Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

błotnik leon

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

błotnik leon

Postprzez michal3m » 25 stycznia 2014, 13:31

Witam mam purchle na lewym rancie błotnika przedniego i zastanawiam się czy lakierować czy wymienić na inny. Lakierowanie nie wiadomo na ile będzie skuteczne może wyjść za parę miesięcy , jeśli wymienić to na jaki? najlepiej oryginał ale sam błotnik kosztuje kolo 700zł może jakiś lepszy zamiennik? jeśli ktoś to przerabiał proszę o pomoc, szukać używki to też niezła jatka bo często są gorsze od mojego.
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: błotnik leon

Postprzez Ufo » 25 stycznia 2014, 14:27

najlepiej używkę w kolorze w idealnym stanie
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez michal3m » 25 stycznia 2014, 15:23

A znajdziesz mi taką nieporysowaną i bez szpachli na szrocie:)? to fajnie się mówi a realia bywają różne, najczęściej bołtniki są gdzieś pizdn**te na magazynach albo pod chmurką i tak sobie leżą.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez piotrek1991 TDi » 25 stycznia 2014, 15:36

Ja mam zamiennik i nie pasuje on wogole, nie wiem jaka to firma ale jakość daleka od orginału
piotrek1991 TDi
Stella +
Stella +

Auto: Lemon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Ufo » 25 stycznia 2014, 15:43

to szukaj z całego anglika jest ich w pi*du(nie odkręcone tylko odkręcą jak będziesz zainteresowany kupnem) albo pomaluj jak się lakiernik postara to nie będzie powtórki z rozrywki..
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez michal3m » 25 stycznia 2014, 15:56

piotrek1991 TDi napisał(a):Ja mam zamiennik i nie pasuje on wogole, nie wiem jaka to firma ale jakość daleka od orginału

no to ostudziłeś mój zapał a ile dałeś za zamiennik?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez QQmonzter » 25 stycznia 2014, 16:17

Zamiennik Ci zgnije szybciej niż ten, który teraz masz zaatakowany przez rdze. Zamienniki są robione z najtańszej możliwej blachy z opłakanym zabezpieczeniem antykorozyjnym.
Do tego albo sam będziesz klął przy zakładaniu albo blacharz, który to będzie robić zwyzywa Ci całe drzewo generalogiczne bo często nawet uchwyty czy otwory montażowe nie zgadzają się z ori błotnikiem.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez michal3m » 25 stycznia 2014, 16:22

QQmonzter napisał(a):Zamiennik Ci zgnije szybciej niż ten, który teraz masz zaatakowany przez rdze. Zamienniki są robione z najtańszej możliwej blachy z opłakanym zabezpieczeniem antykorozyjnym.
Do tego albo sam będziesz klął przy zakładaniu albo blacharz, który to będzie robić zwyzywa Ci całe drzewo generalogiczne bo często nawet uchwyty czy otwory montażowe nie zgadzają się z ori błotnikiem.

dzięki za rady bo gadałem z typem odemnie z roboty i miał w pasku b4 założony zamiennik i mówi że nawet go nie lakierował i dopiero po 3-4 latach lekko gdzieniegdzie zaszedł rdzawym nalotem ale najwidoczniej albo miał szczęście albo ściemnia.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez piotrek1991 TDi » 25 stycznia 2014, 16:36

nie wiem ile dalem bo placilem za robotę ogólnie. Jak wyżej napisano rozwiercanie dziur to normalka, pod lampami i nie tylko nie pasuje i chamsko to wygląda, widziałem nowe które przed montażem były już szpachlowane przez mechaników, są miekie i jakimś podkładem malowane a nie jak ori cynk. Czyli płać więcej za ori lub używke a nie będziesz żałować, tyle hehe :-D
piotrek1991 TDi
Stella +
Stella +

Postprzez michal3m » 25 stycznia 2014, 16:38

piotrek1991 TDi napisał(a):nie wiem ile dalem bo placilem za robotę ogólnie. Jak wyżej napisano rozwiercanie dziur to normalka, pod lampami i nie tylko nie pasuje i chamsko to wygląda, widziałem nowe które przed montażem były już szpachlowane przez mechaników, są miekie i jakimś podkładem malowane a nie jak ori cynk. Czyli płać więcej za ori lub używke a nie będziesz żałować, tyle hehe :-D

i tu sie mylisz nowy ori nie ma cynku tylko jest galwanizowany, taka czarna farba tylko po to by nie rdzewiał na magazynie.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez piotrek1991 TDi » 26 stycznia 2014, 09:33

a ori używany ma cynk lub coś co go bardzo przypomina
piotrek1991 TDi
Stella +
Stella +

Postprzez Jazz » 28 stycznia 2014, 09:29

Podjedz do jakiegoś dobrego lakiernika i pogadaj , czy warto wymieniać czy wystarczy zabezpieczyć i polakierować , po roku czy 2 latach na pewno nie wyjdzie jeśli zrobi to ktos w miarę profi.
Go Hard Or Go Home !!
Jazz
Sport
Sport

Auto: R-ka
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez bzyniu28 » 28 stycznia 2014, 11:53

Ja też bym to raczej lakierował, znaleźć dobrego fachowca co się na rzeczy zna i będzie git. Ja akurat mam kilku znajomych którzy pracują w zakładzie gdzie się lakieruje nowe auta oddane na gwarancji i ogólne naprawy blacharskie zlecone przez dystrybutora danej marki.
Powiem Wam że mają kolesie fach w ręku i nie zastanawiałbym się dwa razy tylko naprawiał bym ten błotnik u moich lakierników.
bzyniu28
Sport
Sport

Auto: LEON 1M

Postprzez transit_master » 22 maja 2015, 14:56

Odgrzeję. Otóż winą rdzewiejącego "ori"błotnika przedniego w górnej jego części nie jest słabe zabezpieczenie a gąbeczka pod plastikowym nadkolem. Jest na tyle długą że wchodzi w rant i idealnie 3ma piach i wilgoć. Śmiem twierdzić że tak schowana nigdy nie wysycha :evil: Tak więc...jeśli jeszcze ruda nie zaatakowała Waszych błotników to zrzucić nadkole i skrócić lub usunąć ją całkowicie :wink:
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Sebool2006 » 22 maja 2015, 15:44

Przerabialem ostatnio w 1p identyczna sytuacja z gąbka w nadkolu
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006