Pod krążkiem z gumy kryje się skoncentrowana technologia m.in. w karkasie, mieszance gumowej czy w bieżniku.
W związku z tym, że opony mają różne osiągi i dają kierowcy różne korzyści dzielą się na różne kategorie i pozycje.
Oto kilka informacji i reguł dotyczących wyboru opon:
- Zakup odpowiedniego rozmiaru. Każdy samochód i jego wersja posiada jeden bądź kilka rozmiarów homologowanych. Indeks prędkości i ciężkości może być zmieniany według ściśle określonych zasad.
=> Indeks prędkości: Zgodnie z prawem i technicznymi możliwościami jest możliwość zwiększenia indeksu prędkości. (na przykład z H na V). Natomiast prawnie i dla bezpieczeństwa zabronione jest montowanie opon z niższym indeksem prędkości niż ten oryginalny (na przykład z V na Q). Ale uwaga, istnieje wyjątek w przypadku opon zimowych, można zmniejszyć swój indeks prędkości aż do Q. Zobacz tekst rozporządzenia Komisji Europejskiej – Załącznik II paragraf 4.2.2 na: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:PL:HTML
=> Indeks nośności : Zgodnie z prawem i możliwościami technicznymi jest możliwe zwiększenie indeksu nośności (na przykład z 79 do 83). Natomiast zabroniony jest ustawowo montaż opony z niższym indeksem nośności niż oryginalny - z homologacją (na przykład przejście ze 101 do 95).
Jeśli chodzi o wymiary opon to zalecamy te, które posiadają homologacje producenta samochodu.
Jeżeli chodzi o samochody tuningowane zalecamy do skontaktowania i przekonsultowania to z osobami kompetentnymi w tej kwestii, aby poznać odpowiednik danego rozmiaru.
- Zweryfikuj wiek opony. DOT zawiera informacje o producencie, zakładzie produkcyjnym jak i samej dacie produkcji.
Aby poznać datę produkcji należy popatrzeć na cztery ostatnie cyfry DOT. Pierwsze dwie z nich oznaczają tydzień produkcji (tydzień w roku) a dwie ostatnie oznaczają rok produkcji.
Przykładowo 1013 oznacza, że opona została wyprodukowana w dziesiątym tygodniu roku 2013. Kiedy opona ma więcej niż 5 lat zalecamy zasięgnięcia opinii fachowców raz w roku czy opona może służyć nam dalej do jazdy. Jeżeli opona jest starsza niż 10 lat trzeba ją wymienić.

- Opona dostosowana do mnie. Wybór opony przyprawia nas czasem o zawrót głowy. Jakie trzy pytania powinniśmy sobie zadać przed zakupem ?
- Jaki jest mój styl jazdy ?
- Jaki jest mój budżet ?
- Jakie są dla mnie najważniejsze osiągi przy jeździe : hamowanie, efektywność energetyczna, wytrzymałość…
- Porównaj osiągi dzięki naszym ocenom. Rezulteo
zamieścił do Waszej dyspozycji unikalny system ocen, który bierze pod uwagę różne rezultaty testów międzynarodowych organów. Noty zostały podzielone wg. kilku kryteriów.
Pozwala to porównać opony i ocenić, który model jest najbardziej dostosowany do naszych potrzeb. Szczegółowy opis znajduje się w fiszce produktu w zakładce „testy opon”.
-- 24 lip 2013, o 14:36 --
-- 24 lip 2013, o 14:37 --
Witamy ponownie,
Jeżeli chcecie zobaczyć troszkę naszej pracy od kuchni zapraszamy do oglądnięcia filmiku na: testy opon
Pozdrawiamy i mamy nadzieje, że miło spędzacie wakacje,
Rezulteo