Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
vortis napisał(a):-nie ulatnia się przez mikroszczeliny w oponie (małe ubytki ciśnienia)
vortis napisał(a):-występują nieznaczne wahania ciśnienia w oponie pod wpływem zmian temperatury
vortis napisał(a):-nie wchodzi w reakcje chemiczne z oponą (nie niszczy opony)
vortis napisał(a):-wolniejsze zużycie opon
-oszczędność paliwa
Nigdy wiecejmondokane napisał(a):Opinie?
Dokładnienie wiem czy wiecie ale w powietrzu 78% stanowi azot
-nie powoduje korozji i utleniania obręczy kół
-nie ulatnia się przez mikroszczeliny w oponie (małe ubytki ciśnienia)
-występują nieznaczne wahania ciśnienia w oponie pod wpływem zmian temperatury
-nie wchodzi w reakcje chemiczne z oponą (nie niszczy opony)
-wolniejsze zużycie opon
-oszczędność paliwa
Poza brakiem wahań ciśnienia reszta to bzdet oszczedność paliwa w jakim sensie sprawdzcie ile waży samo powietrze w kole a ile sam azot w kole
nie wiem czy wiecie ale w powietrzu 78% stanowi azot
vortis napisał(a):może szkodliwe jest te 22%
vortis napisał(a):dave, jeżeli ktoś Cie rozsmieszył to chyba bardziej autor artykułu, bo to jego dzieło. Tak czy tak mysle, ze miał wieksze pojecie o tym temacie niż TY
vortis napisał(a):Skoro jest to usługa gratisowa
Tak ale tam wazne sa ułamki sekund i inne czynniki w życiu codziennym jest inaczej i nie wszystko, co gdzieś jest dobre w extremalnych przypadkach bedzie się sprawdzać w codziennym życiu.vortis napisał(a):Nie zastanawia Was to, ze azot uzywają do pompowania kół samolotów, cięzarówek i w sporcie samochodowym Wiele rozwiązan przenoszonych jest z tych dziedzin do zwykłych aut. Przykładów chyba wymieniać nie musze, a napewno w innych przypadkach tez były osoby które wszystko negowały
Ale ja jeżdziłem cały sezon z gazem i poza minusami nie zauwazyłem plusów stąd moja opinia.vortis napisał(a):Dobra- masz dobre fele + dobre opony. To jest podstawa. Ale skoro testy dowodzą, ze azot polepsza jeszcze bezpieczenstwo to czemu nie. Ma swoje plusy a jedyny koszt to te 5 zł od opony (i to nie wszedzie) \
Marcin_TDI napisał(a):mowili ze jak samolot schodzi do ladowania z predkoscia 280km/h a wczesniej lecial na 10km ponad ziemia i kola sie mrozily przy niewiadomo jakiej predkosci to w chwili zetkniecia z ziemia kolo rozpedza sie od zera do 280 w 0,1sek i tam w srodku musi byc azot
-oszczędność paliwa
jurkos napisał(a):tzn
ze co ..
jezli opona wazy tyle samo i ma takie samo cisnienie na o2 co na N2 to
nie wiem jak sie to ma do spalania ?
Ale ja jeżdziłem cały sezon z gazem i poza minusami nie zauwazyłem plusów stąd moja opinia
azot nie jest sprężystym gazem i po 1 opona jest twardsza w każdych warunkach czy to płaska droga czy dziury (nie wiem czy zauważyłes ale na dziurach jest zdecydowanie mniej komfortowo)
grzybek napisał(a):Tonny tak najezdzasz na vortisa a podales powod z ktorego sie troche usmialem i jezeli to jest jeden jedyny minus to stary respekt bo nie uwierze ze zauwazyles roznice na dziurach niewazne czy to masz azot czy srazot i nie wazne czy w opinie o profilu 65 czy 30. poprostu nie wierze i nigdy nie uwierze ze bylbys w stanie odroznic po przejazdzce 2 takimi samymi autami gdzie w kolach jest azot a gdzie "zwykle" powietrze...
Mam te same opony tylko 205/55/16, w porównaniu z innymi oponami ktore mialem w tym rozmiarze sa dosyc twarde. Na innych oponach auto lepiej znosiło wszelkie ubytki nawierzchniStreat napisał(a): Michelin Pilot
BTW nikt nie najeżdzał na vortisa czas na czytanie ze zrozumieniem a jesli nie rozróżniasz dyskusji od najeżdzania to sorry i może ja zaczne się smiać z ciebie i jak coś mówie to tak jest było albo będzie.
czas na czytanie ze zrozumieniem a jesli nie rozróżniasz dyskusji od najeżdzania to sorry
ja zaczne się smiać z ciebie
grzybek napisał(a):malo sie udzielam na forum ale sporo czytam i od pewnego czasu stales sie bardziej arogancki niz byles na poczatku jak sie zarejestrowalem.
O gwincie nie pisalem jedynie pseudo "sportowym" z FRgrzybek napisał(a):a nie o sportowym zawieszeniu i gwincie ktorym Tonny zaczal sie bronic.
Zle sie wyrazilem za co sorry.grzybek napisał(a):ale czy to powod zeby smiac sie z czlowieka? z jego myslenia?
A jaki to ma zwiazek z kulturagrzybek napisał(a):tylko jak juz chcesz byc taki kultura men to Ciebie sie pisze z duzej litery
grzybek napisał/a:
ale czy to powod zeby smiac sie z czlowieka? z jego myslenia?
Zle sie wyrazilem za co sorry.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość