Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
marcin7x5 napisał(a):Pamiętaj że teoretycznie po użyciu koła zapasowego powinieneś mieć 2 identyczne bieżniki na osi.
marcin7x5 napisał(a):Pamiętaj że teoretycznie po użyciu koła zapasowego powinieneś mieć 2 identyczne bieżniki na osi.
Fredi88 napisał(a):Ale chyba typowo teoretycznie, bo jak to się ma do koła dojazdowego? Mam 2 dojazdówki założyć, żeby na osi były identyczne?
Fredi88 napisał(a):Pełnowymiarowe koło też jest kołem dojazdowym. A nie zamiennym... Służy chyba po to, żeby nie utknąć gdzieś na trasie a nie żeby jeździć na nim przez pół roku po awarii...
marcin7x5 napisał(a):Idąc tym tokiem myślenia to kup najtańszą dostępną oponę całoroczną a nie pchasz się w najdroższe...
Co do kontroli to można się zdziwić nieraz i dowód stracić.
Fredi88 napisał(a):bzykofm, Michelin CC to dobry wybór. Na pewno letnia opona nie sprawdza się na zapasie bo zimą jest niebezpieczna, a latem zimówka jakoś mocno w tyte nie dostanie. Jeśli chcesz to tylko na koło zapasowe to bierz śmiało:)
Fredi88 napisał(a):Dlatego piszę, nikt nie ma prawa wlepić mi mandatu, czy zabrać dowodu z tego tytułu, że 10km wcześniej złapałem kapcia i mam 2 inne koła na osi.
marcin7x5 napisał(a):Zdziwisz się ale ma prawo jeżeli masz 2 koła pełnowymiarowe z 2 różnymi oponami. Co innego jeżeli użyjesz dojazdówki na którą auto ma homologację.
Fredi88 napisał(a):Nie muszę nic kupować, bo w moim aucie może znajdować się tylko wąska dojazdówka (bo mam suba z SSS)
Fredi88 napisał(a):Jeśli ktoś jako "dojazdówkę" ma w aucie pełnowymiarowe koło to tak samo policja może go pocałować w 4 litery.
Cobra_o7o napisał(a):To udowodnij że nie jeździsz na tej "dojazdówce" od pół roku bo założyłeś ją 10km drogi temu.
Masz mieć takie same opony i tyle. Chesz mieć pełnowymiarową jako zapas to woź piąte koło z identyczną oponą.
Zmieniasz opony to zmień 5 a nie 4. Ile masz kół w samochodzie?
Taką linią "pojedzie" Ci policjant i nic nie zrobisz bo będzie miał rację.
bzykofm napisał(a):Nawet jeśli będę miał takie same to przecież stopień zużycia bieżnika będzie zdecydowanie inny, i co, mam co jakiś czas zmieniać koło profilaktycznie żeby się bieżnik równomiernie zużywał na wszystkich pięciu kołach?Chcę zmienić to koło tylko dlatego, że pełnowymiarowe koło zapasowe, nawet na oponie całorocznej, będzie bezpieczniejsze i na pewno praktyczniejsze niż dojazdówka.
artospaj napisał(a):Dobrze to słyszeć, sam mocno rozważam ich zakup do Leona XP 4Drive.
Możesz coś powiedzieć o zużywaniu tych opon? Jak spalanie?
słyszałem takie opinie i dopóki na nich nie jeździłem to wierzyłem, że "wgryza się w śnieg jak szalona"Alinader napisał(a): na polskim zajeżdżonym śniegu lepsza jest Dębica Frigo Directional
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości