Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Bliski kontakt z zającem. Leon III

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Bliski kontakt z zającem. Leon III

Postprzez Pnnasia » 3 maja 2015, 02:45

Witam,
przed paroma minutami jak piszę ten wątek, miałem bliskie spotkanie z zającem. Przy prędkości wahającej się 50-60 km/h wyskoczył mi ten mały wariat no i poszła kratka pod rejestracją. Jutro z rana jak tylko wstanę wrzucę foto co i jak i gdzie. Moje pytanie, jeżeli okaże się, że tylko kratownica jest połamana a nie cały przedni zderzak to AC i OC mi to pokryje i czy ew. jest sens biegać bo tych wszystkich ubezpieczalniach, wiem, że raczej dany element powinno się wymienić w serwisie nie tracę przy tym gwarancji. Proszę kolegów o jakieś rady co z tym nieszczęsnym fantem zrobić. Pozdrawiam i życzę miłego dnia !
Pnnasia
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Bliski kontakt z zającem. Leon III

Postprzez Cobra_o7o » 3 maja 2015, 17:12

OC od nadleśnictwa - ale nie masz dowodów(?) że to zajęcza sprawka więc może się nie udać. Jeśli wcześniej stał znak ostrzegawczy o dzikiej zwierzynie to też nie podlega odszkodowaniu z OC.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez bad » 3 maja 2015, 18:09

Jeśli tylko kratka, nie opłaca się zgłaszać do ubezpieczyciela ponieważ stracisz zniżki i składka za pakiet wzrośnie o kwotę znacznie przewyższająca zakup kratki.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez lewy1305 » 3 maja 2015, 20:39

minimalna wypłata odszkodowania z AC to 500zł
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Pnnasia » 4 maja 2015, 21:34

Okej, dziękuje. Myślę, że skoro kratka będzie kosztować w granicach 100-200 zł po prostu sam na własną rękę sobie wymienię :) Nie chcę stracić zniżek jak mówi bad, Dzięki jeszcze raz :-) Co prawda Cobra_o7o, żadnego takiego znaku nie było no i nie wiem czy resztki futra na kracie mogą zostać uznane jako dowód haha no nic, po prostu będę czekał, aż pojawi się jakaś kratka i po prostu ją zakupie, no ale pytanie czy musi być od wersji FR czy zwykła nawet z pakietu Style będzie pasowała ?
Pnnasia
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez sato88 » 7 maja 2015, 15:04

lewy1305 napisał(a):minimalna wypłata odszkodowania z AC to 500zł

To akurat nie jest prawdą, wszystko zależy od tego na jakim poziomie masz ustalony udział własny w polisie.
sato88
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez peter85 » 8 maja 2015, 09:49

udział własny w polisie.

A co ma do tego udział własny :?: :?:
Możesz mieć zniesiony udział własny a i tak mieć w warunkach umowy, że minimalna wartość szkody za jaką ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie wynosi np. 500 zł lub jakaś inna kwota ale nie ma to nic wspólnego z udziałem własnym. To o czym pisze lewy1305, to tzw. kwota wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczyciela i obowiązuje tylko w AC(może też być zniesiona) w OC tego nie ma.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez gryczu » 8 maja 2015, 11:10

Warunki likwidacji szkody z OC są identyczne dla wszystkich natomiast AC ustalane indywidualne. Biorąc to pod uwagę, nie koniecznie wypłata odszkodowania dla kolegi musi być od 500zł. Zależy jaka umowę podpisał z TU.

OC z leśnictwa? jest coś takiego? :) Nawet jak istnieje to na miejscu tego zdarzenia powinna przyjechać policja, która sporządziłaby notatkę. Tylko na tej podstawie ewentualnie mógłbyś się ubiegać o odszkodowanie.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
gryczu
Sport
Sport

Auto: Cupra 1P +++
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez sato88 » 8 maja 2015, 11:21

peter85 napisał(a):
udział własny w polisie.

A co ma do tego udział własny :?: :?:
Możesz mieć zniesiony udział własny a i tak mieć w warunkach umowy, że minimalna wartość szkody za jaką ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie wynosi np. 500 zł lub jakaś inna kwota ale nie ma to nic wspólnego z udziałem własnym. To o czym pisze lewy1305, to tzw. kwota wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczyciela i obowiązuje tylko w AC(może też być zniesiona) w OC tego nie ma.

To nie zmienia faktu, że nie jest prawdą, że każdy ubezpieczyciel w ramach AC wypłaca kwotę od 500 PLN.
A to było meritum mojej wypowiedzi.
sato88
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez peter85 » 11 maja 2015, 07:43

sato88,
wszystko zależy od tego na jakim poziomie masz ustalony udział własny w polisie

Z Twojej wypowiedzi wynikało tyle, że jeżeli ma np. zniesiony udział własny to ubezpieczyciel pokryje każdą szkodę nie zależnie od tego na ile będzie wyceniona a to tak nie działa.

nie jest prawdą, że każdy ubezpieczyciel w ramach AC wypłaca kwotę od 500 PLN

Tu oczywiście się z Tobą zgodzę, tak jak pisałem wcześniej wszystko zależy od indywidualnych warunków AC.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze