Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zagiete progi Leon 1m

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zagiete progi Leon 1m

Postprzez skuraa » 3 maja 2014, 16:44

Witam mam pewien problem , mam zagiete progi w 4 miejscach gdzie podnosi sie auto . Sa tak zagiete ze podczas podnoszenia auta wrecz nawet nie da sie go podniesc lewarkiem . Macie jakies porady albo kogos jak to naprawic , raz podprostowalem morsem troche podnioslem auto i znow zagniotly sie . A jezdzenie z zaba w aucie caly czas mi sie nie usmiecha . Dzieki za wszelkie rady porady .
skuraa
Stella +
Stella +

Auto: Leon TS Arl
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Zagiete progi Leon 1m

Postprzez chlorek » 3 maja 2014, 16:56

trzeba podjechać do jakiegoś magika, poklepać, wyprostować i ewentualnie wzmocnić a następnie zabezpieczyć przed korozją :-D
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez skuraa » 3 maja 2014, 17:13

Bo wspawywac jakies wzmocnienie niewiem czy dobry pomysl , moze wyprostowac i przewiercic w 2 miejscach i dac dwie blaszki i skrecic ? ... nie mam pomyslu . A u was jak z progami ?
skuraa
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 3 maja 2014, 17:18

jest to rozwiązanie, więc tylko podjechać do dobrego blacharza (on napewno też będzie miał jakieś pomysły), myślę że ze dwie stówki pójdzie :-P.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez skuraa » 3 maja 2014, 17:45

Przerabane z tymi progami ;/ az wstyd chcac podniesc auto a tu dupa
skuraa
Stella +
Stella +

Postprzez darq12 » 4 maja 2014, 21:48

Co do progow to vw dziwnie to rozwiazal. W golfie 3 to moglem pomazyc tylko o podnoszeniu za nie z ori lewarka. W leonie tez sie gna ostatnio koles przy wymianie kol tez mi z jednaj strony pogiol bo mial plaski lewarek imbecyl. Tez zastanawiam sie nad tym jak to wzmocnic i porzadnie zakonserwowac. Niby za ranty sie nie podnosi sa tylko po to aby lewarek sie nie wysmyknol. Ale jak ranty sa podgiete to nawet nie ma jak lewarka podlozyc
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez skuraa » 5 maja 2014, 10:52

No u mnie juz korozja byla , wzialem zdrapalem stara konserwacje a tam juz nalot rdzy . Podprostowalem to zamalowalem i co z tego auto podnioslem na podnosniku czy zaba i juz sie wgial :/ bo wycinac i wspawywac od nowa to juz nie za bardzo . Nerwy mnie biora jak patrze na te pozaginane progi ...
skuraa
Stella +
Stella +

Postprzez kornat » 5 maja 2014, 11:05

skuraa napisał(a):auto podnioslem na podnosniku czy zaba i juz sie wgial :/

To czego podnosisz na tym rancie? Przecież zawsze można podnieść podstawiają łapę podnośnika/żabę pod podłużnicę lub śrubę mocującą sanki do budy a z tyłu za ucho mocowania tylnej belki.
kornat
FR
FR

Auto: 1M

Postprzez skuraa » 5 maja 2014, 19:40

Teraz tak robie .. ale no lewarkiem zwyklym nie podniese juz ;d stare te fury sa juz ...
skuraa
Stella +
Stella +

Postprzez wojtekk » 5 maja 2014, 23:55

Musicie miec chyba jakies te auta po przejsciach, ja mam leona z 2002 roku i dzwigam go seryjnym lewarkiem za te progi caly czas i nic sie nie gniecie, sa proste jak z fabryki, dla niedowiarkow moge zapodac fote jutro. :-)
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez darq12 » 6 maja 2014, 07:45

Jestem pewien że jak bym podniósł twoje auto na płaskim lewarku jeszcze do tego zeskosowanym to bym ci wygiął rant tak jak mi to kolo zrobił. Nawet w nowym aucie by w ten sposób uszkodził rant. Moim zdaniem powinno to być tak mocne aby płaskim lewarkiem, żabą czy ori lewarkiem na małej czy dużej powierzchni styku z rantem można to było bez problemu podnieść.
darq12
Sport
Sport

Postprzez kornat » 6 maja 2014, 08:50

wojtekk, Mi się od fabrycznego lewarka próg nie pogiął mimo wszystko, że już kupiłem auto z zagiętymi rantami z przodu. Za mojej kadencji Seata zawsze podnoszę jak wyżej podałem.
kornat
FR
FR

Postprzez skuraa » 6 maja 2014, 18:22

Rdza leon: http://youtu.be/4pvGdPfRQtY Rdza leon 2: http://youtu.be/NwHBI26BcIw a powiedzicie mi mam takie cos i mysle czy malowac tylko ta jedna rdze czy cale dwa progi bo sa takie jakies bable i pod nimi rdza . Tylko niewiem czy ktos ladnie to pomaluje , potem przy sprzedazy ktos powie ze bity byo czy malowany i kapa
skuraa
Stella +
Stella +

Postprzez darq12 » 6 maja 2014, 21:00

kornat napisał(a):wojtekk, Mi się od fabrycznego lewarka próg nie pogiął mimo wszystko, że już kupiłem auto z zagiętymi rantami z przodu. Za mojej kadencji Seata zawsze podnoszę jak wyżej podałem.

Od ori lewarka nie pogniesz rantów bo ma wcięcie ale jak jedziesz np do mechanika lub wulkanizatora nie ba bata nie upilnujesz aby żaden z nich nie podniósł za ranty bo oni mają to gdzieś.
skuraa napisał(a):Rdza leon: http://youtu.be/4pvGdPfRQtY Rdza leon 2: http://youtu.be/NwHBI26BcIw a powiedzicie mi mam takie cos i mysle czy malowac tylko ta jedna rdze czy cale dwa progi bo sa takie jakies bable i pod nimi rdza . Tylko niewiem czy ktos ladnie to pomaluje , potem przy sprzedazy ktos powie ze bity byo czy malowany i kapa

Powiem ci że bardzo podejrzane te progi są na 90% były robione. Trzeba to zrobić bo za dwa lata będzie po progach. Pod spodem tzn. lakierem pewnie jedna wielka rdza. Leony są w ocynku i tak od środka sobie nie rdzewieją.
darq12
Sport
Sport

Postprzez kornat » 6 maja 2014, 21:53

darq12 napisał(a):Od ori lewarka nie pogniesz rantów bo ma wcięcie ale jak jedziesz np do mechanika lub wulkanizatora nie ba bata nie upilnujesz aby żaden z nich nie podniósł za ranty bo oni mają to gdzieś.

Ja sobie sam podstawiam i podnoszę auto bo nie jeżdżę po mechanikach ;)
kornat
FR
FR

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze