Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Malowanie całego samochodu

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Malowanie całego samochodu

Postprzez Fahrenheit » 17 lipca 2018, 12:25

Cześć !

Jestem użytkownikiem dwóch Leonów 1M:
- czerwony 1.9TDI ARL w wersji FR
- zółty 1.9/2.0TDI w wersji TOP SPORT

Czerwonym jeździ moja dziewczyna od kilku lat i strasznie go poobijała - praktycznie każdy element jest do malowania.

Żółty zakupiłem sobie jako zabawkę (250km, napęd na 4 koła) i mam go od miesiąca.

Jak zwykle z żółtym i czerwonym jest problem z klarem.

Zółty jest w ciapki, każdy element w innym odcieniu, ogólnie to jest piaskowy a nie żółty.

Chciałbym na nowo polakierować oba samochody i zrobić konserwację podwozia w żółtym bo w czerwonym robiłem już sam i drugi raz mi się nie chce.

Może jest tu jakiś dobry lakiernik z okolic Opola lub Gliwic, który chciały zająć się tematem obu samochodów ?
Na pewno w grę nie wchodzi malowanie wnęk bo nie ma sensu. Chciałbym wyrównać drobne wgniotki i zmienić lakier na nowy w tym samym kolorze. Przy progach chciałbym zedrzeć wszystko do zera i zabezpieczyć anytkorozyjnie na nowo.

PS. Wiem, że tanio nie będzie jednak mam jakiś pociąg do tych samochodów i chce je zrobić na idealnie.

Jeśli chodzi o koszty jakie przewiduje to ok 4k za jeden samochód
Fahrenheit
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Leon 1M
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Malowanie całego samochodu

Postprzez Vax » 24 lipca 2018, 16:17

4k za cały samochód profesjonalnie pomalowany... Możesz się nie zmieścić. Sam zastanawiałem się czy sobie leona nie odmalować, ale stwierdziłem że skoro parkuje pod blokiem to bez sensu i tak zaraz mi go poobijają i tylko będę się denerwował. Po za tym przy sprzedaży zaraz bym słuchał "łooo panie cały malowany, to na pewno zespawany z przystankiem na pół".
Vax
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Krzyzak » 24 lipca 2018, 20:59

też uważam, że ta kwota może być za niska
już wiele, wiele lat temu malowanie auta było w tej kwocie - przy czym ja wybrałem lakiery firmy RM, gdzie litr kosztuje 70-100 zł
na auto wychodziło 2.5-3 litry, ale trzeba pomnożyć x3 bo podkład, baza i klar - więc same materiały lakierniczy to niemal 2500-3000zł
a gdzie jeszcze inne - folie, taśmy, krążki ścierne, szpachla, mastyka no i sama praca lakiernika
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Limak9 » 25 lipca 2018, 12:58

A może folią okleić? Oczywiście trzeba przygotować auto przed klejeniem itp, ale z plusów - ochrona lakieru tzn nie będzie odprysków , 2 przy odsprzedaży mniej tłumaczenia, ze malowany itp.
Limak9
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze