Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Xenony brak spryskiwaczy, przyciemnione szyby

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Xenony brak spryskiwaczy, przyciemnione szyby

Postprzez Kamral » 30 kwietnia 2017, 10:25

Witam kupilem leona 2 i z braku wiedzy nie wiedziałem ze jeśli sie ma xenony to potrzeba spryskiwacze. I teraz co mam z tym zrobić kupić nowy zderzak z spryskiwaczami czy jakoś w starych zrobic czy jezdzic tak dalej i modlić sie zeby dowodu nie zabrali. Kolejna sprawa mam przyciemnione szyby z przodu i zastanawiam sie czy samemu probowac sciagnac nakleike czy lepiej dać do firmy ktora sie specjalizuje przyciemnianiem szyb
Kamral
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: LEON
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: Xenony brak spryskiwaczy, przyciemnione szyby

Postprzez bzykofm » 30 kwietnia 2017, 11:14

Kamral napisał(a): I teraz co mam z tym zrobić kupić nowy zderzak z spryskiwaczami czy jakoś w starych zrobi

No tak by było najlepiej. A masz przedlifta czy polifta? W tym pierwszym zaślepki wchodzą na zderzak i jak dziura będzie wycięta niezbyt estetycznie to nie będzie razić. W polifcie zaślepki wchodzą w zderzak i są równo z jego płaszczyzną. Trzeba sprawdzić jeszcze czy masz większy zbiornik z dodatkowa pompką.
Kamral napisał(a):czy jezdzic tak dalej i modlić sie zeby dowodu nie zabrali.

To niewątpliwie wpłynie na poprawę Twojej duchowości :-D , ale policjantów może nie przekonać, więc nie polecam.
Sprawdź po VINie lub wlepce z bagażniku/książce serwisowej czy on w ogóle miał ksenony w oryginale, czy jest układ samopoziomowania , w tym przypadku nie ma regulacji wysokości świateł przy ich włączniku. Jeśli nie miał ksenonów fabrycznie, to najtaniej będzie wrócić do zwykłych lamp. Jeśli chcesz zostać przy ksenonach pomimo ich wcześniejszego braku to sporo pracy przed Tobą.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Kamral » 30 kwietnia 2017, 11:25

to jest ciekawa rzecz bo mam ten zbiornik z dodatkowa pompka oraz xenony byly nie fabryczne czyli cala isntalacja jest pod xenony. Tylko byl bity i mial wymieniany zderzak na zwykly. POwiedzcie mi czy policja patrzy na takie rzeczy jak brak spryskiwaczy przeciez to glupota
Kamral
Stella +
Stella +

Postprzez bzykofm » 30 kwietnia 2017, 11:39

Kamral napisał(a):czy policja patrzy na takie rzeczy jak brak spryskiwaczy przeciez to glupota

Mają do tego prawo, bo prawo wymaga spryskiwaczy przy ksenonach. Fabrycznie bez wychodziły np. przy Skodzie Rapid, miały mniejszą moc i generalnie nie zdawały egzaminu. Głupota nie głupota mają być. Ta kwestia zawsze będzie przedmiotem dyskusji czy chlapnięcie na reflektor wyczyści go czy jeszcze bardziej rozproszy strumień światła. Wszystko zależy od dobrej woli policjanta, z drugiej strony nic miłego dostać ksenonami po oczach.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez maciek89 » 30 kwietnia 2017, 12:34

Policjant może co najwyżej sprawdzić, czy symbol na lampie zgadza się ze źródłem światła. Spryskiwacze były wymogiem dla producentów, warto pamiętać, że nie na każdy rynek i niektóre (choć nieliczne) auta mogą nie mieć spryskiwaczy przy pełnoprawnym xenonie. Ja bym jeździł bez stresu. W najgorszym wypadku zakup chińskiego zestawu 35W na przegląd ale wątpię żeby były problemy. 35ki są popularne w Citroenach, ale także w nowej Alfa Giulia (dopiero mocniejsze xenony w tym modelu mają spryski i wymagają większej dopłaty). Jest jeszcze opcja dopasowania samych zaślepek.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kamral » 6 maja 2017, 10:32

maciek89 napisał(a):W najgorszym wypadku zakup chińskiego zestawu 35W na przegląd ale wątpię żeby były problemy.

Mógłbyś podrzucić linkiem o jakie zarówki chodzi ? NAstepną sprawa za wysoko te swiatła swiecą i razi ludzi, jak sie ustawia swiatła(w aucie nie chodzi ten od poziomu swiatel) lub gdzie
Kamral
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 6 maja 2017, 12:44

Jeśli lampa jest homologowana to zawsze możesz się tłumaczyć że auto nie ma seryjnie sprysków o ile to zauważą.
Gorzej już na przeglądzie ale to też różnie bywa. Napewno musi być dostosowany do poruszania się po polskich drogach.
Nie przejmować się i jeździć.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze