Ale 5 do 80 to chyba za duzo.Koles cos zamieszał w maszynie i pokazał zestawienia tak jakbym miał 15 to byłaby igła KRETYN jakis :roll: :roll:

chce zgłosic reklamacje wiec jest mi potrzebne info dzieki.

pozdro
DARK KNIGHTS tdi squad

powered by COMPSPORT
przemas
Sport
Sport

Auto: Leonsio II BKD+

Reklama

Re: bicie felgi

Postprzez Rabi » 17 kwietnia 2005, 19:13

a probowal prekrecic opone o 180stopni? Ja zakladalem teraz nowe opony na przodze, i najednej feldze wyszlo 90gram :shock: co mnie wprawilo w lekki szok, ale chlopaki sposcili powietrze, i przekrecili o ok. 180stopni oponke i potem wyszlo tylko 25gram :brawo:
Rabi

Postprzez pilpi » 17 kwietnia 2005, 19:26

Z tego co ja się orientuję to 50 gram na stronę felgi (zewn/wewn). Ilość "brakujących" gram można zmieniać poprzez wybor na maszynie miejsca mocowania ew klejenia ciężarkow. Każda maszyna ma przynajmniej ok 5 opcji montażu ciężarków i to samo koła po przełączeniu pozycji montażowej ciężarka będzie wskazywało inne wartości brakujące na obwodzie.
Ew weż i poszukaj wyważarki dynamicznej, ktora waży pod obciążeniem.
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez dave » 17 kwietnia 2005, 21:21

przemas, tak jak wspomina Rabi, moze byc tu winna opona. nieraz dzieje sie tak ze opony po jednym sezonie sie nie nadaja bo po prostu bija :!: ale jesli gosc ci wszystko to robil to zloz reklamacje i niech cie nie interesuje co on sobie tam wymysli. dales mu kola do prostowania, wuwazenia wiec musi to byc wszystko zrobione na tip top a jak nie umie sobie z tym poradzic to niech siano oddaje..

pozdro :wink: :wink:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Łuki » 19 kwietnia 2005, 14:41

Przemas jeśli chcesz być pewny czy fela jest prosta to najlepiej pojedź do innego wulkanizatora, niech zdejmie opone z felgi i puści na maszynie samą fele.
Od razu Ci powie co z felgą jest nie tak. Nie mów mu tylko czy coś było prostowane itp.
Niech sam wyda opinie.
Wtedy będziesz wiedział co i jak.

Pozdro.
elo
Łuki
Sport
Sport

Auto: BMW 320d Touring

Postprzez arti333 » 22 kwietnia 2005, 09:11

Bo wywazac to trzreba umieć, a nie sugerowac sie tylko maszyną. Jak powiedział ROBI, mozna przekręcić oponę, lub nie zawsze przyczepiać odważniki tam gdzie wskazuje maszyna. Ja jeżdzę na 17 i zanim je dobrze wyważyłem(kolega ma warsztat) to zajeło mi to troszke czasu. Trzeba kombinować!!!!!!
Pozdrawiam.
arti333

Powrót do Opony, Felgi, itp.