od niedawna posiadam Leona I z silnikiem 1,9 TDI 130km asz.
Zauważyłem ściętą oponę (lewa tył, prawa w porządku). Belka jest prosta, czopy ok, sprawdzane na geometrii, czy winą ścinania opony może być amortyzator z tyłu ? Dodam że oponę ścina od wewnątrz, koło wzrokowo jest dobrze ustawione nie ma /--\ czy \--/. Jakieś pomysły ?
Mogę mieć spory wydatek na oponki bo rozmiar 225/45/17 :/
Przejrzałem mam nadzieje wszystkie wątki z tym związane i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem :/
Dzięki wielkie za pomoc i sorka w razie czego za powielenie tematu
Seat Leon 1,9 TDI 130 km, właśnie składam Lotus Super Seven życzcie mi powodzenia w projekcie
z tyłu obie oponki na 2.3 bara, na 99% nie było walone
-- 14 maja 2012, 21:09 --
strasznie dziwnie ją tnie do 3/4 szerokości opony jest równo 4mm sprawdzałem suwmiarką, a a reszta zjechana do zera
-- 14 maja 2012, 21:13 --
zapomniałem dodać na początku miałem problemy z prawym tylnym hamulcem który się zapiekał, ogólnie jego sprawność wynosiła "0" . czy to mogło mieć jakiś na to wpływ ? wyczyściłem wszystko przesmarowałem ale nadal tnie, hamulec działa.
Podczas przyspieszania znosi auto delikatnie w lewo
Seat Leon 1,9 TDI 130 km, właśnie składam Lotus Super Seven życzcie mi powodzenia w projekcie
A mam takie pytanie, czy te opony kupiłeś razem z autem ?, czy oglądałeś je przed zakupem ?, pytam, bo może sprzedawca przycwaniaczył i dał taką oponę a ty teraz szukasz przyczyn. Proponuje, jeśli opona nie jest kierunkowa, zamienić prawą z lewą i zobaczyć czy efekt się powtórzy. A co do ciśnienia to ja bym zmniejszył na 2.1-2.2. Jak możesz to zrób zdjęcie auta z tyłu od dołu, tak aby było widać koła.
a jeśli by były te tulejki to pewnie by jakiś dźwięk z tego się wydobywał a tu ani widu ani słychu. i tak już wkurzony jestem bo pół dnia wymieniałem zew. osłonę przegubu z przodu... a tu jeszcze nie wiadomo co z u mnie się dzieje :/
-- 14 maja 2012, 21:30 --
oponki właśnie z autkiem zakupione, były przeglądane "na oko" przy zakupie wyglądało wszystko ok, może opona była mniej ścięta i defekt nieuchwytny do wykrycia :/
-- 14 maja 2012, 21:31 --
ok jutro zrobię zdjęcie na równym za dnia żeby było bardziej widoczne
-- 15 maja 2012, 13:57 --
-- 15 maja 2012, 13:58 --
mam nadzieje że te zdjęcia pomogą przy diagnozie :/
Podepnę się... nie tak dawno zmieniłem koła z 15' na 17', koła z tyłu wydają się być ustawione w takie sposób / -- \ czym to może być spowodowane? na 15 nie zwracałem uwagi czy tak było.
ja pojechałem do kolegi na geometrie kół, też mógłbyś się przejechać a się dowiesz w 100 %, duzo za to się chyba nie płaci pewnie okolice 60 zl (bynajmniej tyle biorą w okolicach warszawy) a i masz pewność co nie tak.
a tnie Ci opony?
Ujmę to tak... w czerwcu kończy się mi przegląd, stąd też planuje jechać na geometrię dopiero po nim (jeśli wyjdzie na przeglądzie, że będę musiał coś wymienić w zawieszeniu lub układzie kierowniczym to bez sensu dwa razy to robić, że geometrię) nie jeżdżę dużo dlatego niewiele mogę powiedzieć o zużyciu opon. Z czystej ciekawości pytam co może być przyczyną.
znajomy ma audi tt i tak samo u ścina tylna oponę tylko nie wiem czy lewa czy prawa i mówi ze ośkę ma krzywą i co założy nową ośkę to znów mu się krzywi... i nie wiadomo skąd... mi mówił ze ma bardzo twarde zawieszenie i od naszych dróg może skrzywić ośkę ile w tym prawdy to nie wiem.
-- 18 maja 2012, o 06:52 --
znajomy ma audi tt i tak samo u ścina tylna oponę tylko nie wiem czy lewa czy prawa i mówi ze ośkę ma krzywą i co założy nową ośkę to znów mu się krzywi... i nie wiadomo skąd... mi mówił ze ma bardzo twarde zawieszenie i od naszych dróg może skrzywić ośkę ile w tym prawdy to nie wiem.
ja bym na początku sprawdził amorki z tyłu, możesz równie dobrze mieć skrzywioną belkę lub rozwalone łożysko . . a jak stały te 15'' koła ? też rozkrakiem ?
-- 18 maja 2012, 14:04 --
jak cos to załóż z powrotem te 15 ' i zobacz jak stoją
Założyłem dziś zimowe 15'' o dziwo też stoi okrakiem. Na zimowych przejechałem już 2 sezony i nic ich nie ścięło także sam już nie wiem, może pod obciążeniem się prostują jak w takich starych wywrotkach (Tatrach chyba) gdzie koła po załadunku stały prosto ;P. Za miesiąc jadę na geometrie może mi coś powiedzą.
co do tych kół stojących okrakiem to wiem że w Leonie 1P czyli tym po lifcie nieznaczne rozkraczenie jest dopuszczalne natomiast w 1P moim zdaniem na belce powinny stać prosto ale nie mam pojęcia geometria wszystko wyjaśni
witam mam problem mianowicie wczoraj zauwazylem ze scina mi prawa tylna opone z tylu od zewnatrz i nie wiem co moze byc to moze mi pomozecie gdzie mam szukac przyczyny . zaznaczam ze jezdze anglikiem w w anglii