Fawor napisał(a):Jesli dystanse to TYLKO te na dłuzszą srubę => bezpieczeństwo. Bałbym sie jezdzic na takich, które jedymi srubami przykreca sie do piasty, a drugimi koło do dystansu

Przeciez wtedy cała "odpowiedzialnosc" spada na cztery srubki, które muszą wytrzymywać wszystkie przeciążenia. A tak po drugie to nigdy nie kupowałbym niczego związanego z bezpieczeństwem z allegro, co jak co, ale nie mozna oszczedzac na własnym życiu. W ogóle to najlepiej mieć jakiegos zaufanego tokarza i zlecić wytoczenie z jakiegos dobrego materiału, ja własnie tak bede robic

Stary - co Ty piszesz

?? Przeczytaj jesze raz to co napisales i zastanow sie nad tym!!!
"-o Przeciez wtedy cała "odpowiedzialnosc" spada na cztery srubki, które muszą wytrzymywać wszystkie przeciążenia-" a czym masz przykrecone kolo do piasty

? nie srubkami

? Wolisz zeby tokarz zrobil Ci dystanse - a co ze srubami

? Jasli zalozysz "zwykle" dluzsze srubki to na zakrecie mozesz zostawic kolo ,bo one sie poprostu odksztalca plastycznie- jesli dobierzesz zbyt twarde (np-10,9 i wiecej ) to przy dokrecaniu mozesz gwinty lub sruby pozrywac ,a sruby popekaja przy zawrtotce z recznym lub kontaktem zima z kraweznikiem!!! A moze i tokarz srubki Ci dorobi???
Znajomosc praw fizyki i mechaniki - im dluzsza sruba tym sila na jej koncu wieksza - naprezenia zginajace i tnace wieksze ...... dluuuga sruba i "bum"

!
Piszesz : " -W ogóle to najlepiej mieć jakiegos zaufanego tokarza i zlecić wytoczenie z jakiegos dobrego materiału, ja własnie tak bede robic" - OK Twoj wybor, ale - pamietaj,ze nie moze to byc material zbyt ciezki- duza masa i sila bezwladnosci przylozona do piasty napewno wplynie na szybsze zuzycie lozysk i da wieksza mase wirujaca -w efekcie minimalne zmniejszenie skutecznosci hamulcow ! Nie moze to tez byc zbyt miekki material (np zwykle aluminium ) bo przy dokreceniu sie odksztalci a jadac w trase z zaladunkiem okaze sie ,ze srubki sa luzne i kolo Ci lata - dlatego,ze material nadal sie odksztalca !
Moja rada- moze to byc Allegro lub inny rodzaj zakupow internetowych - ale zawsze lepiej obgladnac towar przed podjeciem decyzji (tym bardziej,ze bezpieczenstwo oraz zycie swoje i innych w rachube wchodzi) - ja kupowalem dystanse w zaprzyjaznionej firmie i zdalem sie na fachowosc sprzedajacego - efekt - doplacilem troszke ale mam pewne , solidne dystanse i sruby (niestety dlugie) . Produkt z certyfikatem i homologacja - ale i tak przez kilka miesiecy jezdzilem z dusza na ramieniu zastanwiajac sie czy dobrze zrobilem (tym bardziej jak zobaczylem mm.maxa dystanse w pelni profi wykonane) . Jak na razie jestem zadowolony ale jesli gdzies spotkam profi dystanse to wymienie moje majace jadnak kilka wad.
OT tyle w temacie - mam nadzieje ze nie namieszalem zbytnio.