Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nierównomierne ścieranie opon

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nierównomierne ścieranie opon

Postprzez mycek » 21 grudnia 2017, 19:40

Hej

Przy zmianie opon letnich na zimowe zauważyłem nierównomierne ścieranie bieżnika.
Wczoraj udało mi się odnaleźć miernik głębokości bieżnika i okazuje się, że część zewnętrzna opony jest bardziej zużyta (o 1.4-1.5mm) niż część wewnętrzna opony.

Powyższa sytuacja jest identyczna dla wszystkich czterech opon. To samo tyczy się kompletu zimowego. Dodam tylko, że opony letnie jak i zimowe są na dedykowanych felgach.

Co może być przyczyną tego, że zewnętrzna część opony ściera się mocniej niż wewnętrzna (nie ma tak że jest różnica np do połowy i od połowy w głębokości bieżnika, bieżnik zużyty jest najbardziej z zewnątrz, a później głębokość bieżnika na każdym z 3 pozostałych rowków rośnie aż do wewnętrznej części).

Dzięki za podpowiedzi.

ASO twierdzi, że wjechałem w dziurę i jest problem z geometrią. Chcą 200 za sprawdzenie i kolejne 200 za naprawę. Może to być dobry trop, ale jakoś nie wierzę w to, że nagle na 4 się geometria rozjechała i to w dodatku tak samo.

Uchylają się od naprawy gwarancyjnej - co nie jest dziwne w ich przypadku.
mycek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR 150
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Nierównomierne ścieranie opon

Postprzez Kusza » 21 grudnia 2017, 20:35

1) a jak z ciśnieniem w oponach czy nie masz zbyt niskiego bo ww objaw ścierania opon do tego pasują
2) geometria też może być powodem, nawet nowe auto przed odbiorem warto sprawdzić pod tym kątem, ps. ja w poprzednim aucie tj 2016 Mustang GT przed jego odbiorem w salonie sprawdzałem i już na starcie były nieprawidłowości. Geometrię warto robić co rok - koszt śmieszny, ma ona w końcu wpływ na bezpieczeństwo Twoje i pasażerów, a już nie wspomnę, że kolejne elementy zawieszenia i opony będą wynikiem jej niepoprawnego ustawienia.
3) przed odbiorem mojej Cupry - luty 2018, mam ustalone przeprowadzenie geometrii na koszt salonu jako warunek odbioru auta z mojej strony
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Nierównomierne ścieranie opon

Postprzez mycek » 21 grudnia 2017, 22:40

ciśnienie w oponach odrzucam bo mam napompowane jak na wlepce 2.5/2.3 jeżeli dobrze pamiętam.
Z resztę przy złym ciśnieniu albo by ścierało środek, albo obie zewnętrzne części opony. Tu ściera zewnętrzna od karoserii i do środka ta wartość maleje. Tak więc moim zdaniem ewidentnie kont nachylenia opony. Jest za bardzo wychylona do zewnątrz według mnie.

Pojadę na geometrie i sprawdzę. Wiadomo, nie w ASO, bo na rynku w tej cenie zrobię dwie, jak nie trzy geometrie.
mycek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR 150
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Opony, Felgi, itp.