Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Indeks opon

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Indeks opon

Postprzez michal84 » 25 września 2016, 21:03

Witam serdecznie, przede mną zakup zimówek do Leona, mam do wyboru: 91H lub 94 V XL. Czy jesteście w stanie mi poradzić? Indeks predkości powinienem raczej mieć V, zastanawia mnie wzmocnienie (XL).
To nie za twarda opona do lekkiego kompaktu? Ktoś ma doświadczenia w tym zakresie?
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Indeks opon

Postprzez daniel28 » 25 września 2016, 23:57

Bez przesadyzmu :) kup tańsze . Leon to nie Pagani Zonda na kolano również nie będziesz schodził, to nie R1 :) traktuj oznacznia opon jako informacja dla plebsu - marketing. No chyba że chcesz kupić michelin pilot sport dubai i chcesz jeździć po suficie i wydać równowartość leona :) Oznaczenia opon, jakość , właściwości jezdne opon z przedziału 300 - 1200 zł są tak subtelne i polemizowanie na temat wyboru nawet na forum leona w w wątku ''opony '' jest po prostu komiczne. Kup nowe opony, prowadz auto świadomie, ucz się przewidywać, zapobiegaj niebezpiecznym sytuacją, nie ufaj pozornie drogim oponą i tyle w temacie '' które opony wybrać "
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez janek1988 » 26 września 2016, 00:12

ja tam wziąłem 94V XL, bo powinna być sztywniejsza niż 91H. A chciałem mieć porównywalnie/zbliożone do opon letnich a nie ponton. Chociaż organolepytcznie nie miałem porównania.
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez Leonek_bezogonek » 5 października 2016, 10:28

Zastanów się, czy będziesz w sezonie zimowym jeździł powyżej 210 km/h. Jak będzie cieplej, to pewnie będziesz szanować opony. Jak będzie mokro, o co łatwo gdy jest ciepło, zimówki zawsze mają większy aqua planning, nawet chyba kierunkowe. Więc jak masz w podobnej cenie, bierz V, jak nie to się nie przejmuj.
Co do nośności, Leon jest dość lekkim autem, więc IMO jak nie będziesz jeździć bez przerwy załadowany pod kokardę, to j/w, można ale sensu wielkiego chyba nie ma.
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3 FR

Powrót do Opony, Felgi, itp.