Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Koła z USA

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Koła z USA

Postprzez kaczy » 28 listopada 2007, 13:23

Ostatnio przeglądając amerykańskiego ebay'a wypatrzyłem sobie całkiem ciekawe felgi w dobrej(bardzo nawet) cenie. Nurtuje mnie tylko pytanie czy przypasują one do mojego Leona(Top Sport). Chodzi mi konkretnie o felgę:

Obrazek

opis:
http://skocz.pl/felga
Zastanawia mnie ET tej felgi, ktore wynosi:48
Czy ta felga przypasi??Ewentualnie czy potrzebne będą do niej dystanse(jeśli tak to jakie).
Oprócz tego korzystając z taniego dolara myślałem o zamówieniu też opon i tutaj wpadły mi w oko takie:
http://skocz.pl/nitto

Strona producenta:
http://www.nittotire.com/

Miał ktoś z was może styczność z oponami Nitto? Wydaja się być całkiem niezłe.

Póki co to takie dość luźne rozmyślania z mojej strony, bo w sumie pierwotnie planowałem oddać swoje dotz daytona:

Obrazek

oddać do renowacji i przy okazji przemalować je proszkowo na wzór wersji black:

Obrazek

Jednak obawiam się, że czarna felga 17'' będzie po prostu optycznie wydawać się za mała do Leona stąd pomysł by je sprzedać i kupić 18''.
Śmiało wpisujcie swoje odczucia co do takiego panu, oraz napiszcie, czy podane wyżej felgi podejdą do Leona.
kaczy
Stella +
Stella +

Auto: Czarny Kocur 20VT

Reklama

Re: Koła z USA

Postprzez usher » 28 listopada 2007, 13:32

kaczy, bardzo ciekawy temat ;) Tez ostatnio ogladalem amerykanskie felgi i rzeczywiscie duzo fajnych jest ;] Co do tych co podajesz to z tym ET ciezko bedzie - optymalnie to przy szerokosci 7,5 powinno byc chyba 35 ( jesli sie myle niech mnie ktos poprawi ). Generalnie to mysle ze mozna by rozwinac temat i jesli bedzie moze ktos jeszcze chetny sprowadzic felgi razem - zawsze przesylka taniej wyjdzie ;) Pozostaje jeszcze kwestia cła, czy je dowala czy nie :whoeva:
usher
www.4nano.pl

Auto: ...

Postprzez belzi » 28 listopada 2007, 13:36

Kiedys kolegoa kupile Bore (u nich nazywala sie Jetta) 2.8 VR6 ze USA i mal w niej fele 18'
i pamietam, ze mial starszny problem ze srubami, bo tam byl gwint calowy a nie metryczny,
a do tego, po wymianie piast okazalo sie, ze w feldze sa poprostu za male otwory i ori sruba nie chciala wejsc (zn sruba weszla, ale leb byl tak duzy, ze nie mozna bylo wsadzic klucza, zeby ja dokrecic).
Ale jakby ktos mial pewne info, ze bez problemu podejda do Leona, to chetnie kupilbym
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez usher » 28 listopada 2007, 13:43

Co do śrub to na pewno zaraz Paweł20VT albo Hotsauce sie wypowie ;) Hotsauce w swoim ogloszeniu sprzedazy felg pisze cos o specjalnych imbusowych srubach. Problemem moze byc dostepnosc srub zabezpieczajacych, natomiast w kwestii dystansow to ja jestem zdania ze lepiej zanlezc odpowiednie ET i tyle, a jak nie bedzie to trudno ;)
usher
www.4nano.pl

Auto: ...

Postprzez belzi » 28 listopada 2007, 13:49

usher, ori sruby w tych felgach byly tak cienkie, ze strach bylo na nich jezdzic, byly jak sruby od kola rowerowego
Ja balbym sie, ze wpadajac w pierwsza lepsza dziure, pourywam szpilki.
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez soad7 » 28 listopada 2007, 21:14

Mam wlasnie felgi z takimi otworami na śruby i rozwiązałem ten problem. śruby na imbus czy tam torx raczej sie nie nadają bo beda szpecić felge ponieważ łebki będa wystawać.
Sa dwa sposoby aby przypasiły "polskie" śruby do hamerykańskich felg. Pierwszy to stoczenie śruby (łba) to rozmiaru 16 lub 15 (czasochochłonna i mozolna praca) lub kupno dobrej nasadki 17 i stoczenie jej aby wchodziła w otwór felgi. Osobiście tak to mam zrobione, spełnia równocześnie role antykradzieżową bo złodziej raczej nie ma takiej nasadki a zwykły klucz nie wejdzie w otwory. Są i też minusy: stoczona nasadka ma grubość ok 2 do 3mm więc trzeba obchodzić sie z nia delikatnie aby nie pękła, najlepiej mieć takie dwie, do tego popryskałem śruby mosiądzem w sprayu i po sezonie nie miałem najmniejszych problemów z odkręceniem sruby.
Żyj życiem tak jakbyś miał nazajutrz ze śmiercią twarzą w twarz stanąć
soad7
Sport
Sport

Auto: 3L i T4

Postprzez PAWEL20VT4 » 28 listopada 2007, 22:19

Cześć

Ja mam szpilki i nakrędki na z taka przejsciówka na normalny klucz 19, myśle że złodzieje raczej nie mają takich przejściówek, a to tak źle nie wygląda :)

Paweł
Ponad 1470 KM i 2030 Nm w garażu :)
-----------------------------------------
www.Quercus.pl
-----------------------------------------
PAWEL20VT4
Sympatyk LeonClub

Auto: 4x4 1.8T;A6 3.0 TDI

Powrót do Opony, Felgi, itp.