Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Uszkodzona opona - jak proponujecie się zachować?

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Uszkodzona opona - jak proponujecie się zachować?

Postprzez ali » 6 października 2005, 09:44

Niedługo trzeba będzie zmienieć na zimówki.

A ja mam na jednej oponie bąbla - i nie chce ryzykować jazdy na takim sprzęcie.
Na pewno trzeba to wymienić. Ale jak proponujecie:

Wariant tańszy - zmienić dwie opony
Wariant droższy - zmienić wszystkie opony

Ale... jeśli wybiorę wariant tańszy to czy mogę kupić inne opony niż mam. Jak to może wpłynąc na zachowanie się samochodu.
I drugie pytanie - jeśli kupię dwie opony to czy zakładać je na przód czy tył?

Co myślicie o oponach używanych takich nazwijmy to lekko używanych. Np tu http://www.autoopony.com/cennik1.htm czy w ogóle warto się w coś takiego pakować?

Aha, gdybym kupował dwie opony to oczywiście o takim sammym rozmiarze, ew innej firmy czy modelu.
Proszę nie piszcie tutaj na jakich oponach jeździcie, które są dobre a które nie, bo nie o tym jest temat.
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Reklama

Re: Uszkodzona opona - jak proponujecie się zachować?

Postprzez Tonny S » 6 października 2005, 10:07

ali napisał(a):Wariant tańszy - zmienić dwie opony
Wariant droższy - zmienić wszystkie opony

Jak masz pozostałe 3 w dobrym stanie to kupuj 2 szt (najlepiej ten sam model i rozmiar) z tych 3 wybierz 2 najlepsze i śmigaj dalej.

ali napisał(a):Ale... jeśli wybiorę wariant tańszy to czy mogę kupić inne opony niż mam. Jak to może wpłynąc na zachowanie się samochodu.
Możesz, ważne by były na tej samej osi a jak to może wpłynąć - różnie wszystko zalezy od klasy tych opon, bo jeśli są porównywalne w swojej klasie to nie ma zadnego problemu.

ali napisał(a):I drugie pytanie - jeśli kupię dwie opony to czy zakładać je na przód czy tył?
Najpierw sobie odpowiedz na pytanie czy te stare nadają się jeszcze bo jesli są po jednym sezonie to wal je na tył i tyle jak sa już zjechane to nie zakładał bym ich na tył na przód też nie - poprostu też bym je wymienił - tak jakoś głupio się utarło w naszym kraju, że te zużyte mogą być na tyle nic bardziej mylnego one mogą być na tyle (dla wyjasnienia osi nie napedzanej) byle by nie było duzej roznicy w zużyciu (nowe kontra stare).

ali napisał(a):Co myślicie o oponach używanych takich nazwijmy to lekko używanych. Np tu http://www.autoopony.com/cennik1.htm czy w ogóle warto się w coś takiego pakować?
Z tego co czytałem o tej firmie to są profi i towar maja OK - jak planujesz tylko jedna zime na nich smigac max 2 to mozna brać.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez AdamTower » 6 października 2005, 10:28

Jaka oponę używaną potrzebujesz? jaki rozmiar i model? może będę mógł pomóc :-D
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ali » 6 października 2005, 10:40

adamtower, napiszę Ci wieczorem jak zobaczę samochód :-)
Ja mam jakieś dziwne opony (zaznaczam że takie kupił poprzedni właściciel - nie wiem dlaczego) - z tego co pamiętam to jest to 195/60/15 (na pewno profil 60) Dunlop, ale co dalej to nie wiem - to już wieczorkiem.
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez przemek69 » 6 października 2005, 10:41

ali, generalnie zgadzam się z Tonny s z jednym wyjatkiem mianowicie różne modele opon nawet na różnych osiach (przypadku rożnych opon na jednej osi nawet nie biorę pod uwagę) nie jest ani dobrym ani zalecanym rozwiązaniem (wyjatek to rajdy samochodowe ale o tym nie bedę pisać) gdyż obecnie produkowane opony różnią sie nawet znacznie poszczególnymi charakterystykami np.trzymanie boczne, odprowadzanie wody, opory toczenia ( wtym przypadku mało istotne), trakcja ......., dlatego założenie różnych opon na osie autka może być przyczyną niemiłej niespodzianki. Dodatkowo pamiętać należy iż obecnie występuje wiele rodzajów opon zimowych np. symetryczne, asymetryczne, kierunkowe które znacznie różnią sie charakterystykami.
przemek69
Signo
Signo

Auto: SEAT LEON 1.9TDI ALH

Postprzez BART_osz » 6 października 2005, 14:35

ali napisał(a):I drugie pytanie - jeśli kupię dwie opony to czy zakładać je na przód czy tył?

Myslalem o tym niecaly roku temu jak kupilem dwie nowe opony - jadac na wymiane oczywiscie pewny bylem ze zaloze je na przod - os napedowa - troche zgupialem jak panowie w salonie opon powiedzieli mi ze przy wymianie tylko dwoch opon - zalecane jest zakladanie nowych na tyl :roll: . Tak polecili tak zrobilem ,ale zawsze myslalem ze nowe lepiej zalozyc na os napedowa... widac sie mylilem :roll:
Najlepsze konie ;) saniemechaniczne
PozdrUFka
BART_osz
BART_osz
Sport
Sport

Auto: nA roUpe

Postprzez pilpi » 6 października 2005, 20:41

ali, skoro masz dziwne te opony to zakup 4 napewno zaprocentuje tylko na plus w warunkach zimowych i będziesz pewien tego co masz. Profil 60 to trochę niższy niz standard bo powinno być 65.
BART_osz napisał(a):jadac na wymiane oczywiscie pewny bylem ze zaloze je na przod - os napedowa - troche zgupialem jak panowie w salonie opon powiedzieli mi ze przy wymianie tylko dwoch opon - zalecane jest zakladanie nowych na tyl

Wynika to z tego że opony z lepszą przyczepnością mają wyższą granicę zerwania kontaktu z nawieszchnią. Miałem coś takiego u siebie w golfie jak założyłem zimę na przód i miałem jeszcze pojezdzić parę dni z letnimi na tyle. W zakręcie przod trzymał sie jak cholera ,a tył wyjechał na zewnątrz - skończyło się to tylko naszczęsci piruetem na zakręcie bez żadnych konsekwencji.
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez ali » 7 października 2005, 08:35

adamtower, napisałe że wieczorem ci podam a zapomniałem ze opony nie są na aucie tylko w tajnej mojej przechowalni. Będę tam dopiero w niedzielę więc dopiero wtedy podam.

pilpi, to że mam inny profil to właściwie nie przeszkadza poza tym że prędkościomierz nie bedzie wskazywał realnej prędkosci.
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez ali » 9 października 2005, 19:14

adamtower, no i sprawdziłem

Dunlop SP Winter Sport M3 195/60/15

Czy możesz coś pomóc - bieżnika na oko mam ok 5mm
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez AdamTower » 9 października 2005, 21:59

ali napisał(a):adamtower, no i sprawdziłem

Dunlop SP Winter Sport M3 195/60/15

Czy możesz coś pomóc - bieżnika na oko mam ok 5mm

Spoko, powinno coś być, jutro tj. w poniedziałek dam Ci znać na priva.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Opony, Felgi, itp.